Search
Close this search box.

Γιώργος Πανόπουλος: Ο σύνθετος και πολύπλοκος Ιχθύς -Σκέψη και δράση

  

Σε μια διάλεξή της με εμπεριστατωμένη και σε βάθος ανάλυση των χαρακτηριστικών των ζωδίων η Clare Martin περνώντας στο τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, τους Ιχθύς ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν έχω τίποτα να πω σχετικά με τους Ιχθύς, οπότε μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας τώρα». Μετά από μερικά δευτερόλεπτα  αμηχανίας και χαμόγελων συνέχισε: «Το ζήτημα  με το ζώδιο των Ιχθύων είναι ότι συμπεριλαμβάνει τα πάντα με αποτέλεσμα να είναι τρομερά δύσκολο να τους ορίσεις, ή να πιαστείς διανοητικά από κάπου». 

Η Clare Martin έχει δίκιο. Οι Ιχθύες, ως το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού συμπεριλαμβάνει την εξελικτική πορεία των προηγούμενων 11 ζωδίων. Οι Ιχθύες είναι τα πάντα. Οι Ιχθύες είναι ένας ωκεανός που δεν χωράει σε λόγια, που δεν περιγράφεται, που κάθε ορισμός τους περιορίζει.  Εδώ ο κύκλος ολοκληρώνεται για να ξαναρχίσει ένας καινούργιος. 

Οι Ιχθύες συμβολίζονται από δύο ψάρια δεμένα μεταξύ τους που προσπαθούν να κολυμπήσουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ο δυισμός που προκύπτει από αυτό το συμβολισμό δείχνει δύο ψάρια που όχι μόνο δε στηρίζουν το ένα το άλλο αλλά που ουσιαστικά κινούνται το ένα εναντίον του άλλου. Αυτή η διάσταση προσθέτει ένα στοιχείο αμφιταλάντευσης στον τρόπο που δρουν και σκέφτονται οι Ιχθύες- μια αδυναμία να αποφασίσουν ποια άποψη, δράση, οπτική θα ακολουθήσουν ανάμεσα σε δύο, ή περισσότερες. Όμως επίσης δηλώνει και την ικανότητα να επηρεάζονται από διαφορετικές πηγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ιχθύες δεν μπορούν να αντισταθούν σε κάθε είδους εξωτερική επιρροή- είτε για καλό είτε για κακό- οπότε κάθε τους πράξη, σκέψη, αντίδραση μπορεί εύκολα να αλλάξει όπως εύκολα μπορεί να μεταβληθεί και η διάθεσή τους ανάλογα με τις περιστάσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Οι Ιχθύες είναι σφουγγάρια που απορροφούν οποιοδήποτε αίσθημα γύρω τους- μπορούν  να γίνουν άγγελοι σε ένα δωμάτιο  με αγγέλους και διάβολοι σε ένα δωμάτιο με διαβόλους. Το συναισθηματικό και διανοητικό εκκρεμές που ζουν οι Ιχθύες δεν τους κάνει καλούς στο να λύνουν γρήγορα και αποφασιστικά τα προβλήματα. Αντιμετωπίζουν συνεχώς διλήμματα, ή οι πολλές επιλογές λειτουργούν ως άγχος- οι πολλαπλές δυνατότητες παραλύουν τη θέληση. Για ένα σύνθετο και πολύπλοκο  ζώδιο με ανεπτυγμένη συνείδηση κάθε απόφαση ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει αναταράξεις στους άλλους, να δυσκολέψει τη ζωή τους, να τους αναστατώσει. Όμως μια τέτοια στάση υποτιμάει τις δικές τους επιθυμίες, τις δικές τους προτεραιότητες, τη δική τους πορεία. 

Και το υπέροχο να είσαι Ιχθύς: έχεις κυβερνήτη τον Ποσειδώνα κι αυτό σημαίνει μέσα στο μυαλό σου κολυμπάει ένα τεράστιο πλήθος από ψάρια. Μερικά είναι χαριτωμένα,  μερικά άλλα είναι συγκλονιστικής ομορφιάς. Υπάρχουν δελφίνια που είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα: είναι αυτά που θα μείνουν με τα άρρωστα ή τραυματισμένα μέλη της ομάδας,  που θα τα βοηθήσουν να κολυμπήσουν, που προστατεύουν κολυμβητές από καρχαρίες κάνοντας κύκλους γύρω τους, που βοηθούν τις φάλαινες που έχουν εξοκείλει να ξαναβρούν το δρόμο προς τα ανοιχτά. Υπάρχουν και καρχαρίες και πιράνχας που μπορούν να καταπιούν κάποιον χωρίς να πάθουν λόξιγκα. Ναι. Έχεις δεκάδες ταυτότητες και ναι…, θα τις ζήσεις ΌΛΕΣ στη διάρκεια της ζωής σου.

Γιώργος Πανόπουλος

Photo cover:pixabay.com/Karabo_Spain/

Διαβάστε επίσης:

Share: