Search
Close this search box.

Αυτό είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και δεν έχει κατοικηθεί ποτέ

Αυτό είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που διαθέτει 105 ορόφους και δεν έχει κατοικηθεί ποτέ. Βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας και είναι το ξενοδοχείο Ryugyong το οποίο αν και έχουν περάσει 37 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε δεν άνοιξε ποτέ τις πόρτες του για το κοινό και γι αυτό πρόκειται για το μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.

Το κτίριο έχει σχήμα πυραμίδας, το ύψος του φθάνει τα 330 μέτρα, έχει έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει συνολικά 105 ορόφους, ενώ η αξία της κατασκευής του ήταν τεράστια.

Πώς και γιατί ξεκίνησε η κατασκευή του

Το 1986 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ξενοδοχείου Westin Stamford, ύψους 226 μέτρων στην Σιγκαπούρη, από έναν κατασκευαστικό όμιλο της Νότιας Κορέας που είχε αγαστές σχέσεις με τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο, επομένως, του ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ, η Βόρεια Κορέα θέλησε να δώσει την δική της απάντηση, ώστε να δείξει την υπεροχή της και να σπάσει το ρεκόρ των φιλοδυτικών κτιρίων.

Με αυτό το σκεπτικό, η κομμουνιστική ηγεσία ανέθεσε το 1987 στον όμιλο Baekdu Mountain Architects and Engineers το φιλόδοξο έργο, ξοδεύοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, την στιγμή, μάλιστα, που η πλειονότητα των πολιτών της χώρας βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το κτίριο αποτελείται από τρία τριγωνικά τμήματα. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε, επίσης, την κατασκευή 3.000 δωματίων, ενώ στην κορυφή του δεσπόζει μια κατασκευή σε σχήμα κώνου, όπου θα φιλοξενούσε πέντε περιστρεφόμενα εστιατόρια με πανοραμική θέα.

Ωστόσο, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης που παρείχε οικονομική στήριξη στην Βόρεια Κορέα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία της χώρας – δεδομένου ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη και άλλες επενδύσεις– το έργο εγκαταλείφθηκε το 1992, με αποτέλεσμα η εξωτερική όψη του να παραπέμπει σε ένα «σκελετό» από σκυρόδεμα, ενώ στην κορυφή του εγκαταλείφθηκε κι ένας γερανός που μετέπειτα σκούριασε. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, αρκετοί αποκαλούσαν τον επιβλητικό ουρανοξύστη ως «ξενοδοχείο του θανάτου» ή «ξενοδοχείο – φάντασμα».

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 16 χρόνια, ώσπου το 2008 η πολυεθνική Orascom, με έδρα την Αίγυπτο, αποφάσισε να συνεχίσει τις εργασίες στο «καταραμένο» ξενοδοχείο, τοποθετώντας γυάλινα και μεταλλικά πάνελ, προσδίδοντας μια λαμπερή εμφάνιση στο κτίριο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το 2011, πυροδοτήθηκαν εκ νέου οι φήμες ότι το ξενοδοχείο θα ξεκινούσε την λειτουργία του.

Έτσι, στα τέλη του 2012, ο γερμανικός όμιλος Kempinski ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο θα άνοιγε υπό την διαχείριση του στα μέσα του 2013, ωστόσο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσύρθηκε τελείως από το πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν να ξαναφουντώσουν οι φήμες που έκαναν λόγο για κατασκευαστικά λάθη και δομικές ατέλειες.

Παρόλο που το ξενοδοχείο μέχρι και σήμερα παραμένει ακατοίκητο, χρησιμοποιείται ωστόσο για την προβολή των προπαγανδιστικών μηνυμάτων του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Συγκεκριμένα, το 2018 τοποθετήθηκαν περισσότερες από 100.000 οθόνες LED στην πρόσοψη του, προωθώντας κυβερνητικά συνθήματα, ενώ στην κορυφή του ξεχωρίζει με φωτεινά χρώματα η σημαία της χώρας.

photo cover: Photo by SevenStorm www.pexels.com

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα