Search
Close this search box.

Όλυμπος: 3 υπέροχα χωριά στο «βουνό των θεών»

Ο Όλυμπος, το γνωστότερο βουνό της Ελλάδας, το «βουνό των θεών», βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία «διαχωρίζοντας» την Πιερία με την Λάρισα.
Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του στον Μύτικα κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος εκτείνεται σε μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες «απλώνεται» μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων.


Ορειβατικές διαδρομές, γραφικά χωριά και κορυφές που κόβουν την ανάσα συνθέτουν το σκηνικό του Ολύμπου. Πολλά απ’ αυτά είναι ανέγγιχτα από τον τουρισμό. Κατάφυτες πλαγιές, φαράγγια και τρεχούμενα νερά είναι ανάμεσα σε αυτά που θα δείτε στο βουνό.

Εδώ θα δείτε 3 από τα όμορφα, γραφικά χωριά του Ολύμπου

Λιτόχωρο

Στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του βουνού συναντά κανείς το Λιτόχωρο που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό αλλά και θάλασσα. Εκεί καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα, που σκίζει στα δύο τον ορεινό όγκο, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το Αρχαίο Δίον. Το Λιτόχωρο είναι δημοφιλές σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο.


Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη στα νότια της Πιερίας στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, 23 χλμ. από την Κατερίνη και 92χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Στα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου αξίζει να δείτε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Ανατολικά του Λιτοχώρου βρίσκεται η περιοχή Πλάκα, γνωστή στην Πιερία ως Πλάκα Λιτοχώρου. Η περιοχή εκτείνεται από τη Λεπτοκαρυά μέχρι το λιμάνι της Γρίτσας.

Η παραλία της Πλάκας αριθμεί πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταλυμάτων και νυχτερινών κέντρων καθώς αποτελεί προορισμό για πολλούς επισκέπτες,.

Σκοτίνα

Ένα δημοφιλές επίσης χωριό είναι η Σκοτίνα η οποία προσφέρεται για βόλτες το φθινόπωρο και το χειμώνα ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια του 17ου αιώνα… Πρόκειται για έναν αναπαλαιωμένο οικισμό που πραγματικά αποτελεί «στολίδι» της περιοχής.

Είναι χωριό της Πιερίας και συνδυάζει πολύ όμορφα τον Όλυμπο με τις ακτές του Θερμαϊκού και του Αιγαίου. Η παραλία της προσελκύει πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Άνω ή Παλιά Σκοτίνα, πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Στο χωριό βρίσκονται και οι αξιόλογες μεταβυζαντινές εκκλησίες. Επίσης βγαίνοντας από τον οικισμό της Σκοτίνας (στην βορειοδυτική πλευρά του) και μέχρι και την περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς βρίσκονταν η αρχαία πόλη Λείβηθρα. Τα Λείβηθρα ήταν η πόλη του Μυθικού Ορφέα-μουσικών και σχετίζεται με τις Πιερίδες Μούσες και με αρχαιότατες μυστηριακές τελετές.

Παλαιός Παντελεήμονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.

Απέχοντας μόλις 4 χλμ από τη θάλασσα, χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα, παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Την δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης ταξιδιωτών από όλη τη χώρα.

Το καταπράσινο τοπίο, που τον περιβάλλει δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό, ενώ η μαγευτική θέα προς τη θάλασσα και το ενετικό κάστρο της Πιερίας, καθηλώνει τον επισκέπτη. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από την εκκλησία που δεσπόζει στην γεμάτη με πλατάνια κεντρική πλατεία του χωριού.

Δείτε επίσης

Share: