Search
Close this search box.

Μάθε τα οφέλη της ευγνωμοσύνης

.

Αν είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις, θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα.

Αν επικεντρωθείς σε αυτά που σου λείπουν, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. (Oprah Winfrey)

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της Ψυχολογίας και συγκεκριμένα της Θετικής Ψυχολογίας έχει ασχοληθεί με την μελέτη της Ευγνωμοσύνης και την σημασία της στην ανθρώπινη διαβίωση. Έτσι έχει αποδειχτεί πια πως το να βιώνεις καθημερινά ευγνωμοσύνη στην ζωή σου συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωσή της. Τα οφέλη, λοιπόν, της ευγνωμοσύνης είναι πολλά και σχετίζονται με πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Πιο συγκεκριμένα:

Μέσω της ευγνωμοσύνης αυξάνεται το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουμε στη ζωή μας, καθώς ενισχύονται θετικά συναισθήματα όπως η αισιοδοξία, η χαρά, η ευχαρίστηση, ο ενθουσιασμός κ.α.

Κατ’ επέκταση το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Βελτιώνει την υγεία. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνονται τα συμπτώματα ασθενειών και η ένταση του πόνου.

Παράλληλα, καθώς η ευγνωμοσύνη μειώνει το άγχος, μειώνεται και η ορμόνη του στρες ή αλλιώς κορτιζόλη που παράγει ο οργανισμός μας εκείνη τη στιγμή και ενισχύονται οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας, όπως η σεροτονίνη και η 8 ντοπαμίνη, που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της αίσθησης της εφορίας.

Βελτιώνεται η μνήμη, οι γνωστικές μας λειτουργίες και η καλή μας διάθεση, λόγω της αύξησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

Η ευγνωμοσύνη μας ενθαρρύνει να ασκούμαστε και να φροντίζουμε την υγεία μας.

Έχει φανεί πως οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Κοιμούνται περισσότερο και αισθάνονται πιο ανανεωμένοι και ξεκούραστοι το πρωί.

Αυξάνεται η ψυχική ανθεκτικότητα. Οι άνθρωποι που έχουν βάλει στη ζωή τους την ευγνωμοσύνη, μετά από κάποιο δύσκολο ή τραυματικό συμβάν ανακάμπτουν πιο εύκολα.

Βελτιώνονται οι σχέσεις. Όταν οι σύντροφοι νιώθουν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ο καθένας ως προς τον σύντροφο του ευγνωμοσύνη και την εκφράζουν, η σχέση τους γίνεται καλύτερη και αποκτούν καλύτερη επαφή και σύνδεση.

Επίσης μέσω της ευγνωμοσύνης μαθαίνουμε την αξία της συγχώρεσης. Παράλληλα τα άτομα βοηθούν, συμπαραστέκονται και συμπονούν περισσότερο τους γύρω τους και λένε πιο συχνά ευχαριστώ. Όταν εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου στους ανθρώπους γύρω σου, φτιάχνεις και την δική τους, αλλά και την δική σου διάθεση. Δοκίμασε το!

Αποκτάται συναισθηματική ισορροπία, καθώς μέσω της ευγνωμοσύνης μπορεί κανείς να αποκτήσει έστω και λίγη καλή διάθεση ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, καθώς εστιάζει στα θετικά και αφήνει στην άκρη ότι του κάνει κακό.

Ανεβαίνει η ενέργεια και η όρεξη του ατόμου να αναλάβει δράση και πετυχαίνει πιο εύκολα τους στόχους του, καθώς δεν εξαντλείται στην 9 υπερανάλυση σκέψεων και αρνητικών σεναρίων. Με την ευγνωμοσύνη μπορεί κανείς να είναι πιο ήρεμος και δημιουργικός.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση. Τα άτομα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και δεν συγκρίνονται με τους άλλους.

Το άτομο εστιάζει σε αυτά που έχει και νιώθει γεμάτο και ικανοποιημένο από την ζωή του, αντί να επικεντρώνεται μονίμως σε αυτά που δεν έχει (τα οποία δεν θα τελειώσουν ποτέ!). Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι την πρακτική της ευγνωμοσύνης θα ήταν ένας φακός που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Λένε πως σημασία δεν έχει το τι συμβαίνει, αλλά το πώς ερμηνεύουμε αυτό που συμβαίνει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν μάθουμε να ερμηνεύουμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα της ευγνωμοσύνης μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

Γεωργία Κορδώνη, “Βρες την Ευγνωμοσύνη στη ζωή σου”, απόσπασμα

Photo cover:pixabay.com/Kranich17-heart

Διαβάστε επίσης:

Share: