Search
Close this search box.
@Instagram/evdokeah

Ευδοκία Τσαγκλή: «Γιατί ο Κώστας Καραμανλής πρέπει οπωσδήποτε να διωχθεί για ψευδορκία και παράλειψη καθήκοντος»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν μετά από σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους και η Ευδοκία Τσαγκλή.

Η επιζήσασα από την τραγωδία των Τεμπών, από εκείνη την ημέρα έχει βάλει σκοπό της ζωής της – με όποιο προσωπικό κόστος – να υπάρξει δικαιοσύνη και οι ένοχοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, να τιμωρηθούν. Η Ευδοκία Τσαγκλή, με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την τραγωδία, μιλάει αποκλειστικά στο Female-g και όσα μας αποκαλύπτει, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα των Τεμπών. Πώς αισθάνεσαι που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν φταίει κάποιος;

Παρότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με το κράτος δικαίου, τα στοιχεία είναι πρόδηλα, οι νόμοι συγκεκριμένοι και οι άνθρωποι που τόσο τραγικά εμπλεκόμαστε άκρως αποφασισμένοι. Με την στήριξη του κόσμου η αλήθεια ακόμα και αν αργήσει, θα λάμψει στο τέλος. Δεν υπάρχει εναλλακτική.

Πώς βλέπεις όσα εξελίσσονται στην εξεταστική επιτροπή και όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα;

Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ταιριάζει με το μοτίβο που την διακατέχει: ψέματα, χειραγώγηση, συγκάλυψη.

Την κατάθεση του Κώστα Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή και τη στάση του πώς την είδες;

Ντρέπομαι για λογαριασμό του.

Επέμεινε στο «ανθρώπινο λάθος», ενώ δεν εξήγησε επαρκώς πώς είχε εξασφαλίσει εκείνος, ως αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, την ευλαβική τήρηση του κανονισμού λειτουργίας.

Ο γενικος κανονισμός κυκλοφορίας είναι ότι δηλώνει και το όνομα του. Οι εθνικοί κανόνες ασφαλείας εστιάζουν συγκεκριμένα στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας.

Είπε πως πρέπει να ακολουθείται ΕΥΛΑΒΙΚΑ ο κανονισμός κυκλοφορίας όταν ο ίδιος ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ κατά συρροή. Ο υπουργός μεταφορών με βάση το προεδρικό διάταγμα έχει συγκεκριμένη αποστολή που συμπεριλαμβάνει:

-στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση των έργων υποδομής, όπως και στην χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής και η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

-προαγωγή της ασφάλειας στις υποδομές και μεταφορές αλλά και ο συντονισμός των εποπτευομένων φορέων και η εποπτεία των προγραμμάτων δράσης αυτών.

Πόσο τελικά υπολογίζει τον ΝΟΜΟ ο κ. Κωνσταντίνος Αχ.Καραμανλής?

Δεν γνωρίζε τι επιτάσσει σχετικά από το έτος 2004 η οδηγία 2004/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 29ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, που έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους το έτος 2007, με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 160 ΦΕΚ Α’ 201/23.08.2007 για την ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2004/49/ΕΚ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα όφειλε να θεσπίσει Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Δεν γνώριζε ότι ο ίδιος επί υπουργίας του το θεσμοθέτησε με τις διατάξεις άρθρων 13,14 και 59 (άρθρο 7 Οδηγίας 798/2016) και 60 (άρθρο 8 Οδηγίας 798/2016) του ν. 4632/2019 για την ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2016/797 και 2016/798 τα οποία επιβάλουν, όταν υπάρχουν κενά στα συστήματα ασφαλείας που θεσπίζει το αποδεκτό μοντέλο διαλειτουργικότητας ERTMS, δηλαδή ο συνδυασμός ETCS και GSMR και ιδίως όταν συμβαίνουν δυστυχήματα, να θεσπίζονται άμεσα Εθνικοί Κανόνες και μάλιστα Νέοι, δηλαδή επικαιροποιημένοι;

Είπε ότι ότι η ERA δεν ζήτησε νέους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ γιατί αρκούσαν οι παλιοί, γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα. Οι εθνικοί κανόνες ασφαλείας εξυπηρετούν όμως την κάλυψη των κενών που προκύπτουν σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Πρέπει οπωσδήποτε να διωχθεί για ψευδορκία αλλά και παράλειψη καθήκοντος καθώς το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών καλύπτει τις πράξεις και όχι τις παραλείψεις.

Σε παρακολουθώ στα social media και τον αγώνα σου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι εύκολο αυτό που έχεις αναλάβει;

Είναι παρά πολύ ψυχοφθόρο. Αλλά δεν υπάρχει για μένα άλλη επιλογή. Εμείς δεν είχαμε ασφάλεια στον σιδηρόδρομο αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω την διακινδύνευση άλλων ανθρωπίνων ζώων, όπως και το να μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι.

Πιστεύεις πως θα υπάρξει δικαίωση;

Αν χάσω την πίστη μου, έχω χάσει τα πάντα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι που πρέπει να πιστέψουμε όσο ποτέ. Άλλωστε αν δεν πίστευα, δεν θα μπορούσα και να αγωνιστώ. Το καλό πάντα νικάει στο τέλος, αν δεν έχει νικήσει, δεν είναι το τέλος.

Για εσένα ποια θα είναι η δικαίωση στην υπόθεση;

Δεν θεωρώ πως είναι υποκειμενική απάντηση, όλα στο φως και όλοι ένοχοι στην φυλακή. Σίγουρα θα είναι δικαίωση και ένας ασφαλής σιδηρόδρομος.

Έχεις δεχτεί αρνητικά σχόλια ή ακόμα και απειλές για όσα λες και δημοσιεύεις στα social;

Φυσικά, δεν είμαι άλλωστε «πατάτες τηγανητές» και σίγουρα ενοχλώ πολύ το σύστημα. Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό να με πτοήσει.

Έχετε επαφή μεταξύ σας οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων; Είδαμε πρόσφατα και τις ομιλίες της Μαρίας Καρυστιανού τόσο στην εξεταστική επιτροπή, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο και μας συγκλόνισε.

Ναι φυσικά κρατάω επαφή με αρκετούς ανθρώπους και πάντα στηρίζω ότι ενέργεια αφορά τα Τέμπη. Συμφωνώ σε όλα τα σημεία με την κ.Καρυστιανου, όπως και μαζί σας για το ότι ήταν συγκλονιστική.

Σε προσωπικό επίπεδο, πώς ήταν αυτός ο ένας χρόνος μετά το δυστύχημα για εσένα; Βίωσες μετατραυματικό άγχος; Χρειάστηκες ενδεχομένως ψυχιατρική υποστήριξη;

Ναι σε όλα, ήταν σίγουρα ο πιο δύσκολος χρόνος της ζωής μου αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ καθώς θεωρώ πως έχει περισσότερη σημασία ο αγώνας μας.

Σήμερα πώς είσαι;

Ακόμα δυσκολεύομαι αρκετά, αλλα δεν το αφήνω πλέον να με καταβάλει. Εχω μπει κατά κάποιον τρόπο σε έναν αυτόματο πιλότο και συγκεντρώνονται στο έργο.

Έχεις μπει ξανά σε τρένο; Θα ξαναμπείς;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στον ελληνικό σιδηρόδρομο όσο δεν έχουμε αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας και εθνικούς κανόνες ασφαλείας, και ούτε το προτείνω.

Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος στον δρόμο όταν σε αναγνωρίζουν; Έχεις τη στήριξή τους;

Έχω πάρει πολύ αγάπη από τον κόσμο. Νιώθω κατά κάποιον τρόπο αγωγός όσων επιθυμούν πολλοί για τα Τέμπη. Με τιμά να ακούω πως υποστηρίζω την αλήθεια με θάρρος, μεταφέρω κατανοητά και ορθά εξειδικευμένες πληροφορίες ,με αυθεντικότητα, χωρίς κομματική χροιά και κρυφές σκοπιμότητες.

Αν ερχόσουν τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα του έλεγες;

Θα τον ρωτούσα ποιος έδωσε την εντολή για το παράνομο μπάζωμα και αν το επιτελικό κράτος εκτός από προνόμια έχει και ευθύνες; Λίγο μετά την σύγκρουση και ενώ είχα σπασμένη σπονδυλική στήλη μου ζήτησε «να βάλω πλάτη». Θα τον ρωτούσα αν την βάζω καλά.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα