Search
Close this search box.

Βενετία: Υψηλά πρόστιμα σε όσους επισκέπτες δεν πληρώσουν τα νέα τέλη εισόδου

Από τα τέλη Απριλίου 2024, οι επισκέπτες στη Βενετία πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος εισόδου. Πρόκειται για τον τρόπο που οι Αρχές πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό.

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες στη Βενετία που δεν πληρώσουν τα 5 ευρώ για να εισέλθουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της λιμνοθάλασσας θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα που ξεκινούν από το 10πλάσιο της εισόδου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Εδώ μπορείτε να δείτε πότε και πόσα πρέπει να πληρώσετε για να επισκεφτείτε τη Βενετία το 2024.

Το σύστημα πληρωμών θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα για ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου.

Η Βενετία ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εισαγάγει το πολυσυζητημένο τέλος ημερήσιου ταξιδιού, αφού η πόλη διέφυγε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του υπερτουρισμού. Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο απαλλάσσονται από τη χρέωση καθώς πληρώνουν ήδη τουριστικό φόρο.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο τέλος εισόδου στη Βενετία;

Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλέσουν τη νέα επιβάρυνση, φόρο, επιλέγοντας πιο ήπιες λέξεις όπως συνεισφορά . Επίσης, έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα αναμονής για είσοδο στην πόλη, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια.

Αλλά κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου, ο δήμαρχος Luigi Brugnaro πρότεινε να σχηματιστούν γραμμές στα επίσημα σημεία εισόδου και χρησιμοποίησε τη λέξη “φόρος” για να περιγράψει το τέλος. Ο Brugnaro είπε ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί για να επαληθεύει ότι οι τουρίστες που δεν μένουν στη Βενετία και θα έχουν είτε έναν κωδικό QR που επιβεβαιώνει την πληρωμή του τέλους είτε ένα κουπόνι εξαίρεσης.
Όταν οι επισκέπτες φτάνουν στους κεντρικούς σταθμούς τρένων και λεωφορείων θα τους υπενθυμίζεται η νέα απαίτηση πληρωμής και οι υπεύθυνοι θα βοηθούν όποιον δεν έχει ακόμη κατεβάσει τον κωδικό QR. Θα δημιουργηθούν επίσης σημεία πληρωμής για οποιονδήποτε δεν διαθέτει smartphone.

Ο Brugnaro είπε ότι όποιος βρεθεί εκτός καθορισμένων σημείων ελέγχου χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση θα υπόκειται σε πρόστιμα.

Αυτά θα κυμαίνονται από 50 έως 300 ευρώ, συν το μέγιστο επιτρεπόμενο από το νόμο εισιτήριο , που ορίζεται στα 10 ευρώ.

«Δεν υπάρχει φόρος χωρίς ελέγχους», είπε ο Brugnaro σε ξένους δημοσιογράφους στη Ρώμη. Οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε τυχαίους, όχι συστηματικούς, ελέγχους, είπε.
«Αν κάποιος μετατραπεί σε Μπάτμαν και προσπαθήσει να μπει και εισέλθει παρόλα αυτά, δεν θα κερδίσει μετάλλιο, αλλά απλώς θα τον ευχαριστήσουμε για την αγένειά του», είπε ο δήμαρχος.

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του πλήθους τις ημέρες αιχμής, στην ενθάρρυνση επισκέψεων μεγαλύτερης διάρκειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η χρέωση δεν απαιτείται για όσους διαμένουν στη Βενετία , συμπεριλαμβανομένων των ηπειρωτικών περιοχών Marghera και Mestre. Τα νησιά της Βενετίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής γυαλιού Murano, είναι επίσης εκτός του πιλοτικού προγράμματος.

Το τέλος δοκιμάζεται σε κάποιες ημέρες, ξεκινώντας από μια ιταλική εθνική αργία στις 25 Απριλίου. Θα είναι σε ισχύ έως τα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Σαββατοκύριακων, από τις 8:30 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Δεν έχει οριστεί μέγιστος αριθμός επισκεπτών σε αυτή τη φάση

Η Βενετία ξεκινά μια διαφημιστική καμπάνια για να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη νέα υποχρέωση, με τον Brugnaro να μιλάει διάφορες γλώσσες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επισκέπτες μπορούν να εγγραφούν στον ιστότοπο, www.cda.ve.it , ο οποίος λειτουργεί σε πέντε γλώσσες.

Εξαιρέσεις θα εκδοθούν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πόλη για εργασία, σχολείο ή ιατρική περίθαλψη, καθώς και για άτομα που γεννήθηκαν στη Βενετία και κατοίκους της περιοχής Βένετο.

Γιατί η Βενετία εισήγαγε νέο τέλος εισόδου;

Η Βενετία υποφέρει εδώ και καιρό από την πίεση του υπερτουρισμού , αλλά αξιωματούχοι λένε ότι οι εκτιμήσεις πριν από την πανδημία που κυμαίνονται από 25 έως 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως – συμπεριλαμβανομένων των ημερήσιων ταξιδιωτών – δεν είναι αξιόπιστες και ότι το πιλοτικό έργο στοχεύει επίσης να βρει πιο ακριβή στοιχεία για βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του φαινομένου.

Αντίθετα, οι εγγεγραμμένοι επισκέπτες που πέρασαν τη νύχτα πέρυσι ανήλθαν σε 4,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της πόλης, μειωμένοι κατά 16% από τα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα.

Η πανδημία καθυστέρησε τα σχέδια της Βενετίας να δρομολογήσει τον ημερήσιο φόρο ταξιδιού, ο οποίος έχει γίνει βασικός λίθος των προσπαθειών της πόλης να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό.

Η UNESCO ανέφερε το σχέδιο όταν αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την πόλη στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια αμαύρωση που είχε αποφύγει ομοίως δύο χρόνια νωρίτερα με την απαγόρευση του κρουαζιερόπλοιου μέσω της λεκάνης του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca.

Τα κρουαζιερόπλοια έφεραν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βενετία το 2019

Οι ακτιβιστές εξέδωσαν μια προειδοποίηση το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των τουριστικών κλινών ξεπέρασε επίσημα τον αριθμό των κατοίκων, ο οποίος έχει μειωθεί σε λιγότερο από 50.000 σε μια τάση που χρονολογείται δεκαετίες πίσω.

Είπαν ότι η ανισορροπία αποστραγγίζει την πόλη από τις υπηρεσίες, φράσσοντας τα στενά σοκάκια και τα θαλάσσια λεωφορεία με τουρίστες με βαλίτσες και σπρώχνοντας τους κατοίκους στην ηπειρωτική χώρα με τις ανέσεις της.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα