Search
Close this search box.

Μπάνσκο: Πώς η Βουλγαρία «έβαλε τα γυαλιά» σε ολόκληρη την Ευρώπη

Είναι λίγο παραπάνω από μια δεκαετία που τo χειµερινό θέρετρο του Μπάνσκο στη Βουλγαρία άρχισε να διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς σκι σε όλη την Ευρώπη. Για τους Έλληνες δε, και κυρίως τους Βορειοελλαδίτες, είναι ο ιδανικός προορισμός για σκι καθώς βρίσκουν στο χιονοδροµικό του κέντρο τις κατάλληλες συνθήκες για να επιδοθούν στο αγαπηµένο τους άθληµα, οικονομικές τιμές, μια γραφική πόλη και υπέροχη φύση. Ένα ταξίδι µέχρι το χειµερινό θέρετρο της Βουλγαρίας, είναι μια μοναδική εμπειρία σκι και μάλιστα στη μισή περίπου τιμή απ’ ότι σε άλλα δημοφιλή ευρωπαϊκά θέρετρα.

_cuva

Καταρχάς το Μπάνσκο ενδείκνυται, για τους λάτρεις του σκι. Η κοντινή απόσταση από τη χώρα µας, η αντιστοιχία του νοµίσµατός µας ως προς το δικό τους, το λέβ (€1= 1,95LV), αλλά και το ότι προσφέρει ένα άρτια οργανωµένο χιονοδροµικό κέντρο που εξασφαλίζει τέλειες συνθήκες χιονοδροµίας (ακόµα και µε τεχνητό χιόνι) είναι κάποιοι µόνο από τους λόγους για τους οποίους έχει αναδειχθεί σε top χειµερινό θέρετρο.

_cuva

Αυτή τη στιγμή το Μπάνσκο είναι 50% φθηνότερο απ’οποιοδήποτε resort στην Ευρώπη ενώ παράλληλα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα! Πάρα πολλά λιφτ, «μαύρες» πίστες, παγκόσμιοι αγώνες, ενώ υπάρχουν οι υποδομές ώστε να να προπονούνται εκεί παγκοσμίου επιπέδου πρωταθλητές, ένα χιονοδρομικό κέντρο δηλαδή, άρτιο όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι απ όλη την ήπειρο όπως και επαγγελματίες αθλητές ή και ομάδες.

Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Το Μπάνσκο διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 35% απευθύνεται σε αρχάριους , το 40% σε έμπειρους και το 25% σε προχωρημένους σκιέρ και snowboarders. Το 80% αυτών των εκτάσεων είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού. Χάρη στις υποδομές, η σεζόν ξεκινάει εγγυημένα τον μήνα Δεκέμβριο και λήγει τον Μάιο. Επιπλέον λειτουργούν ένα οκταθέσιο κλειστό τελεφερίκ, ένα εξαθέσιο, έξι τετραθέσια και ένα τριθέσιο τελεφερίκ. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι έξι αναβατήρες για σκι και δέκα παιδικοί αναβατήρες.

Παράλληλα η Βουλγαρία είναι μια χώρα που καλύπτεται από 35% δάση πυκνά και προστατευόμενα ενώ τα δάση του Μπάνσκο είναι υπό το καθεστώς προστασίας της UNESCO.

Αν τώρα με τα παραπάνω συγκρίνουμε την κατάσταση στον Παρνασσό, εύλογα κάποιος μπορεί να πει ότι ο Παρνασσός πρέπει να «παραδώσει τα κλειδιά» συγκριτικά με τον αντίστοιχο βουλγαρικό χιονοδρομικό προορισμό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο λιφτ, ο Ηρακλής, φέτος δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει γίνει συντήρηση! Για την οικονομία του πράγματος, θα μπορούσαμε να πούμε απλά, ότι δυστυχώς η Ελλάδα στους χειμερινούς χιονοδρομικούς προορισμούς έχει μείνει πίσω…

_cuva

Και από την άλλη έχουμε την όμορφη πόλη του Μπάνσκο, στους πρόποδες του βουνού, γεμάτη μαγαζιά, εστιατόρια και ξενοδοχεία που μπορείς να βρεις κυριολεκτικά τα πάντα και μάλιστα στο μισό της τιμής απ΄ότι σε άλλα δημοφιλή ευρωπαϊκά θέρετρα. Εξαιρετικό φαγητό στα προσεγμένα εστιατόρια, τοπ επιλογές διαμονής σε άριστα ξενοδοχεία με 50-60 ευρώ τη βραδιά, μαγαζιά με γνωστά brands κοκ … Το γεγονός είναι, ότι στο κέντρο της πόλης θα τα βρεις όλα συμπεριλαμβανομένου ενός υπέροχου τοπίου, καθώς το Μπάνσκο διατηρεί το γραφικό του χρώμα, τα χαμηλά σπίτια και την αρχιτεκτονική προκειμένου να μην αλλοιωθεί η αισθητική, η παράδοση και η αυθεντικότητα του τοπίου.

Κρίνοντας όλα αυτά, το Μπάνσκο είναι σίγουρα ανάμεσα στα πιο ανταγωνιστικά χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπη ενώ κερδίζει και στα σημεία να αναλογιστεί κανείς και τις χαμηλές τιμές.

_cuva

Το Μπάνσκο στην πραγματικότητα, είναι ένα κλασικό βουλγαρικό χωριό, χτισµένο σε υψόµετρο 976 µ., στους πρόποδες του πανέµορφου κατάφυτου όρους Pirin, µε το ποταµάκι Glazne να το διασχίζει. Το σχετικά νέο αυτό θέρετρο άρχισε να αναπτύσσεται αχικά λόγω των ξένων σκιέρ και των τουριστών. Tα κτίρια βαλκανικής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζονται ξενοδοχεία και όχι μόνο, είναι χαρακτηριστικά της περιοχής.

Αν βρεθείτε στην πόλη, να περπατήσετε σίγουρα στον κεντρικό Ul Pirin. Eίναι ο δρόµος ο οποίος από τη µία οδηγεί στο βουνό και από την άλλη στο ιστορικό κέντρο. Σφύζει όλες τις ώρες της ηµέρας από κόσµο, που ντυµένος µε τις στολές του σκι περπατά µε τον εξοπλισµό του – τις περισσότερες φορές ανά χείρας. Από ένα σηµείο και µετά ο Ul Pirin πεζοδροµείται και δίνει τη θέση του σε εικόνες της αυθεντικής πόλης, πριν αυτή γίνει τουριστικό θέρετρο. Ο δρόµος καταλήγει στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδας µε το 30 µ. επιβλητικό καµπαναριό, και λίγα µέτρα πιο πέρα το σπίτι του Βούλγαρου µοναχού Νeofit Rilski, που λειτουργεί ως µουσείο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα