Search
Close this search box.
Photo by hitesh choudhary: https://www.pexels.com/photo

5 πόλεις του κόσμου που μπορεί σε λίγα χρόνια να πλημμυρίσουν

Πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου κινδυνεύουν να βυθιστούν, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως σε λίγα χρόνια, συγκεκριμένα μέχρι το 2030.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι δύσκολο να απεικονιστεί σωστά.

Γι’ αυτό έργα όπως το Climate Central είναι τόσο απαραίτητα. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημιουργεί χάρτες που δείχνουν ποια μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Έτσι, καθώς η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη, ο πλανήτης θερμαίνεται συνεχώς και οι πολικοί πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν, ποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το επίπεδο της παλίρροιας ήδη από το 2030;

Φυσικά, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, αλλά αυτό που εξετάζουμε είναι τι μπορεί να συμβεί εάν η παγκόσμια θέρμανση συνεχίσει στην τρέχουσα τροχιά της. Αυτοί οι χάρτες δείχνουν μελλοντικές γραμμές παλίρροιας αλλά δεν δείχνουν τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πλημμύρας ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν από τώρα έως το 2030. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αντιπλημμυρικά συστήματα, να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και, ιδανικά, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επιτέλους να λάβουν σοβαρά μέτρα για να σταματήσουν την κλιματική κρίση. Αλλά αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, ιδού οι πιθανές συνέπειες: 5 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν εξ ολοκλήρου (ή σε μεγάλο βαθμό) υποβρύχιες μέσα σε μια δεκαετία.

Πόλεις που μπορεί μέχρι το 2030 να έχουν πλημμυρίσει

Άμστερνταμ, Ολλανδία
Υπάρχει λόγος που ονομάζονται Χαμηλές Χώρες. Το Άμστερνταμ και οι πόλεις του Ρότερνταμ και Χάγη βρίσκονται χαμηλά, επίπεδα και κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Οι Ολλανδοί φημίζονται για την αντιπλημμυρική τους άμυνα και κοιτάζοντας αυτές τις προβολές της στάθμης της θάλασσας, φαίνεται ότι το σύστημα αναχωμάτων, φραγμάτων, και πλημμυρικών πυλών της χώρας θα γίνει ακόμη πιο ουσιαστική τα επόμενα χρόνια.

Photo by Liam Gant: https://www.pexels.com

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Η πόλη έχει σύστημα αναχωμάτων που την προστατεύει από τα νερά που συσσωρεύονται από τη λίμνη Maurepas στα βόρεια και από τη λίμνη Salvador και τη Little Lake στο νότο. Χωρίς αυτές τις άμυνες, η Νέα Ορλεάνη θα απειλούνταν σοβαρά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά ακόμη και με αυτές, η ζημιά φαίνεται καταστροφική. Τα καταφύγια άγριας ζωής Biloxi και Jean Lafitte φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα (στον χάρτη του Climate Central και τα δύο φαίνονται σχεδόν εντελώς βυθισμένα).

Βενετία, Ιταλία
Στο πολύ κοντινό μέλλον, η Βενετία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και η ίδια η πόλη βυθίζεται – κατά δύο χιλιοστά κάθε χρόνο. Η ενετική πρωτεύουσα έχει ήδη πληγεί από πλημμύρες και η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τη συχνότητα των υψηλών παλίρροιών που την βυθίζουν. Όπως η Νέα Ορλεάνη, η Βενετία διαθέτει ένα σύστημα αντιπλημμυρικών συστημάτων, αλλά καθώς επιδεινώνεται η κρίση, θα είναι πιο δύσκολο (και ακριβό) να διατηρηθούν.

Photo by Dids .: https://www.pexels.com

Καλκούτα, Ινδία
Μεγάλο μέρος της δυτικής Βεγγάλης έχει ευδοκιμήσει εδώ και αιώνες λόγω του εύφορου τοπίου της, αλλά όπως δείχνει ο χάρτης, αυτό έχει γίνει μεγάλη αιτία ανησυχίας στην Καλκούτα και στα περίχωρά της. Όπως και η πόλη Χο Τσι Μινχ, η πόλη θα μπορούσε να δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων , καθώς το νερό της βροχής έχει λιγότερη γη για να τρέξει. Ο χάρτης της πιθανής κατάστασης της πόλης το 2100 είναι ακόμη πιο ανησυχητικός.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η Μπανγκόκ θα μπορούσε να είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη βραχυπρόθεσμα. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βρίσκεται μόλις 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και, όπως η Βενετία, βυθίζεται (μόνο πολύ, πολύ πιο γρήγορα – κατά περίπου δύο έως τρία εκατοστά το χρόνο). Αλλά η Μπανγκόκ είναι επίσης χτισμένη σε πολύ πυκνό αργιλώδες έδαφος , γεγονός που την κάνει ακόμη πιο επιρρεπή στις πλημμύρες. Μέχρι το 2030, οι περισσότερες από τις παράκτιες περιοχές Tha Kham και Samut Prakan θα μπορούσαν να είναι υποβρύχιες, όπως και το κύριο αεροδρόμιο της, το Suvarnabhumi International.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα