Search
Close this search box.

Οι 5 συναισθηματικές πληγές που μας επηρεάζουν από την παιδική μας ηλικία

Μέχρι σήμερα, ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει την έκταση της ανθρώπινης ψυχολογίας. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί της ψυχολογίας συμφωνούν ότι οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν να έχουν μόνιμες συνέπειες στη ζωή ενός ατόμου.


Αν είχατε τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική σας ηλικία, δεν είναι αδύνατο αυτές να σας συνόδευαν μέχρι την ενηλικίωση και πιθανώς να επηρεάσουν την τωρινή σας ζωή.

Εδώ είναι 5 από τις πιο κοινές συναισθηματικές πληγές:

  1. Ταπείνωση
    Η ταπείνωση έχει σοβαρές συνέπειες για ένα παιδί. Είτε έχετε ταπεινωθεί από τους συμμαθητές σας στο σχολείο είτε από ένα μέλος της οικογένειάς σας, αυτή η εμπειρία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ψυχολογικό τραύμα. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να αποτραβηχτεί στον εαυτό του και να έχει σοβαρά συμπλέγματα.
  2. Εγκατάλειψη
    Όταν ένα παιδί εγκαταλείπεται από ένα στενό άτομο, όπως ένας γονέας, είναι πιθανό αυτή η εμπειρία να βιώνεται ως ψυχολογικό τραύμα. Μπορεί να δημιουργήσει μια φοβία που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το άτομο που έχει βιώσει την εγκατάλειψη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να δυσκολεύεται να αναπτύξει υγιείς σχέσεις από φόβο της απόρριψης.
  3. Αυτοεκτίμηση
    Κάθε άτομο έχει σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Ωστόσο, όταν ένα παιδί υποτιμάται ως προς την εικόνα του ή αυτό που αντιπροσωπεύει, επηρεάζεται αρνητικά η αυτοεκτίμησή του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενήλικες με έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.
  4. Αδικία
    Το να έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με μια κατάσταση που θεωρείται άδικη από ένα παιδί μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικό τραύμα στο παιδί. Η αδικία μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως αδικαιολόγητη τιμωρία από έναν γονέα ή ακόμα και από έναν δάσκαλο. Τα παιδιά που έχουν βιώσει την αδικία τείνουν να γίνονται ηττοπαθείς και απαισιόδοξοι ενήλικες.
  5. Προδοσία
    Τα παιδιά παίρνουν πολύ σοβαρά τις υποσχέσεις που τους δίνονται. Όταν ένας ενήλικας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, το παιδί μπορεί να το δει αυτό ως προδοσία. Τα άτομα που έχουν βιώσει αυτού του είδους το ψυχολογικό τραύμα ως παιδιά γίνονται ενήλικες που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους.

Photo cover:pixabay.com/ddimitrova/baby

Διαβάστε επίσης:

Share: