Η Κατερίνα Γιατζόγλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση «Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω της τουριστικής επανάχρησης», που διοργάνωσε η ομάδα «Πάμε βόλτα» στο ξενοδοχείο «Βασιλικόν» στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
Προηγουμένως, η δική μας Κατερίνα Γιατζόγλου, εκδότρια ταξιδιωτικών περιοδικών και δημιουργός ιστότοπων μίλησε στην eleftheriaonline.gr, όπου μεταξύ άλλων, εξήγησε γιατί η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι πρωταρχικό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, και εκεί θα έπρεπε να βασιστεί ο ελληνικός τουρισμός. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Μεσσηνία, τονίζοντας ότι τα κρυφά διαμάντια της αξίζουν να εξερευνηθούν και να αναδειχθούν.
Είστε συγγραφέας και δημιουργός του site “Female-G”, ενός από τα μεγαλύτερα portals στο Διαδίκτυο που καλύπτει επικαιρότητα, καθώς και ποικίλα θέματα, όπως ομορφιά, ευεξία και προτάσεις προορισμών. Υπάρχουν κρυφές γωνιές της Μεσσηνίας που θα θέλατε να αναδείξετε σε μελλοντικά αφιερώματα;
Συνεργαζόμαστε με 11 χώρες και έχουμε αποκλειστικότητα σε ξενοδοχεία από το Μεξικό και σχεδόν όλη την Ευρώπη. Πριν ακόμα και από τη δημιουργία του site, ως γενική διευθύντρια στον μεγαλύτερο όμιλο περιοδικών, διαχειριζόμασταν ταξιδιωτικά έντυπα που κάλυπταν προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μέρη για τα οποία δεν υπήρχαν πληροφορίες στην Ελλάδα. Η προσέγγισή μας δεν είναι απλώς αναδημοσίευση ή μετάφραση άρθρων, αλλά δημιουργούμε πρωτότυπο περιεχόμενο βασισμένο σε βιωματικές εμπειρίες, καθώς επισκεπτόμαστε τους προορισμούς και γράφουμε γι’ αυτούς. Όλα αυτά απαιτούν σοβαρή οργάνωση και αφοσίωση. Εγώ και οι συντάκτες μου αναζητούμε συνεχώς κρυμμένα διαμάντια. Τα πιο γνωστά έχουν ήδη την απήχηση που τους αξίζει, αλλά πάντα ψάχνουμε για νέα, εντυπωσιακά τοπία. Το βασικό στοιχείο που αναζητώ σε έναν προορισμό είναι η φυσική ομορφιά. Η Μεσσηνία διαθέτει αναμφίβολα πολλά κρυφά διαμάντια που αξίζουν να αναδειχθούν.
Πιστεύετε ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν σήμερα πιο αυθεντικές και πολιτισμικά εμπλουτισμένες εμπειρίες; Πώς η αρχιτεκτονική κληρονομιά μπορεί να τους προσφέρει κάτι τέτοιο;
Φυσικά. Αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα. Ο τουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχει μειωθεί κατά 40% φέτος, σε σύγκριση με 30% πέρσι. Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, αλλά επιλέγουν νέες τοποθεσίες. Η εξερεύνηση νέων εμπειριών και εικόνων είναι βασικό στοιχείο της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι πρωταρχικό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, και εκεί θα έπρεπε να βασιστεί ο ελληνικός τουρισμός. Εχω επισκεφθεί πολλές φορές τη Μεσσηνία. Η Καλαμάτα είναι μια όμορφη πόλη με πολλά διατηρητέα κτίρια που τιμούν το παρελθόν και προσφέρουν ηθική ικανοποίηση στους περιπατητές που τα βλέπουν ζωντανά και όχι παρατημένα. Αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας και σίγουρα υπάρχουν οφέλη και για τους τουρίστες και για την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν χωριά σε μέρη που δεν μπορείτε να φανταστείτε, παγκοσμίως, τα οποία προσελκύουν πολύ τουρισμό γιατί αναδεικνύουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά στην Ελλάδα, εκτός από τις μεγάλες πόλεις, δεν γινόταν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτή η κατάσταση εξελίσσεται και είναι πολύ θετική. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις που να βοηθούν τους επιχειρηματίες να αποκαταστήσουν ή να συντηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αυτό κρατά ζωντανή την ιστορία – ενός λαού. Ο λαός, όποιος κι αν είναι, αν δεν διατηρεί την ιστορία του ζωντανή, χάνει την ταυτότητά του. «Ο,τι δεν μεταλλάσσεται, πεθαίνει». Αυτό το πιστεύω ακράδαντα, όπως έχω γράψει και στο πρώτο μου βιβλίο. Αυτή η ανάγκη για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παρατηρείται σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα, όμως, θα έπρεπε να είμαστε πιο ενεργοί σε αυτό το κομμάτι.
Έχετε ταξιδέψει σε εξωτικούς και δύσκολους προορισμούς όπως τα Ιμαλάια και το Αφγανιστάν. Τι σας τραβάει σε αυτά τα ταξίδια;
Αυτό που με ενθουσιάζει είναι το πλούσιο παρελθόν τους. Με γοητεύει η ιστορία των πολιτισμών, πώς ξεκίνησαν, πώς εξελίχθηκαν και πώς κατέληξαν. Από μικρή με ενδιέφερε ιδιαίτερα η ιστορία, όπως αυτή των Μάγια στο Μεξικό. Το γεγονός ότι οι πολιτισμοί έχουν διαδρομές γεμάτες επιτυχίες αλλά και καταστροφές προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για εμάς τους νεότερους.
Έχετε αναφέρει πως το πιο εκκεντρικό στη ζωή είναι να είσαι ο εαυτός σου. Ποια ήταν η πιο “εκκεντρική” στιγμή της ζωής σας;
Η καθημερινότητα – φαίνεται πως έχει γίνει η πιο εκκεντρική στιγμή της ζωής μας – και αυτό ισχύει για πολλούς. Οι ραγδαίες αλλαγές γύρω μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, περνούν συχνά απαρατήρητες. Ως συγγραφέας, παρατηρώ και διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την ταχύτητα αυτών των μεταβολών και την ανάγκη προσαρμογής τους. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτισμοί και οι κοινωνίες που δεν προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές συχνά εξαφανίζονται. Η ικανότητα να μεταλλάσσεσαι είναι κρίσιμη – αν δεν εξελίσσεσαι καθημερινά, κινδυνεύεις να μείνεις πίσω. Για να παραμείνεις στον αφρό, είναι απαραίτητο να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα. Αν δεν το κάνεις καθημερινά, πηγαίνεις στον βυθό. “Ο,τι δεν μεταλλάσσεται, πεθαίνει”. Αυτό είναι το στοίχημα του ανθρώπινου γένους – να μάθουμε να εξελισσόμαστε και να επιβιώνουμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Υπάρχει κάποια εμπειρία από ταξίδι σας που να έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο;
Κάθε μεγάλο μου ταξίδι αλλάζει το εγώ μου και με μεταλλάσσει. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχω βιώσει ήταν στην Ινδία πριν από 20 χρόνια. Εχω επισκεφθεί τη χώρα ξανά μετά από 5 χρόνια και σκοπεύω να επιστρέψω. Δεν έχω τελειώσει με την Ινδία. Υπάρχουν μέρη που επισκέπτεσαι για να μεταλλαχθείς μέσα από την ιστορία τους.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;
Για μένα, το να παραμένω πιστή στις αξίες μου, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσομαι και προσαρμόζομαι, είναι πολύ σημαντικό. Αυτός ο τρόπος ζωής απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, καθώς χρειάζεται να εξελίσσεσαι, να ελίσσεσαι, να μεταλλάσσεσαι, να επαναπροσδιορίζεις χωρίς όμως να αλλοιώνεις τις αξίες σου. Δεν θα χαρακτήριζα αυτό το εγχείρημα ως «επίτευγμα», αλλά ως μια συνεχή και προκλητική διαδικασία ανάπτυξης.
Σας επηρεάζουν τα φλερτ και τα σχόλια που δέχεστε για την εμφάνισή σας στην καθημερινή σας ζωή;
Ορισμένα σχόλια είναι πολύ στοχευμένα και αυτό μου αρέσει. Ωστόσο, δεν μου ασκούν επιρροή, καθώς διαθέτω στρατιωτική πειθαρχία. Όταν αποφασίσω να ακολουθήσω κάτι μακροχρόνιο, όπως η γυμναστική που ξεκίνησα από μικρή, δεν επηρεάζομαι από εξωτερικούς παράγοντες. Δεν κολακεύομαι, αλλά μου αρέσει όταν άλλοι εμπνέονται από εμένα. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπω ανθρώπους να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με γυμναστική και πεζοπορίες στα βουνά. Αυτό με γεμίζει χαρά, γιατί πολλοί γνωστοί μου έρχονται στις ομιλίες ή τις παρουσιάσεις μου και μοιράζονται ότι ξεκίνησαν να κάνουν αυτό ή εκείνο χάρη στο παράδειγμά μου. Αυτή η αναγνώριση με ικανοποιεί πολύ.
Ποιες είναι οι κύριες συμβουλές και τα μυστικά που παρουσιάζετε στο βιβλίο «Go Gold», που μπορούν να ωφελήσουν όλες τις γυναίκες;
Αυτό το βιβλίο θα έλεγα ότι είναι ένας οδηγός επιβίωσης. Για να κάνεις οτιδήποτε και να εξελιχθείς σε οποιονδήποτε τομέα σχετικά με τον εαυτό σου, πρέπει να ξεκινήσεις από την αυτογνωσία. Πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι, να εξετάσεις τα κουσούρια και τις αδυναμίες σου. Όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία, και αν δουλέψεις πάνω στα αρνητικά σου σημεία, τότε εξελίσσεσαι. Αν δεν τα αναγνωρίσεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Από την αυτογνωσία ξεκινούν όλα. Πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου καθαρά, χωρίς προσχήματα. Αυτή είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά πρέπει να συμφιλιωθείς με τα λάθη σου για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι να φύγουν, κάνουν συνεχώς διορθωτικές κινήσεις. Ολοι παίρνουμε λάθος διαδρομές πιο συχνά απ’ ό,τι υποπτευόμαστε. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά από τα σπασμένα και τις ρωγμές μπαίνει το φως.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκοπεύετε να γράψετε άλλο βιβλίο ή να επιστρέψετε στην τηλεόραση;
Η καθημερινότητα με τα τρεξίματα, τις δουλειές και τα logistics είναι απαιτητική. Η λειτουργία ενός site που ανεβάζει 50-60 άρθρα καθημερινά είναι πραγματικά βαρύ φορτίο. Παρά τις προκλήσεις, όμως, γράφω συνεχώς. Δεν έχω σταματήσει ποτέ, καθώς το γράψιμο είναι μια καθημερινή μου ασχολία που με ξεκουράζει, ακόμα κι αν καταλήγει να είναι δουλειά. Αυτή την περίοδο, ασχολούμαι με στίχους και πειραματίζομαι με νέα έργα. Οσον αφορά την τηλεόραση, δεν με ελκύει πλέον, καθώς έχω στο νου μου πολύ διαφορετικές ιδέες που δεν συνάδουν με αυτήν.
Πώς βλέπετε την πορεία των ελληνικών media και τι αλλαγές πιστεύετε ότι είναι απαραίτητες για να εξελιχθούν;
Η πορεία των ελληνικών media είναι ανησυχητική. Εκτός από δύο-τρία Μέσα που τολμούν να δείχνουν την άλλη όψη του νομίσματος, τα περισσότερα παραμένουν κλασικά και περιορισμένα. Ο ένας αντιγράφει τον άλλον, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Στην Ελλάδα, η παραποίηση των ειδήσεων είναι πολύ συχνή. Ελάχιστοι τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς οι περισσότεροι ακολουθούν πιστά κυβερνητικές γραμμές. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, δημιουργώντας μια έλλειψη νοήματος στην ενημέρωση.
Στην εκδήλωση “Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω της τουριστικής επανάχρησης“, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, μίλησαν οι:
- Κατερίνα Γιατζόγλου, εκδότρια ταξιδιωτικών περιοδικών και sites
- Γιώργος Καραμπάτος, πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
- Έφη Παπανικολάου, ξενοδόχος
- Σταυριανή Πουρναρά, αρχιτέκτονας
Τη συζήτηση συντόνισε ο Παύλος Γκραίκης, πρόεδρος τουριστικού τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας