Search
Close this search box.

H γοητεία είναι η αποπλάνηση χωρίς σεξ

Συνώνυμη με τη σαγήνη και πασπαλισμένη με σκόνη μαγική είναι μια αρετή ζηλευτή από τους περισσότερους. Η γοητεία ορίζεται ως η ακτινοβολία, η χάρη, η έλξη που προκαλεί η παρουσία ενός ατόμου. Είναι η επιτομή υψηλά ανεπτυγμένων κοινωνικών δεξιοτήτων και υψηλής προσωπικής αξίας η οποία περιλαμβάνει την άνεση με την προσωπικότητά μας και την κοινωνική αυτοπεποίθηση.

Ο Robert Green, χαρακτηριστικά, είχε πει πως γοητεία είναι η αποπλάνηση χωρίς σεξ. 

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει κάποιον γοητευτικό; Ποια είναι εκείνη η ιδιαιτερότητα που μερικοί έχουν τόσο φυσικά και πως μπορεί να καλλιεργηθεί; 
Εκείνοι οι ακαταμάχητοι άνθρωποι φαίνεται να είναι προικισμ

ένοι με κάποια ιδιαίτερα δώρα που τους επιτρέπουν να αποπλανούν και να επηρεάζουν τους άλλους. 

Στην πραγματικότητα, είναι φυσικοί γνώστες της ψυχολογίας της έλξης. Ξέρουν καλά πως μας αρέσουν οι άνθρωποι που είναι σαν εμάς και εκείνοι έχουν κάτι οικείο, γνώριμο που ενισχύει την καλή προδιάθεση.

Είναι χαρακτηριστικό των γοητευτικών ατόμων το ότι στις αλληλεπιδράσεις τους ψάχνουν τις ομοιότητες και όχι τις διαφορές.

Επικεντρώνονται στα κοινά και δείχνουν περιέργεια για τα διαφορετικά, τα νέα. Η δύναμη της εγγύτητας και η σπουδαιότητα της φυσικής επαφής είναι επίσης παράγοντες έλξης. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard, η ζεστασιά του χαρακτήρα υπερισχύει της όποιας άξιας θαυμασμού γνώσης και η γοητεία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ζεστασιά. Όσο, για τη φυσική ομορφιά, θεωρείται αρκετά σημαντικός παράγοντας αθροιστικά με τους προηγούμενους αλλά όχι καταλυτικός.

Όσοι έχουν ακαταμάχητη έλξη γνωρίζουν πολύ καλά πως κρίνουμε μια αλληλεπίδραση από το πως νιώθουμε και εκείνοι που μας γοητεύουν μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Είναι ενεργητικοί στις συζητήσεις και πάντα οι αλληλεπιδράσεις μαζί τους μας αφήνουν κάτι εποικοδομητικό.

Ακόμα και αν δεν είναι συνειδητό είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με τα μη λεκτικά μηνύματα που λαμβάνουμε και εκπέμπουμε.

Οι γοητευτικοί άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους τα όπλα της δύναμης της μη λεκτικής επικοινωνίας. Η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής είναι ιδιαίτερα ισχυρά εργαλεία. Η ποιοτική και ισόρροπη οπτική επαφή, το ειλικρινές χαμόγελο, η σίγουρη και ανοιχτή σωματική στάση δεν αφήνουν περιθώρια μη θετικής προσοχής.

Ο τόνος της φωνής τους είναι σταθερός, ο ρυθμός της ομιλίας τους συνετός και o τονισμός των λεκτικών σχημάτων σοφός. Ο λόγος τους είναι στιβαρός και ζωντανός. Μιλούν με συναίσθημα και γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη των παύσεων.

Οι γοητευτικοί άνθρωποι κοιτούν στα μάτια και είναι εξαιρετικοί ακροατές. Ακούν ενεργητικά με όλες τις αισθήσεις τους. Ίσως μιλούν λιγότερο μα επικεντρώνονται στα ουσιαστικά. Δεν είναι εκείνοι που θα σε σχολιάσουν πίσω από την πλάτη σου, θα σε αγνοήσουν, θα σε ειρωνευτούν ή θα γελάσουν κοροϊδευτικά.

Είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι σε όλα τα επίπεδα. Κλέβουν την προσοχή από την πρώτη στιγμή γνωρίζοντας τη δυναμική της πρώτης εντύπωσης. Αγαπούν το χιούμορ και το διαχειρίζονται εξίσου καλά ως αποστολείς και ως αποδέκτες.

Δε διστάζουν να αυτοσαρκάζονται ενώ αναγνωρίζουν και εκφράζουν την αξία των γύρω τους. H ταπεινότητα τους βρίσκει στο σωστό μέτρο χωρίς υπερβολές. Εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και είναι πάντα σε θέση να παρουσιάσουν στοιχεία για τα όσα υποστηρίζουν.

Όταν δεν είναι γνώστες ενός ζητήματος ξέρουν πως δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη και η περιέργειά τους για το νέο τους κάνει να αναζητούν πληροφορίες και όχι να επικρίνουν. Έχουν αυτεπίγνωση, τηρούν τα όρια και είναι αυθόρμητοι. Αποφεύγουν τις πομπώδεις αυτοσυστάσεις και τις περιαυτολογίες.

Αναγνωρίζουν τη μοναδικότητά τους και προσέχουν τον εαυτό τους. Επιλέγουν ρούχα μέσα στα οποία νιώθουν άνετα και παράλληλα όμορφα. Μένουν μακριά από κραυγαλέα αξεσουάρ και άσκοπους “θορύβους”.

Οι γοητευτικοί άνθρωποι είναι σαν το νερό. Μπορούν και προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον χωρίς να χάνουν την ουσία και τη μοναδικότητά τους. Παίρνουν τα σχήματα του εκάστοτε περιβάλλοντος και διατηρούν τη διαφάνειά τους.

Λατρεύουν την ποιότητα και την ντύνονται σε κάθε τους βήμα. Είναι αυθεντικοί και τιμούν την ύπαρξή τους. Τι πιο γοητευτικό από το να είσαι ο απόλυτος μοναδικός εαυτός σου;

Όχι, οι γοητευτικοί άνθρωποι δεν έχουν νεραϊδονονές που στήνουν χορό στις μωρουδιακές κούνιες τους. Κατέχουν τις ποιότητες της έλξης και υιοθετούν συγκεκριμένες συνήθειες.  Επικεντρώνονται στους αλληλεπιδρώντες τους περισσότερο από τον εαυτό τους και τους κάνουν να νιώθουν αρεστοί, σεβαστοί, κατανοητοί και ορατοί.

Όλοι οι άνθρωποι είναι γοητευτικοί ή τουλάχιστον δυνητικά γοητευτικοί. Απλά,κάποιοι χάνουν τη γοητεία τους στο δρόμο και κάποιοι δεν την τιμούν.

Αν έπρεπε να δοθεί μόνο ένα μυστικό για την κατάκτηση της προσωπικής γοητείας αυτό θα ήταν η αγάπη προς τον εαυτό. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο στους καιρούς μας.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου έχεις αυτοπεποίθηση και δε διστάζεις να δείξεις τις αδυναμίες σου και να παραδεχτείς τα λάθη σου. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό σου με σεβασμό και ευγένεια δεν μπορείς να ξεφύγεις από το να αντιμετωπίζεις και τους άλλους με τον ίδιο τρόπο.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου χαμογελάς, μπορείς να είσαι ειλικρινής και γενναιόδωρος. Κρατάς μια θετική στάση προς τα πράγματα και ενδιαφέρεσαι για τους εκάστοτε αλληλεπιδρώντες σου. Ξέρεις να ακούς, πατάς γερά στη γη και οι συνομιλητές σου νιώθουν μια ιδιαίτερη άνεση μαζί σου.

Φροντίζεις να βελτιώνεσαι συνεχώς και είσαι γεμάτος ενθουσιασμό. Αν συγκεντρώσεις όλα τα προηγούμενα θα δεις μπροστά σου έναν γοητευτικό άνθρωπο και αν προσθέσεις το κομμάτι των κοινωνικών δεξιοτήτων η εικόνα της γοητείας θα είναι απόλυτη.

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου – Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια, κιν.: 6949454354

Photo cover:pixabay.com/kudybadorota-woman

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα