Search
Close this search box.

Επτά τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης

Η τεχνική που αναπτύσσεται στην συνέχεια βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην ιδέα του Dr. Norman Vincent Peale που είναι “Η δύναμη της θετικής σκέψης”, και στο βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, και που κατάφερε να συναρπάσει τον κόσμο, πριν 50 χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα. Η σημαντικότερη αρχή που διαφαίνεται στο βιβλίο είναι η πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό. Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους που ο ίδιος προτείνει για να τονώσει κάποιος την αυτοπεποίθησή του.

Αυτοί οι τρόποι αναλύονται στην συνέχεια.

1. ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΣΑΙ ΩΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ

Διαμόρφωσε και διατήρησε στο μυαλό σου μια ανεξίτηλη εικόνα του εαυτού σου ως ένα πετυχημένο άτομο. Κράτησε ισχυρή αυτήν την εικόνα μέσα σου, τόσο που να μην της επιτρέπεις καν να ξεθωριάσει. Με τον καιρό, αυτή η εικόνα θα εξελιχθεί μέσα σου και οι λεπτομέρειές της θα τονωθούν. Δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητείς την πραγματικότητα αυτής της πνευματικής εικόνας γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο. Το μυαλό σου θα προσπαθήσει επίσης να συμπληρώσει τα κενά σε αυτό που αρχικά είχε φανταστεί. Πάντα να έχεις στο μυαλό σου την επιτυχία ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνεται να είναι τα πράγματα στο παρόν.

2. ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΣΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Κάθε φορά που εισβάλλει στο μυαλό σου μια αρνητική σκέψη που αφορά τις προσωπικές σου δυνάμεις, να σκεφτείς εσκεμμένα κάτι πολύ θετικό για να την εξουδετερώσεις.

3. ΜΗΝ ΧΤΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΕΜΠΟΔΙΑ

Μην χτίζεις με τη φαντασία σου εμπόδια. Αντίθετα, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις κάθε πιθανό εμπόδιο. Πρέπει να μελετάς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα αποτελεσματικά μέχρι να εξαλειφθούν, χωρίς να τους δίνεις μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πραγματικά έχουν. Πολλές φορές ο φόβος διογκώνει τις δυσκολίες “κρύβοντας” την αληθινή διάστασή τους.

4. ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Μην εντυπωσιάζεσαι υπερβολικά από τους άλλους ανθρώπους ώστε να τους αντιγράφεις. Κανείς δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο εσύ στην δική σου ζωή. Μην ξεχνάς επίσης ότι ανεξάρτητα από το πόσο δυναμικός και επιτυχημένος μπορεί ναι φαίνεται κάποιος ή κάποια, συχνά ίσως έχει την ίδια έλλειψη αυτοπεποίθησης και είναι το ίδιο φοβισμένος ή φοβισμένη με εσένα.

5. ΝΑ ΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Να καλείς την βοήθεια του Θεού, με την επανάληψη, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, της ακόλουθης φράσης από τη Βίβλο: “Αν ο Θεός είναι υπέρ μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας;”

6. ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Να αποκτήσεις αυτογνωσία. Να γνωρίσεις την προέλευση του συναισθήματος κατωτερότητας που μπορεί να έχεις ή τους φόβους και άλλους ενδοιασμούς σου. Είναι πιθανόν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σου να πηγάζουν από την παιδική σου ηλικία και συχνά χρειάζεται η συμβουλή κάποιου ειδικού για να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί νιώθεις και φέρεσαι με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Κάνε μια ρεαλιστική αξιολόγηση των ικανοτήτων σου και έπειτα αύξησε τις κατά ένα σχετικό επίπεδο (π.χ., 10%). Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις εγωιστής. Αντίθετα, πρέπει να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και να δημιουργήσεις μέσα σου ένα ακλόνητο συναίσθημα αυτοσεβασμού.

7. ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΙΣΤΗ

Όποια και αν είναι τα θρησκευτικά σου πιστεύω, πρέπει να έχεις την πεποίθηση ότι μέσα από την πίστη σου μπορείς να καταφέρεις τα πάντα γιατί η ίδια η πίστη σου σε ενδυναμώνει και σε κάνει πιο ισχυρό.

Βελτίωσε τον εαυτό σου και την ζωή σου με φιλία και αγάπη, Ιωάννης Κυριαζόγλου, Ειδική Έκδοση (Special Edition): 11/2016, απόσπασμα

Photo cover:pixabay.com/geralt-woman

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα