Search
Close this search box.

Τι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Χασιμότο

.

Ασθενείς με νόσο του Χασιμότο συχνά περιγράφουν ότι έχουν μειωμένη πνευματική διαύγεια και αδυναμία συγκέντρωσης.

Αναφέρουν επίσης ότι η μειωμένη πνευματική διαύγεια, επιδρά αρνητικά σε σημαντικό βαθμό στην ικανότητα τους να εργαστούν, αλλά και στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής ρυθμίζει μεταξύ άλλων συστημάτων τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος[1].

Επιπρόσθετα οι διαταραχές στο μικροβίωμα, οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που συνυπάρχουν στη νόσο του Χασιμότο, επιδρούν αρνητικά και στις πνευματικές λειτουργίες[2][3].

Πάνω από το 95% των ασθενών με δυσλειτουργία του θυρεοειδή συνδέουν το αίσθημα μειωμένης πνευματικής διαύγειας με κόπωση, δυσκολία να θυμούνται απλά πράγματα, υπνηλία και δυσκολία να συγκεντρωθούν[4].

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών βελτιώνει τα συμπτώματα μόνο στο 28% των περιπτώσεων. Ενώ σχεδόν 3 στα 4 άτομα δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τη πνευματική τους διαύγεια πάρα τη λήψη θυρεοειδικών ορμονών.


Διαταραχές στο Μεταβολισμό της Γλυκόζης

Η νόσος του Χασιμότο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνυπάρχει με αντίσταση στην ινσουλίνη. Συχνά στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και σε στιγμές πείνας, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και υδατανθράκων (ψωμί, γλυκά, μακαρόνια, ρύζι, χυμοί, αναψυκτικά, πατάτες), από αυτές που μπορεί να μεταβολίσουν.

Η αυξημένη κατανάλωση τροφών που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενεργοποιούν την έκκριση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα του ζαχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων.

Η απότομη έκκριση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης, ρίχνει απότομα το ζάχαρο στο αίμα και μετά από 1 περίπου ώρα προκαλεί υπογλυκαιμία με αίσθημα υπερέντασης, ταχυκαρδία, ανάγκη για κατανάλωση γλυκού και εφίδρωση. 

Οι αυξομειώσεις των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα και η αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, επηρεάζουν άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία και είναι σημαντικό αίτιο μειωμένης πνευματικής διαύγειας, νευρικότητας και έλλειψης συγκέντρωσης.


Διαταραχές του Μικροβιώματος

Ένα μεγάλο μέρος των ουσιών που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα για τη μεταβίβαση σημάτων μεταξύ των νεύρων, παράγονται από μικροοργανισμούς στο έντερο. Τέτοιες ουσίες είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ακετυλοχολίνη.

Διαταραχές στη σύσταση του μικροβιώματος, που είναι κοινές στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και στη νόσο του Χασιμότο, συνδέονται με διαταραχές στη διάθεση και έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών.


Ελλείψεις σε Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά Συστατικά

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδείνωση της χρόνιας φλεγμονής και της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, διαταράσσει τον ύπνο και συνδέεται με έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών.

Επιπρόσθετα, ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη B12, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β3, Β1 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα οι οποίες είναι κοινές σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, επιβαρύνουν τις νοητικές λειτουργίες, εξασθενούν τη μνήμη και επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεση.

Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ενίσχυσης της πνευματικής διαύγειας, η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[5-14].

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.


Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[10,11].
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[12,13].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[9].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[9,14].
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[15-17].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[18].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[17].

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[17-21].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα.
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.  

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού, η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και η ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.


Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Photo cover:pixabay.com/chermitove/woman

Διαβάστε επίσης:

Share: