Search
Close this search box.

Ομάρ Σαρίφ: Ο μεγάλος έρωτας με Αιγύπτια σταρ που για χάρη της ασπάστηκε τον ισλαμισμό

.

Ο Ομάρ Σαρίφ και η Φατέν Χαμαμά έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, σαν αυτούς που βλέπεις στον κινηματογράφο ή διαβάζεις στα μυθιστορήματα. Ένας έρωτας που από τη γέννησή του αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, τα οποία το ερωτευμένο ζευγάρι κατάφερνε να ξεπερνά. Όμως, ήταν καταδικασμένος να μην αντέξει για πάντα!

Ήταν το 1953, όταν η σταρ του αιγυπτιακού σινεμά, Φατέν Χαμαμά είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, Siraa fil Wadi. Στο πλευρό της βρέθηκε ο ανερχόμενος ηθοποιός, Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ. Το όνομά του δε λέει κάτι, διότι τότε ήταν απλά ο νεαρός και όμορφος Αιγύπτιος με τη λιβανέζικη καταγωγή.

Σε μια σκηνή το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έπρεπε να δώσει ένα φιλί. Για δύο ηθοποιούς είναι απλά ακόμη μία σκηνή. Όμως, για τον Ομάρ Σαρίφ και τη Φατέν Χαμαμά έμελλε να είναι η αρχής ενός μεγάλου έρωτα. Αλλά και για τον αιγυπτιακό κινηματογράφο, μέχρι και σήμερα, το φιλί αυτό θεωρείται ως μία από τις πιο ρομαντικές σκηνές της μεγάλης οθόνης.

Ασπάστηκε τον ισλαμισμό για χάρη της

Η σταρ και ο νεαρός ηθοποιός έγιναν ζευγάρι. Η Φατέν μόλις είχε χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο και η νέα σχέση της αποτέλεσε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Και κάπου εκεί, εμφανίσθηκαν και τα πρώτα εμπόδια στον έρωτά τους. Ένα από αυτά ήταν η θρησκεία.

Ο νεαρός Ντεμίτρι γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, σε μια μικρή μειονότητα, γνωστή ως «Αντιοίχειοι Έλληνες Καθολικοί της Αιγύπτου», μια περιθωριακή ομάδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας. Όμως, για χάρη της όμορφης Φατέν, απαρνήθηκε τον Χριστιανισμό και ασπάστηκε το Ισλάμ. Το νέο του όνομα ήταν…. Ομάρ Σαρίφ!

Εκτός, όμως, από ζευγάρι στη ζωή ήταν και ζευγάρι στη μεγάλη οθόνη. Το κοινό τους λάτρεψε. Το σκοτεινό και βαθύ βλέμμα του Σαρίφ και η ομορφιά της Φατέν ήταν ένας ακαταμάχητος συνδυασμός, κάνοντάς τους το πιο διάσημο και αγαπημένο ζευγάρι του Αραβικού κινηματογράφου. Η ιστορία αγάπης τους έμοιαζε βγαλμένη σαν από παραμύθι. Και η «θυσία» εκείνου, να απαρνηθεί τη θρησκεία του προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του, έγινε σύμβολο της αληθινής αγάπης.

Από αυτή την αγάπη γεννήθηκε ο γιος τους, Ταρέκ ο οποίος μάλιστα εμφανίσθηκε στο πλευρό του πατέρα του στην ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο» σε ηλικία 8 χρόνων. Ο Ομάρ Σαρίφ μιλούσε άπταιστα αραβικά, ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Επίσης, λίγα ισπανικά και τούρκικα. Και η γλωσσομάθεια του τον βοήθησε στο να παίζει κυρίως το ρόλο του τουρίστα, αλλά και να συμμετέχει σε παραγωγές εκτός Αιγύπτου.

Τους… χώρισε ο Λόρενς της Αραβίας

Μέχρι, που ήρθε αναπάντεχα στη ζωή του και μετά από μία σειρά συγκυριών, ο ρόλος για τον «Λόρενς της Αραβίας» το 1962. Η ταινία, που του χάρισε φήμη, αλλά και μία Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού ρόλου και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, του άνοιξε τον δρόμο για μία διεθνή καριέρα. Αποτέλεσε, όμως, και την αρχή του τέλους του γάμου του με τη Χαμαμά.

Το τέλος ήρθε οριστικά το 1974, όταν το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει φιλικά, μετά από 20 περίπου χρόνια γάμου. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η διεθνής καριέρα του Σαρίφ που τους οδήγησε στην απόφαση αυτή, αλλά και οι διάφοροι περιορισμοί που του επέβαλλε η κυβέρνηση του τότε Αιγύπτιου Πρωθυπουργού, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Ο ηθοποιός αποφάσισε να αυτό-εξοριστεί και να ακολουθήσει τη διεθνή καριέρα, που τον περίμενε.

Η Χαμαμά συνέχισε να είναι η απόλυτη σταρ της πατρίδας της, ενώ πήρε και τον τίτλο «Η κυρία της μεγάλης οθόνης του Αραβικού κόσμου». Παντρεύτηκε ξανά, έναν μεγαλογιατρό, τον Μοχάμεντ Μαχμούντ και πέρασε μαζί του το υπόλοιπο της ζωής της. Απεβίωσε το 2015 και όπως λένε, ποτέ δεν κοίταξε πίσω στο παρελθόν.

Αντίθετα, ο Ομάρ Σαρίφ δεν παντρεύτηκε ξανά. Αν και από τη ζωή του γοητευτικού ηθοποιού πέρασαν πολλές γυναίκες, καμία δεν κατάφερε να αντικαταστήσει στην καρδιά του, την Φατέν. Άλλωστε, μέχρι και το τέλος της ζωής του, δήλωνε ότι ήταν η γυναίκα της ζωής του.

Επίσης, κατηγορούσε τον «Λόρενς της Αραβίας» και τα συνεχή ταξίδια για τα γυρίσματα, ως υπεύθυνα για την απομάκρυνση από την οικογένειά του και το τέλος του γάμου του. Ενώ, όπως έλεγε, αν γύριζε τον χρόνο πίσω, θα επέλεγε να μείνει στη χώρα του.

Διαβάστε επίσης

Share: