Search
Close this search box.

Προσοχή όταν ο ναρκισσιστής το παίζει θύμα

Γιατί οι ναρκισσιστές παίζουν το θύμα;

Προσοχή σε αυτό το άτομο που παίζει πάντα το θύμα. Αυτό το χαρακτηριστικό συμπεριφοράς εμφανίζεται συχνά σε άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή. Θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Επιπλέον, ακόμα κι αν θέλετε να τους βοηθήσετε ή να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για αυτούς τους ανθρώπους, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα κάνετε αρκετά για να δημιουργήσετε πραγματική ανακούφιση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που θα χάσει την υγεία, την ισορροπία και την ευεξία, θα είστε εσείς.

Εάν αυτή η κατάσταση σας φαίνεται οικεία, αναμφίβολα θα γνωρίζετε ποιο είναι το κόστος αυτών των καταστάσεων. Γιατί η συμβίωση, το να μοιράζεσαι χρόνο, ο χώρος εργασίας ή οι οικογενειακές σφαίρες με κάποιον που εμφανίζει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αφήνει πάντα ίχνη. Είναι έξυπνοι στρατηγοί χειραγώγησης, και ας το παραδεχτούμε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο κόλπο από το να προσελκύουμε τα συναισθήματά μας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής. Ειδικά αν αυτή η προβληματική φιγούρα είναι κάποιος κοντά μας, όπως πατέρας, μητέρα ή σύντροφος. Είναι άτομα με μια σχεδόν παραληρηματική εμμονή να ερμηνεύουν σχεδόν οτιδήποτε ως κάτι σκόπιμα που επιδιώκει να τους βλάψει. Έτσι ασκούν τον έλεγχο πάνω μας…


Οι λόγοι για τους οποίους οι ναρκισσιστές γίνονται θύματα


Ένας νάρκισσος έχει την υπέροχη, απελπισμένη ιδιότητα να παίζει το θύμα αφού σε κακομεταχειρίζεται. Δηλαδή, πρώτα σου πετάει την πέτρα, μετά παραπονιέται ότι πονάει το χέρι του από την προσπάθεια που έπρεπε να κάνει εξαιτίας σου. Φιλοδοξούν επίσης να φανούν στον κόσμο ως τέλειοι και ισχυροί ήρωες, αλλά για να το πετύχουν δεν διστάζουν να θυματοποιήσουν τον εαυτό τους.

Η συμπεριφορά του μας εξοργίζει και καταστρέφει την ισορροπία και την ψυχολογική μας υγεία. Είναι ειδικοί ικανοί στο να διαστρεβλώνουν αλήθειες για να τις φέρουν στον τομέα τους και να μας κάνουν να δείχνουμε άσχημα. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε αυτή τη μητέρα που κατηγορεί τον γιο της ότι την παραμελεί, ενώ η πρώτη ζει μόνο για εκείνη.

Συμβαίνει επίσης με εκείνον τον άνδρα ή τη γυναίκα που επικρίνει τον σύντροφό τους ότι δεν το σκέφτηκε ποτέ, ενώ στην πραγματικότητα, σε αυτή τη σχέση, μόνο οι ανάγκες του ναρκισσιστή έχουν σημασία. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Λοιπόν, είναι σημαντικό για εμάς να θυμόμαστε ξανά ότι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας επιδιώκει να πληγώσει τους άλλους για να ρυθμίσει την εύθραυστη αυτοεκτίμησή τους.


Υπάρχει ένα γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Κάθε άτομο με διαταραχή προσωπικότητας δημιουργεί προβληματικές σχέσεις με το περιβάλλον του. Ένα άλλο highlight. Έρευνα όπως αυτή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δείχνει ότι η θυματοποίηση μερικές φορές κρύβει σκοτεινά τριαδικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Με άλλα λόγια, αν αναρωτηθεί κανείς γιατί οι ναρκισσιστές θυματοποιούνται, η αιτία βρίσκεται σε ένα εργαλειακό τέλος. Η χειραγώγηση για να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό σε αυτά τα άτομα που, επιπλέον, θα μπορούσαν επίσης να έχουν ορισμένα μακιαβελικά ή ακόμα και ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ας δούμε λεπτομερέστερα τους λόγους πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά:

Ανάγκη αναγνώρισης. Οι άλλοι θα πρέπει να το προσέχουν ανά πάσα στιγμή και κάτω από όλες τις συνθήκες.
ηθικός ελιτισμός. Ο ναρκισσιστής βλέπει τον εαυτό του ως κάποιον που έχει περισσότερα ηθικά δικαιώματα από τους άλλους για να τον φροντίζουν, να τον φροντίζουν και να τον εκτιμούν.
Τάση για μηρυκασμό. Το άτομο με αυτό το προφίλ τείνει να αλλάζει τα πράγματα με εμμονή. Εξατομικεύει τα πάντα, επομένως σχεδόν τα πάντα αντιμετωπίζονται ως προσβολή.
Καμία αίσθηση ενσυναίσθησης για τους άλλους.


Έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοστοχασμού. Ο νάρκισσος δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για αυτό που κάνει. Αν συμβεί κάτι, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Η προβολή της ευθύνης σε τρίτους είναι η αγαπημένη τους στρατηγική χειραγώγησης.

Photo cover:pixabay.com/mohamed_hassan/cat

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα