Search
Close this search box.

Τα καλύτερα χωριά της Ευρώπης για ταξίδι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO – World Tourism Organization) ανακοίνωσε τα Καλύτερα Χωριά Τουρισμού για το 2023, λίγο πριν φτάσει στο τέλος του. Είναι όλα ευρωπαϊκοί προορισμοί! Σημ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού UNWTO είναι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την προώθηση ενός υπεύθυνου, αειφόρου και παγκοσμίως προσβάσιμου τουρισμού.

Από τη Βενετία μέχρι την Αθήνα, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης λυγίζουν κάτω από το βάρος των μη βιώσιμων τουριστικών αριθμών. Οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν συνωστισμό, ουρές και καταρρέουσες υποδομές ενώ οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τεταμένους πόρους που ευνοούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τους τουρίστες.

Ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε διαφορετικά μέρη, μακριά από τον υπερτουρισμό. Για να βοηθήσει στην αναζήτηση για ανεξερεύνητους προορισμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) ανακοίνωσε τα καλύτερα τουριστικά χωριά για το 2023.

Πρόκειται για μέρη όπου ο τουρισμός διατηρεί πολιτισμούς και παραδόσεις, γιορτάζει τη διαφορετικότητα, παρέχει ευκαιρίες και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Εν ολίγοις, αγροτικοί τόποι όπου ο τουρισμός είναι επωφελής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 53 χωριά – 16 από αυτά στην Ευρώπη – έλαβαν το βραβείο φέτος με τους νικητές που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γενική Συνέλευση του UNWTO στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Δείτε τα 10 βραβευμένα χωριά της Ευρώπης

Ordino, Ανδόρα: Για παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και λίμνες σε ψηλά βουνά

Με πληθυσμό λιγότερο από 80.000 κατοίκους, η Ανδόρα είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης. Χτισμένη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, ψηλά στα βουνά των Πυρηναίων, η μικροσκοπική χώρα είναι δημοφιλής για σκι και… αφορολόγητα ψώνια – αλλά έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Το Ordino είναι μια μεσαιωνική πόλη με γραφικά πέτρινα σπίτια – ένα από τα οποία φιλοξενεί το μουσείο Casa Areny.

St Anton am Arlberg, Αυστρία: Για σκι γεμάτο αδρεναλίνη και πεζοπορία με αισθήσεις

Ψηλά στις Άλπεις του Τιρόλου , το St Anton am Arlberg είναι η πύλη για την περιοχή σκι Arlberg. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να πάτε στις πίστες, καθώς αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως το «λίκνο του αλπικού σκι » για τον πρωτοποριακό της ρόλο στην εφεύρεση του αθλήματος. Μάθετε τα πάντα για αυτό στο Μουσείο St Anton am Arlberg, το οποίο βρίσκεται σε μια ξύλινη καμπίνα σκι.

Slunj, Κροατία: Για καταρράκτες και παραδοσιακούς μύλους

Οι περισσότεροι τουρίστες κάνουν ένα beeline για τη Δαλματική ακτή της Κροατίας , αλλά κατευθυνθείτε προς το ορεινό εσωτερικό της χώρας και θα ανταμειφθείτε με καταρράκτες και παραλίες δίπλα στο ποτάμι! Η πόλη Slunj βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από τις διάσημες λίμνες Plitvice , αλλά προσφέρει το δικό της υδάτινο θέαμα. Στο Rastoke, 23 καταρράκτες ορμούν στον ποταμό Korana, ο οποίος είναι γεμάτος με παραδοσιακούς μύλους.

Tokaj, Ουγγαρία: Για να δοκιμάσετε γλυκό κρασί

Οι λάτρεις του κρασιού δεν πρέπει να χάσουν την ιστορική πόλη Tokaj της Ουγγαρίας . Είναι το κέντρο της οινοπαραγωγικής περιοχής Tokaj-Hegyalja – το σπίτι του Tokaji, του αυθεντικού ομώνυμου κρασιού.

Lerici, Ιταλία: Για να ζήσετε βιώσιμη την ιταλική Ριβιέρα

Το Lerici, στη βορειοδυτική ακτή της Ιταλίας, είναι διάσπαρτο από το είδος των εμβληματικών πολύχρωμων κτιρίων για τα οποία είναι γνωστό το Cinque Terre .

Sortelha, Πορτογαλία: Για να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο

Από τη Λισαβόνα μέχρι το Πόρτο, η Πορτογαλία έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα ως τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια. Αλλά η χώρα έχει ακόμα πολλά κρυμμένα διαμάντια να ανακαλύψει ο επισκέπτης. Ανάμεσά τους είναι η Sortelha, μια αρχαία, περιτειχισμένη πόλη που έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της.

Valeni, Μολδαβία: Για παρακολούθηση πελεκάνων στη λίμνη Belleau

Βουτήξτε στα όμορφα φυσικά θαύματα της Μολδαβίας στο Valeni, ένα χωριό στα νοτιοδυτικά της χώρας. Αυτός ο προορισμός βελτιώνει τα τουριστικά του διαπιστευτήρια από το 2014, όταν το Eco Village Văleni ιδρύθηκε ως βάση για τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την περιοχή.

Siguenza, Ισπανία: Για ένα μεσαιωνικό ταξίδι με τρένο

Η Sigüenza στην κεντρική Ισπανία είναι γνωστή για το κάστρο που μοιάζει με φρούριο και το Museo Diocesano, όπου φιλοξενούνται διάσημα θρησκευτικά έργα τέχνης.

Morcote, Ελβετία: Για χαλάρωση δίπλα στη λίμνη

Με την όμορφη εμφάνιση του, το Morcote στη λίμνη Λουγκάνο είναι ένας ακαταμάχητος ταξιδιωτικός προορισμός. Με φόντο το πράσινο, στοές από παλιά σπίτια πατρικίων πλαισιώνουν την άκρη του νερού, καλωσορίζοντας το πλοίο από το Lugnano σε αυτό το προστατευμένο ελβετικό χωριό .

Şirince, Türkiye: Για μια ήρεμη απόδραση

Με μια ιστορία που ξεκινά από την ελληνιστική περίοδο, το Şirince στην Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει την παλιά του ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στα στενά δρομάκια της πόλης, αφήνοντας τους ντόπιους να κυκλοφορούν με τα πόδια ή με άλογα.

Photo cover: Şirince, Türkiye by Fatih Doğrul: https://www.pexels.com

Δείτε επίσης

Share: