Search
Close this search box.
Photo by Lex Photography: https://www.pexels.com/photo/man-walking-on-bridge-450597/
pexels.com

Οι 20 πιο ελκυστικές πόλεις του πλανήτη για το 2023

Το Παρίσι ανακηρύχθηκε για άλλη μια φορά ως η πιο ελκυστική πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της εταιρείας παγκόσμιας έρευνας αγοράς Euromonitor International.

Παρίσι

Ο Δείκτης Top 100 City Destinations 2023, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δεδομένων Lighthouse, εξέτασε κορυφαίες πόλεις από όλο τον κόσμο και τις κατέταξε με κριτήρια όπως ο τουρισμός, η βιωσιμότητα, η οικονομική απόδοση και η υγεία και ασφάλεια.

Η Ευρώπη βασίλεψε, με 7 από τις 10 κορυφαίες πόλεις και 63 χώρες στις 100 πρώτες. Οι μόνες μη ευρωπαϊκές πόλεις στις πρώτες 10 ήταν το Ντουμπάι στο Νο. 2, το Τόκιο στο Νο. 4 και η Νέα Υόρκη στο Νο. 8.

New York /pixabay

Η Μαδρίτη ήρθε τρίτη, ενώ το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Ρώμη ήταν στα Νο. 5, 6 και 7 αντίστοιχα. Η Βαρκελώνη και στη συνέχεια το Λονδίνο ολοκλήρωσαν την πρώτη 10άδα.

Pexels
Pixabay

  Η Ασία πήγε καλά στην πρώτη 20άδα καθώς η Σιγκαπούρη (11), η Σεούλ (14), η Οσάκα (16) και το Χονγκ Κονγκ (17) μπήκαν στη λίστα.

  Η έκθεση αποδίδει την επιτυχία της Ευρώπης στην «ταχεία αστικοποίηση και την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας». Οι ταξιδιώτες θέλουν τώρα internet υψηλής ταχύτητας, ευέλικτες επιλογές κράτησης και χώρους για εξ αποστάσεως εργασία. Η Euromonitor International δήλωσε: «Η βελτίωση της βιωσιμότητας, των δικτύων μεταφορών και του κοινωνικού αντίκτυπου είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους που υιοθετούν οι πόλεις σήμερα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, να βελτιώσουν την τουριστική τους προσφορά και να προσφέρουν ένα απρόσκοπτο ταξίδι πελατών».

  Το Τόκιο μπήκε για πρώτη φορά στο top 10, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, στη χαλάρωση των κανονισμών που σχετίζονται με τον Covid-19 και στο εξασθενημένο γεν – το οποίο προσφέρει στους διεθνείς επισκέπτες εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

  Τόκιο | Photo by Aleksandar Pasaric: https://www.pexels.com

  Η Κωνσταντινούπολη είχε τους περισσότερους διεθνείς επισκέπτες το 2023
  Υπήρχαν τέσσερις νεοεισερχόμενοι στο τοπ 100, οι οποίοι μπορούν όλοι να καυχηθούν για βελτιωμένες τουριστικές επιδόσεις φέτος: Ουάσιγκτον DC στο Νο. 48, το Μόντρεαλ στο Νο. 68, το Σαντιάγο στο Νο. 88 και το Βίλνιους στο Νο. 92.

  Τα διεθνή ταξίδια συνέχισαν να κάνουν ισχυρή ανάκαμψη, με τον αριθμό των ταξιδιών που προβλέπεται να φθάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023 – δημιουργώντας περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες τουριστικές δαπάνες.

  Κωνσταντινούπολη | Photo by Arefin Shamsul: https://www.pexels.com

  Η Κωνσταντινούπολη ήταν στην κορυφή της λίστας για τον αριθμό των διεθνών αφίξεων το 2023, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και μετά το Ντουμπάι. Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από έτος σε έτος ήταν το Χονγκ Κονγκ (2.495%) και η Μπανγκόκ (142%), επειδή ήταν από τις τελευταίες που άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία Covid-19.
  Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών μπορεί να είναι μια ανάμεικτη ευλογία, με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον. Η Nadejda Popova, ανώτερη διευθύντρια στο Euromonitor International, συζήτησε σε μια δήλωση τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση του υπερτουρισμού.

  «Ορισμένοι προορισμοί επιβάλλουν περιορισμούς, μεγάλη φορολογία ή μείωση της χωρητικότητας των ξενοδοχείων για να περιορίσουν την εισροή τουριστών και να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ άλλοι υιοθετούν στρατηγικές διασποράς που προωθούν εναλλακτικούς προορισμούς», είπε.

  Προέβλεψε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής, ο κυμαινόμενος πληθωρισμός και η γεωπολιτική αστάθεια θα είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού το 2024 και το 2025. Οι καταναλωτές θα αναζητούν ταξιδιωτικές προτάσεις αξίας για τα χρήματα και πολλοί θα επιλέγουν διακοπές που είναι λίγο πιο κοντά στο σπίτι.

  Οι 20 κορυφαίες πόλεις του Euromonitor για το 2023 είναι:

  1. Παρίσι, Γαλλία
  2. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  3. Μαδρίτη, Ισπανία
  4. Τόκιο, Ιαπωνία
  5. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  6. Βερολίνο, Γερμανία
  7. Ρώμη, Ιταλία
  8. Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
  9. Βαρκελώνη, Ισπανία
  10. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  11. Σιγκαπούρη
  12. Μόναχο, Γερμανία
  13. Μιλάνο, Ιταλία
  14. Σεούλ, Νότια Κορέα
  15. Δουβλίνο, Ιρλανδία
  16. Οσάκα, Ιαπωνία
  17. Χονγκ Κονγκ
  18. Βιέννη, Αυστρία
  19. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
  20. Λισαβόνα, Πορτογαλία

  Δείτε επίσης

  Share:

  The New You

  Στοιχεία Επικοινωνίας

  Βρείτε μας στα Social Media:

  Αφήστε μας ένα μήνυμα