Search
Close this search box.

Το ρόλοι του Μάρλον Μπράντο που έχει φέρει διαμάχη ανάμεσα στη Rolex και τον οίκο Christie’s

Ένα ρολόι Rolex GMT-Master που κάποτε ανήκε στον Μάρλον Μπράντο και πουλήθηκε για περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια συγκαταλέγεται στα περίπου 100 ρολόγια που πάγωσαν με δικαστική απόφαση σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ ενός συλλέκτη και του οίκου δημοπρασιών Christie’s.
Ο Μοχάμεντ Ζαμάν, επιχειρηματίας και συλλέκτης ρολογιών από το Ομάν, υπέβαλε αγωγή στη Γενεύη, αφού ο Christie’s δημοπρατούσε 113 ρολόγια από την προσωπική του συλλογή στις 6 Νοεμβρίου για συνολικό ποσό 42.418.914 δολαρίων.

Δικαστήριο της Γενεύης εξέδωσε εντολή να παραμείνουν κλειδωμένα τα ρολόγια με τον οίκο δημοπρασιών εν αναμονή της επίλυσης της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο ίδιος ο οίκος . Ανάμεσά τους είναι το ρολόι που φορούσε ο Μπράντο στην ταινία «Apocalypse Now», που διακρίνεται από τη στεφάνη που λείπει και το όνομα του ηθοποιού χαραγμένο στο πίσω μέρος της θήκης.

Ο οίκος Christie’s έχει πει στους νικητές πλειοδότες να παρακρατήσουν τις πληρωμές για τυχόν ρολόγια που κέρδισαν στη δημοπρασία της 6ης Νοεμβρίου μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.
“Ο κύριος Zaman δυστυχώς εμποδίζει τον Christie’s να κυκλοφορήσει ρολόγια στους επιτυχημένους αγοραστές στην έκπτωση «Passion for Time»», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών σε δήλωση.

«Ο Christie’s έχει λάβει άμεσα μέτρα για να αμφισβητήσει αυτή την παρέμβαση στη διαδικασία πώλησης και ελπίζει σε ταχεία επίλυση», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών. «Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε στους αξιότιμους πελάτες μας εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος».

Ο Rodolphe Gautier, ο δικηγόρος της Γενεύης που εκπροσωπεί τον Zaman στη διαμάχη, είπε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να σχολιάσει τις εκκρεμείς διαδικασίες και θα απευθύνει τις εξηγήσεις στα αρμόδια δικαστήρια».

Η αξίωση έχει κατατεθεί βάσει του Ελβετικού Αστικού Κώδικα Υποχρεώσεων που λέει ότι ένα ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να υποβάλει «αίτηση αποφυγής σε σχέση με πλειστηριασμό του οποίου το αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί από παράνομα ή ανήθικα μέσα».
Ο οίκος Christie’s, ο οποίος ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault, δήλωσε ότι αρνείται οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και προσπαθεί να επιλύσει τη διαφορά ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει τα ρολόγια.

«Λυπούμαστε που ο κ. Zaman αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την εμπορική επιτυχία ρεκόρ της πώλησης «Passion for Time», η οποία ήταν το μεγαλύτερο σύνολο που έχει επιτευχθεί για μια συλλογή ρολογιών μεμονωμένου ιδιοκτήτη σε δημοπρασία μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Την ημέρα της δημοπρασίας, οι διαδικασίες καθυστέρησαν για σχεδόν μία ώρα αφού ο οίκος Christie’s είπε ότι ένας «τρίτος εγγυητής» είχε κάνει μια εφεδρική προσφορά για κάθε ρολόι της συλλογής. Μια αποθεματική προσφορά εγγυάται μια ελάχιστη τιμή για τις παρτίδες και ο εγγυητής λαμβάνει ένα μέρος των χρεώσεων για τυχόν ρολόγια που πωλούνται πάνω από αυτό το ποσό.

Η χαμηλή εκτίμηση για κάθε ρολόι στην πώληση άλλαξε επίσης, αυξάνοντας τη συνολική ελάχιστη τιμή προσφοράς πάνω από 35 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (40 εκατομμύρια $) από περίπου 19 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα προηγουμένως.

Αυτό σήμαινε ότι πολλοί πιθανοί πλειοδότες, οι οποίοι περίμεναν ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές στις χαμηλές τιμές εκτίμησης που είχαν εκτυπωθεί στον κατάλογο δημοπρασιών εβδομάδες πριν, δεν είχαν τύχη.

«Αυτό που συνέβη με τη δημοπρασία Zaman ήταν άνευ προηγουμένου για μια δημοπρασία ρολογιών», είπε ο Έρικ Γουίντ, έμπορος ρολογιών στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα που εργαζόταν στο παρελθόν στον οίκο Christie’s.

Η ακρόαση για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Το Business Montres, ένας ιστότοπος με έδρα τη Γενεύη που καλύπτει την ελβετική βιομηχανία ρολογιών, ήταν ο πρώτος που έγραψε για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Zaman και του Christie’s.

Δείτε επίσης

Share: