Search
Close this search box.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η καρδιά μας για να ξεπεράσει έναν χωρισμό

Ο Άγιος Βαλεντίνος πλησιάζει απειλητικά. Για κάποιους είναι αδιάφορη μέρα, για τους πολύ ερωτευμένους είναι μέρα γιορτής, ενώ οι πρόσφατα χωρισμένοι θα προτιμούσαν να την προσπεράσουν και να περάσουν απευθείας στη 15η Φεβρουαρίου.

Όσοι έχουμε χωρίσει κοντά στις 14 Φλεβάρη, ξέρουμε – ξέρουμε τον εκνευρισμό με τα ζευγάρια που γιορτάζουν και τα stories γεμάτα καρδιές κι αγάπη στα social media, την κακή διάθεση κάθε φορά που περνάμε έξω από στολισμένη βιτρίνα ζαχαροπλαστείου ή ανθοπωλείου, αλλά και τον πόνο. Γιατί η ραγισμένη καρδιά πονάει, ας είμαστε ειλικρινείς. Αλλά πόσο χρόνο χρειάζεται η καρδιά για να γιάνει;

Για να το διαπιστώσει αυτό η Compare The Market AU ρώτησαν χωρισμένους πως και πότε ξεπέρασαν τον χωρισμό τους και βάσει της έρευνας αποκαλύφθηκε πως:

  1. O μέσος άνθρωπος χρειάζεται λίγο περισσότερο από 10 μήνες για να ξεπεράσει την στενοχώρια από έναν χωρισμό και να αρχίσει να ξαναβγαίνει. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πληγωθεί πάνω από μία φορά, και το ένα τέταρτο, έχει βιώσει heartbreak πάνω από δύο φορές.
  2. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν το γεγονός ότι η καρδιά τους έχει ραγίσει από ό,τι οι άνδρες, 12,43 μήνες, έναντι 7,7 μηνών. Ωστόσο, ως ηλικιακή ομάδα, η Gen Z ανακάμπτει ταχύτερα, καθώς χρειάζεται μόλις 5,33 μήνες κατά μέσο όρο, για να ξεπεράσει έναν πρώην.
  3. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους ένας χωρισμός επηρεάζει τους ανθρώπους είναι είτε ο πολύς είτε ο πολύ λίγος ύπνος και η απώλεια αυτοπεποίθησης- με 35% και 33% των ανθρώπων να τα αναφέρουν αυτά, αντίστοιχα. Πάνω από το 30% των ανθρώπων δήλωσαν επίσης ότι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους αφού πληγωθούν καθώς και ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο αγχωμένοι και μοναχικοί, καθώς αισθάνονται ότι έχουν απομονωθεί κοινωνικά από τους φίλους και την οικογένεια.
  4.  Η μουσική βοηθάει περισσότερο, με το 31% να αναφέρει τη μουσική ως σημαντική βοήθεια ενώ ακολουθούν η ενασχόληση με αγαπημένα πρόσωπα και η παρακολούθηση ταινιών και τηλεόρασης, την οποία κάνει το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων. Άλλα πράγματα που έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από χωρισμό περιλαμβάνουν την αυτοφροντίδα και τη κάνοντας νέες παρέες.

Για να βοηθήσει τους χωρισμένους η Compare The Market Australia συνεργάστηκε με την ειδική σύμβουλο σχέσεων και χωρισμού Emmi Fortin, για να αποκαλύψει τις κορυφαίες συμβουλές της για την ανάκαμψη από μια ραγισμένη καρδιά, συμπεριλαμβανομένου του πώς να περάσετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως κάποιος που βρίσκεται εν μέσω χωρισμού.

Πώς μπορεί ο χωρισμός να επηρεάσει τους ανθρώπους ψυχικά και σωματικά;

Η διάλυση μιας σχέσης μπορεί να είναι συντριπτική, με το 33% των Αμερικανών να αναφέρουν αυξημένο άγχος και το 25% να αναφέρουν πτώση της ψυχικής τους υγείας λόγω του χωρισμού τους. Η Emmi εξηγεί ότι οι χωρισμοί “είναι πολύπλευρα γεγονότα που περιλαμβάνουν ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές συνιστώσες. Το ψυχικό μέρος ενός χωρισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι περνάτε από συντριπτικά συναισθήματα, από θυμό και απογοήτευση μέχρι απελπισία και θλίψη από την απώλεια μιας σχέσης και ενός προσώπου.

“Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν τη βιολογία μας ενεργοποιώντας την αντίδραση του νευρικού συστήματος του σώματός μας στο στρες. Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες του στρες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια και μετά από έναν χωρισμό, μαζί με άλλες που μπορούν να προκαλέσουν σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το αν είστε ακόμα σε επαφή με τον πρώην σας, τα ερεθίσματα που έρχονται στο δρόμο σας και αν έχετε υγιείς πρακτικές κατά τη διάρκεια της ημέρας σας που βοηθούν στην επεξεργασία αυτών των φυσικών φυσιολογικών αντιδράσεων”.

Πώς μπορείτε να θεραπευτείτε από έναν χωρισμό με υγιή τρόπο;

Η εύρεση μηχανισμών αντιμετώπισης του χωρισμού μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης. Αλλά, ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό με υγιή τρόπο μακροπρόθεσμα; Η Emmi Fortin προσφέρει τις πέντε καλύτερες συμβουλές της:

1. Συνεχίστε να μην έχετε καμία επαφή

Είναι ενθαρρυντικό ότι το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το να απαλλαγούν από κάθε υπενθύμιση του πρώην τους, τους βοήθησε να προχωρήσουν παρακάτω. Αυτό είναι κάτι που η Emmi συμβουλεύει ανεπιφύλακτα, ενθαρρύνοντας να “αποσυνδεθείτε από τον πρώην σας όσο το δυνατόν περισσότερο, είτε αυτό είναι η μη επαφή είτε ο καθορισμός ορίων σχετικά με τους χρόνους και τη συχνότητα επικοινωνίας για λόγους συνεκπαίδευσης”.

2. Αφήστε στον εαυτό σας χρόνο να θρηνήσει

Η επεξεργασία των συναισθημάτων σας είναι ένας βασικός τρόπος για να επεξεργαστείτε αυτά που νιώθετε, όπως προτείνει η Emmi “να γράφετε για τα συναισθήματά σας- πρέπει να τα απελευθερώσετε. Μπορείτε να γράψετε ελεύθερα σε ένα κενό ημερολόγιο ή να χρησιμοποιήσετε καθοδηγούμενα ημερολόγια για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Ένα εξαιρετικό ημερολόγιο γι’ αυτό είναι το The Breakup & Divorce Self-Renewal Journal”.

3. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με φίλους και συγγενείς

Το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να βοηθήσει στη μοναξιά που συνοδεύει έναν χωρισμό, με το 23% των ερωτηθέντων να το αναφέρουν ως σημαντικό μέρος της ανάρρωσής τους. 

Η Emmi προτείνει να “περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας μεγαλώνουν και με τους οποίους μπορείτε να καλλιεργήσετε ουσιαστική σύνδεση. Ακόμα κι αν η αντίδρασή σας μπορεί να είναι η αυτοαπομόνωση, ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να αναρρώσετε από μια πληγωμένη καρδιά και να μειώσετε τη μοναξιά είναι να καλλιεργείτε όσο το δυνατόν συχνότερα την ικανοποιητική σύνδεση με τους άλλους”.

4. Αρχίστε να γράφετε

Με τα συναισθήματα να είναι έντονα, το να γράφετε πώς αισθάνεστε μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας. Όπως συμβουλεύει η Emmi, μπορείτε ακόμη και να το γράψετε στο στυλ ενός απομνημονεύματος.

“Γράψτε την προσωπική σας ιστορία σε στυλ απομνημονευμάτων (δεν χρειάζεται να τη μοιραστείτε με κανέναν αν δεν θέλετε.) Αυτό όχι μόνο σας βοηθάει να δείτε την κατάστασή σας μέσα από έναν αντικειμενικό φακό, αλλά και να επεξεργαστείτε αυτά που περάσατε ή ακόμα και να οραματιστείτε πού θέλετε να φτάσετε”.

5. Προσγειώστε τον εαυτό σας

Η σύνδεση με τον εαυτό σου μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, κάτι που η Emmi συνιστά ανεπιφύλακτα να κάνεις.

“Συνδεθείτε με τη σωματικότητά σας όσο πιο συχνά γίνεται. Κάντε πράγματα που σας προσγειώνουν στις πέντε αισθήσεις σας: βαθιές αναπνοές, κίνηση, δραστηριότητες ενσυνειδητότητας, ευγνωμοσύνη”.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν μια ραγισμένη καρδιά αυτή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Καθώς πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι διαφημίσεις, και τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορεί να είναι μια συνεχής υπενθύμιση της χαμένης αγάπης. Πώς λοιπόν μπορούν όσοι υποφέρουν από πληγωμένη καρδιά να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Η Emmi λέει: “Ήμουν πάντα μεγάλη υποστηρίκτρια του να δίνεις στους άλλους ανθρώπους της ζωής σου που αγαπάς! Φτιάξτε χειροποίητες κάρτες για τις φίλες σας, ετοιμάστε ένα ωραίο δείπνο για τον αδελφό ή τον γονιό σας, χαρίστε στο κατοικίδιό σας μια μέρα στο pet spa… οτιδήποτε σας βοηθά να νιώσετε τη χαρά της προσφοράς σε κάποιον που αγαπάτε. Συχνά θα νιώσετε αυτή την ανταλλαγή αγάπης σε αντάλλαγμα, που είναι και το νόημα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/heartbreak-states-2024/

ΤΕΛΟΣ

Μεθοδολογία:

Πραγματοποιήσαμε μια δημοσκόπηση με ερωτηθέντες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία σχετικά με το αν είχαν πληγωθεί, πόσες φορές είχαν πληγωθεί, πώς επηρέασε η πληγωμένη καρδιά την καθημερινότητά τους και πώς ανέκαμψαν από την πληγωμένη καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα