Search
Close this search box.

Γιώργος Πανόπουλος: Πώς επηρεάζει αυτή η Πανσέληνος 

.

Πανσέληνος στη 1ο7´ Αιγόκερου  (22.6.24, 04:09´)

 Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/ Καρκίνους/ Ζυγούς/Αιγόκερους) γεννημένων στις πρώτες τρεις μέρες και τους γεννημένους στις τελευταίες μέρες των μεταβλητών (Ιχθύες/Παρθένους/ Διδύμους/Τοξότες και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 28ο έως και 3ο ) 

H Πανσέληνος σηματοδοτεί την ώρα της φώτισης. Ο Dane Rudhyar θεωρεί τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο τις πιο σημαντικές στιγμές του σεληνιακού κύκλου. Και οι δύο αυτές φάσεις είναι αρχές αλλά με αντίθετη έννοια. Η Νέα Σελήνη φυτεύει το σπόρο και η Πανσέληνος δείχνει αυτό στο οποίο θα μετατραπεί ο σπόρος – το άνθος του σπόρου.

Αυτή η Πανσέληνος μάς επικεντρώνει στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα αισθήματα από τη μία πλευρά και την κοινωνική/επαγγελματική μας διάσταση από την άλλη. Αυτό που αναζητάμε σε κάθε Πανσέληνο είναι η ισορροπία μεταξύ δύο αντίθετων τάσεων – μην ξεχνάμε ότι αστρονομικά ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε αντίθεση. Η ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειας έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να δοκιμαστούμε και να τα καταφέρουμε κοινωνικά, να μπορέσουμε να διακριθούμε επαγγελματικά και να αναγνωριστούμε από τους άλλους.

Την Πανσέληνο αυτή της 22ας Ιουνίου θα ακολουθήσει και δεύτερη Πανσέληνος και πάλι στον Αιγόκερω (στις 29ο) στις 21 Ιουλίου- γεγονός όχι σύνηθες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επιμείνουμε και να δούμε τις σημασίες που έχουν ο Αιγόκερως και ο Καρκίνος:  η εσωτερική ζωή, η ιδιωτικότητα, η ζωή μακριά από τα βλέμματα των άλλων, η συναισθηματική ασφάλεια που νιώθουμε ανάμεσα στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε χρειάζεται να εναρμονιστεί με τον αγώνα και τις δοκιμασίες του εξωτερικού κόσμου, ώστε να αποκτήσουμε μια διακριτή θέση στην κοινωνία. Πού αισθάνεσαι ότι υπάρχει ρήγμα; Στην οικογένεια ή στη δουλειά σου; – νιώθεις ότι κάτι παραμελείς εις βάρος κάποιου άλλου, ότι κάπου υπολείπεσαι; Διψάς για αισθήματα ή δεν καλλιεργείς όσο θα ’θελες τις επαγγελματικές σου δυνατότητες; Τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να μειώσεις την ανισορροπία;

Ο Ήλιος και η Πανσέληνος σχηματίζουν τετράγωνο, δύσκολη όψη, με τον Ποσειδώνα στις 29º των Ιχθύων. Ο Ποσειδώνας βρίσκεται εδώ και καιρό στην τελευταία μοίρα των Ιχθύων. Ο Ποσειδώνας σε αυτή τη μοίρα  συνδέεται με  σύγχυση, μελαγχολία και κλείσιμο/ ολοκλήρωση/τέλος. Ένας κύκλος τελειώνει και δεν ξέρουμε τι ακολουθεί. Κάτι σημαντικό φεύγει αλλά δεν έχουμε πλήρη γνώση γι’ αυτό που τελειώνει, υποψιαζόμαστε, αλλά αυτή η ρευστότητα μας δημιουργεί φόβους και αμφιβολίες για τα επόμενα βήματά μας.  

Η ενεργοποίηση του Ποσειδώνα δηλώνει την  αίσθηση ότι τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν δραματικά ενώ είμαστε ευαίσθητοι  σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και συλλογικά. Τα τετράγωνα ανάμεσα στον Ποσειδώνα, τον Ήλιο και τη Σελήνη μας προσφέρουν τη δυνατότητα  να βάλουμε όρια, να δούμε καθαρά την πραγματικότητα (που σημαίνει πολλές φορές απότομη/βίαιη/άτσαλη αφύπνιση) ή να συνειδητοποιήσουμε πού παραπλανηθούμε ή παραμυθιαστήκαμε από τα αισθήματά μας- να καταλάβουμε δηλαδή που υπήρξαμε αφελείς και ευκολόπιστοι. 

Η Πανσέληνος στη 1º του Αιγόκερω βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με την Αφροδίτη και τον Ερμή στον Καρκίνο. Αυτές οι όψεις τονίζουν τη  διαφορά μεταξύ αυτού που χρειαζόμαστε και αυτού που επιθυμούμε, αυτού που είναι απαραίτητο και αυτού που είναι ευχάριστο, αυτού που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε και αυτού που πραγματικά χρειαζόμαστε. Η αντίθεση μεταξύ της Σελήνης και της Αφροδίτης ειδικότερα, μας προσφέρει ευκαιρίες να δούμε καθαρά που είμαστε υπερβολικά επιεικείς και αν αγαπάμε πραγματικά και ουσιαστικά ή είμαστε συναισθηματικά εθισμένοι. 

Η αντίθεση Σελήνης-Ερμή δημιουργεί ένταση μεταξύ λογικής και συναισθημάτων, μεταξύ του τι είναι λογικό και τι όχι, και μεταξύ αυτού που σκεφτόμαστε και αυτού που νιώθουμε. Μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε  τον  τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας; 

Συνοψίζοντας, αυτή η Πανσέληνος θέτει ερωτήματα: Τι απαιτεί αλλαγή στη ζωή σου; Πού θέλεις να κάνεις τη διαφορά; Τι φιλοδοξείς; Όλοι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να παίξουμε: ποιος είναι ο δικός σου; Θυμήσου: «Η ζωή», είπε η Αναΐς Νιν, «περιορίζεται ή απλώνεται ανάλογα με το θάρρος μας».

Γιώργος Πανόπουλος

Photo cover:pixabay.com/toryyu86/full-moon

Διαβάστε επίσης:

Share: