Search
Close this search box.

Σπάνια μπουκάλια σαμπάνιας και κρασιού αξίας έως και 140.000 δολαρίων προς πώληση στην πρώτη αποκλειστική δημοπρασία του Sotheby’s

.

Σπάνια μπουκάλια σαμπάνιας και κρασιού αξίας έως και 140.000 δολαρίων προς πώληση στην πρώτη αποκλειστική δημοπρασία του Sotheby’s.
Η πιο ακριβή σαμπάνια είναι μια Dom Pérignon του 1966

Μερικά από τα πιο σπάνια μπουκάλια σαμπάνιας στον κόσμο θα βγουν στο σφυρί, καθώς ο οίκος Sotheby’s διοργανώνει την πρώτη δημοπρασία αφιερωμένη αποκλειστικά σε μερικές από τις πιο εκλεκτές σοδειές που έχουν παραχθεί ποτέ.

Η μοναδική στο είδος της συλλογή σαμπάνιας προέρχεται από την κάβα του διάσημου συλλέκτη και δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Pierre Chen .

Περιγραφόμενος ως «οραματιστής» συλλέκτης, ο οίκος Sotheby’s έχει περιγράψει τα μπουκάλια ότι ανήκουν στην «πιο αξιόλογη συλλογή στον κόσμο».
Η δημοπρασία θα χωριστεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας με το “The Ultimate Champagnes” στις 20 Ιουνίου, το οποίο θα είναι η πρώτη δημοπρασία αυτού του είδους αφιερωμένη αποκλειστικά στη σαμπάνια.

Ο οίκος Sotheby’s έγραψε για τις σαμπάνιες: «Ένας θησαυρός από τις μεγαλύτερες σαμπάνιες που έχουν παραχθεί ποτέ με απαράμιλλο απόθεμα στην αγορά, η πώληση είναι ιδιαίτερα πλούσια στα θρυλικά vintage των δεκαετιών 1950, 60, 70, 80 και 90 – παρθένα παραδείγματα των οποίων μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν.
«Πέρα από τα μεγάλα ονόματα όπως οι Krug, Dom Pérignon, Salon και Roederer, αυτή η πώληση αντικατοπτρίζει την περίεργη και οραματική προσέγγιση του κυρίου Chen στη συλλογή.
«Πολύ πριν το Comtes de Champagne Blanc de Blancs του Taittinger γίνει το φαβορί της αγοράς, ο Pierre Chen αναγνώρισε τις δυνατότητές του. Η προνοητικότητά του είναι επίσης εμφανής στο αξιοσημείωτο βάθος των Vieilles Vignes Françaises του Bollinger, που εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα vintage.»

Η δημοπρασία σαμπάνιας θα ακολουθήσει στις 2 Ιουλίου η εκδήλωση «Live in the Vines» για το κρασί που θα φιλοξενηθεί στο Couvent des Cordeliers στο Beaune, μια περιτειχισμένη πόλη στην οινοποιητική πόλη της Βουργουνδίας.

Τα μπουκάλια που πουλήθηκαν σε αυτή τη δράση θα είναι επίσης από τη συλλογή του δισεκατομμυριούχου, η οποία συναρμολογήθηκε για τέσσερις δεκαετίες και θα μπορούσε να δει μερικά αντικείμενα να βγαίνουν στο σφυρί για 140.000 δολάρια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μπουκάλια από την αξιόλογη συλλογή βγαίνουν στην αγορά και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η πρώτη παρτίδα κρασιών από το κελάρι του Chen πωλήθηκε συνολικά για 16,8 εκατομμύρια δολάρια σε μια διήμερη δράση στο Mandarin Oriental στο Χονγκ Κονγκ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το πιο ακριβό αντικείμενο της συλλογής είναι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί από το 1999, το οποίο θα επιστρέψει στον αγοραστή έως και 26.000 δολάρια το μπουκάλι (52.000 δολάρια για δύο).

Περιγράφοντας τον αμπελώνα του, ο Sotheby’s έγραψε: «Το Cros Parantoux είναι μόλις 1,01 εκτάρια, ένα από τα μικρότερα σε ολόκληρη την Côte d’Or, με προσανατολισμό ανατολικά, ψηλά στην πλαγιά που υψώνεται από τη δυτική πλευρά του Vosne-Romanée. Το υψόμετρο και ο ανατολικός προσανατολισμός σημαίνουν ότι είναι ελαφρώς πιο δροσερός αμπελώνας από άλλους, αλλά έχει άφθονο ήλιο, επιτρέποντας στα σταφύλια να ωριμάσουν πιο αργά και να διατηρήσουν τη φυσική οξύτητα που δίνει στα κρασιά του Cros Parantoux τη μεγάλη μακροζωία τους.

«Αν και ο Henri Jayer άρχισε να ξαναφυτεύει το Cros Parantoux το 1945, μόλις το 1978 ένιωσε ότι τα αμπέλια ήταν αρκετά ώριμα για να εμφιαλώσουν το κρασί με το όνομα Premier Cru».

Η πιο ακριβή σαμπάνια είναι μια Dom Pérignon του 1966, η οποία προήλθε από μια «εποχή που χαρακτηρίζεται από ζεστασιά και ξηρότητα, που διευκόλυνε τη βέλτιστη ωρίμανση των σταφυλιών».
Η περιγραφή του λέει: «Αυτό το vintage προσφέρει μια συμφωνία γεύσεων, με ώριμα μήλα και αχλάδια να αναμειγνύονται αρμονικά με το λαμπερό ξύσμα εσπεριδοειδών και τις λεπτές νότες από καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μια λεπτή νότα μελιού προσθέτει βάθος σε αυτόν τον πολυτελή ουρανίσκο, με μεταξένια και κρεμώδη υφή.»

Το magnum, το οποίο πωλείται σε μια μοναδική παρτίδα, εκτιμάται ότι κοστίζει 8.000 έως 11.000 δολάρια.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα