Search
Close this search box.
@youtube

Η τραγική ιστορία της πιο “άσχημης γυναίκας” στον κόσμο που γεννήθηκε καλλονή

Η Μαίρη Αν Μπεβάν για πολλά χρόνια, και μέχρι το τέλος της ζωής της, γνώρισε την απόλυτη απαξίωση και ταπείνωση. Γνώρισε το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων και όλα αυτά, όταν στα 34 της χρόνια, είδε να παραμορφώνεται εξαιτίας μια σπάνιας ασθένειας

Η Μαίρη Αν Μπεβάν έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο “άσχημη γυναίκα στον κόσμο“, όμως, στην πραγματικότητα, δεν γεννήθηκε ποτέ της άσχημη. Ήταν μια όμορφη γυναίκα για τα πρότυπα της εποχής που έζησε. Η Μπεβάν μεγάλωσε στο Κεντ της Αγγλίας μαζί με τα επτά αδέλφια της. Αργότερα έγινε νοσοκόμα και εργάστηκε στο Λονδίνο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 20, η όμορφη νεαρή γυναίκα παντρεύτηκε τον Τόμας Μπεβάν και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά. Το όνειρό της να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, έγινε πραγματικότητα και τίποτε δεν έδειχνε να επισκιάζει την ευτυχία της. Μέχρι που η μοίρα την “χτύπησε” με τον πιο σκληρό τρόπο.

@youtube

Η σπάνια ασθένεια

Στα 32 της χρόνια κι ενώ είχε αποκτήσει όλα τα της τα παιδιά, η Μαίρη Αν αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα ακρομεγαλίας. Μία σπάνια διαταραχή που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των χεριών, των ποδιών και του προσώπου, λόγω της υπερπαραγωγής της αυξητικής ορμόνης στην υπόφυση.

Τα ιατρικά μέσα ήταν πενιχρά εκείνη την εποχή και δεν υπήρχε αντίστοιχη θεραπεία για τη σπάνια αυτή πάθηση. Η Μαίρη Αν δεν είχε καμία επιλογή, παρά μόνο να αποδεχτεί το σκληρό χτύπημα της μοίρας και τις τρομακτικές αλλαγές που θα προκαλούσε στην εμφάνισή της, η ασθένειά της.

Ο σύζυγός της, στάθηκε δίπλα της βράχος και τη στήριζε καθώς έβλεπε σταδιακά να αλλάζει η όψη της. Τα χέρια και τα πόδια της μεγάλωσαν υπερβολικά, το μέτωπο και το κάτω σαγόνι της διογκώθηκαν προς τα έξω ενώ και η μύτη της μεγάλωσε πολύ.

Λίγα χρόνια μετά, ο σύζυγός της εκείνος έφυγε από τη ζωή κι απέμεινε η Μπεβάν μόνη της να αναθρέψει τα 4 παιδιά τους. Η εμφάνισή της δυστυχώς λειτουργούσε απωθητικά και δεν την έπαιρναν για δουλειά, με αποτέλεσμα η οικογένεια πάμπτωχη να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα. Μέχρι που μια μέρα, ένας αγρότης είπε στη Μπεβάν ότι «το μόνο για το οποίο ήταν κατάλληλη ήταν ο διαγωνισμός της άσχημης γυναίκας».

Η Μαίρη Αν πήρε τα λόγια του κατάκαρδα, όμως, η ανέχεια και η ανάγκη να μεγαλώσει τα παιδιά της, την έκαναν να δεχτεί να πάρει μέρος σε αυτόν τον προσβλητικό και απαξιωτικό της ανθρώπινης υπόστασης, διαγωνισμό. Εκεί, κέρδισε τον τίτλο της «Πιο άσχημης γυναίκας», με τη νίκη αυτή να προκαλεί την προσοχή διοργανωτών ανάλογων θεαμάτων.

Οι εμφανίσεις της σε τσίρκο για να μεγαλώσει τα παιδιά της

Ο γιατρός της τη διαβεβαίωνε ότι η κατάστασή της θα χειροτέρευε, έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή, η ανάγκη την έσπρωξε να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για εκείνη, μετά τον διαγωνισμό. Έτσι, σύντομα έπιασε δουλειά σε έναν περιοδεύοντα θίασο.

Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα σόου φρικιών, ιδιοκτησίας του Κλοντ Μπαρτμάν, ο οποίος έψαχνε μια άσχημη γυναίκα, αλλά να είναι κι ευχάριστη. Και η Μαίρη Αν συγκέντρωνε τα στοιχεία αυτά. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος αργότερα: «Δεν ήταν καθόλου αποκρουστική. Είχε το είδος του προσώπου που συνήθως συναντά κανείς σε έναν γίγαντα, ένα ισχυρό, αρρενωπό σαγόνι, προεξέχοντα ζυγωματικά, μύτη και μέτωπο, αλλά ήταν αψεγάδιαστη, υγιής και δυνατή. Μου είπε ότι δεν της άρεσε η ιδέα να εκτεθεί σε κοινή θέα, ήταν ντροπαλή και δεν ήθελε να αποχωριστεί τα παιδιά της. Της είπα ότι θα κέρδιζε 10 λίρες την εβδομάδα για ένα χρόνο, τα έξοδα ταξιδιού και όλα τα χρήματα από την πώληση των καρτ ποστάλ της, ώστε να μπορεί να φροντίσει για την εκπαίδευση των παιδιών της. Δίστασε, αλλά τελικά συμφώνησε».

@youtube

Οι εμφανίσεις της στέφθηκαν με επιτυχία και σύντομα μετακόμισε στις ΗΠΑ για περιοδείες με τον Π.Τ. Μπαρνούμ, τον διάσημο μαέστρο του τσίρκου που ενέπνευσε την ταινία του Χιου Τζάκμαν «The Greatest Showman».

Ωστόσο, στην Αμερική μόνο καλά δεν την υποδέχτηκαν, με τη Μαίρη Αν να γνωρίζει τη σκληρή πλευρά των ανθρώπων. Μόλις έφτασε στη χώρα, έγινε μέρος ενός σόου φρικιών όπου την έντυσαν με απαίσια ρούχα για να κάνουν πιο απωθητικά τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά. Ο κόσμος την εξευτέλιζε και της έκανε υποτιμητικά σχόλια για την εμφάνισή της, ενώ έδειχναν να το διασκεδάζουν.

Η Μαίρη Αν δεν άντεχε την ταπείνωση, όμως, δεν είχε άλλη επιλογή. Έσκυβε το κεφάλι της και υπέμενε τις απάνθρωπες ταπεινώσεις για χάρη των παιδιών της. Μέσα σε δύο χρόνια έβγαλε 20.000 λίρες και ήταν σε θέση να στείλει τα παιδιά της σε οικοτροφείο, και να τα μεγαλώσει χωρίς στερήσεις.

‘Έμεινε στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής της, δουλεύοντας σε “σόου τεράτων”. Εκεί, απέκτησε καλούς φίλους μέσα από τον θίασο. Πέθανε στα 59 της χρόνια…

Διαβάστε επίσης

Share: