Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τα γαϊδουράκια που λειτουργούν για τους τουρίστες ως «ταξί» καταγγέλλει με εκτενές δημοσίευμά της η DailyMail.
«Δεκάδες γαϊδουράκια στο ειδυλλιακό νησί της Ρόδου υποφέρουν στα χέρια της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται ως ταξί για να μεταφέρουν υπέρβαρους παραθεριστές σε απότομες πλαγιές». Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει το δημοσίευμα της DailyMail που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και αποκαλύπτει την κακοποίηση που βιώνουν τα γαϊδουράκια στον βωμό του τουρισμού.
Μάλιστα το δημοσίευμα συνοδεύουν μια σειρά από φωτογραφίες του Liber Life Rhodes, στο οποίο βλέπουμε τα ζώα μεταφέρουν τουρίστες -ακόμα και δύο ταυτόχρονα- σε ανηφόρες και με υψηλές θερμοκρασίες.
Η τοπική ομάδα ακτιβιστών για τα ζώα Liber Life Rhodes διεξάγει εκστρατεία για την ευημερία των γαϊδουριών στη Λίνδο τα τελευταία τρία χρόνια και για «όλη την κακοποίηση των ζώων που συμβαίνει στο νησί της Ρόδου».
Άλλες εικόνες απαθανατίζουν ένα γαϊδουράκι να κουβαλάει βαριά κούτσουρα, ενώ ένα άλλο φαίνεται να μεταφέρει ακόμα κι ένα ψυγείο δεμένο στην πλάτη του.
«Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς αγαθών, καθώς και ως κύριο μέσο προσωπικής μεταφοράς στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές», καταγγέλλει στη συνέχεια.
Μιλώντας στη Mail Online, η Alexandra Passaro από το Liber Life μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν κάποια από τα γαϊδουράκια της Λίνδου, εξηγώντας ότι αναγκάζονται να φορούν «βαριές» σέλες για ώρες κάθε μέρα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Ο αντιπρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Υπποειδών, Θανάσης Χελιώτης, εξήγησε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος νόμος για τα υπποείδη.
«Τα άλογα χρησιμοποιούνται για πολλές περιπτώσεις και δεν έχει καθοριστεί ένα θεσμικό νομικό πλαίσιο. Όταν έρθει σε γνώση μας τέτοιο περιστατικό επικοινωνούμε με την αστυνομία. Για την Ρόδο συγκεκριμένα, είχαμε καταγγελίες τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και για κάποιους οι οποίοι οδηγούσαν τα γαϊδουράκια ενώ τα χτύπαγαν με ένα ξύλο με καρφί, με το οποίο τα χτύπαγαν. Αυτό όμως δεν το είχε φωτογραφήσει κανείς από αυτούς που το κατήγγειλαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε πως η τραγική αυτή κατάσταση συμβαίνει και σε άλλα ελληνικά νησιά. Στη Σαντορίνη συχνά γίνονται καταγγελίες για την κακοποίηση των ζώων, καθώς προκειμένου να ζήσουν οι επισκέπτες τον «μύθο της Ελλάδας», τα άτυχα γαϊδουράκια αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν με τουρίστες στην πλάτη τους, σχεδόν ασταμάτητα σε καθημερινή βάση τα περίπου 600 σκαλοπάτια από το λιμάνι των Φηρών μέχρι και την κορυφή της Καλντέρας!