Ήμουν 18 χρονών, όταν «συστήθηκα» για πρώτη φορά στον κόσμο του Σαλβαντόρ Νταλί. Είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης με την ισπανική πρεσβεία, έκθεση με μία μεγάλη συλλογή με έργα του.
Από την πρώτη, κιόλας, επαφή, αισθάνθηκα πάρα πολύ οικεία μέσα στη σουρεαλιστική και διαστροφική ματιά του Νταλί για τον κόσμο. Με έβρισκε απολύτως σύμφωνη, αφού είπα στον άνθρωπο που έφερε την έκθεση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που το λέμε πολύ σήμερα: «ο Νταλί είναι πάρα πολύ φίλος μου»!
Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά βρήκα στα έργα του πάρα πολλές ιδέες, απόψεις και οράματα που ταυτίστηκα απόλυτα. Και δεν ήταν η πρώτη μου φορά που έβλεπα από κοντά έργα ενός σημαντικού καλλιτέχνη.
Η πρώτη μου επαφή με τη ζωγραφική ήταν όταν ήμουν 3, 4, 5 ετών, αφού λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα μου ζούσαμε σχεδόν τον μισό χρόνο στην Ιταλία: στη Βενετία, στη Ρώμη… Στη Φλωρεντία ζούσαμε αρκετούς μήνες κι εγώ κάθε πρωί πήγαινα με τη μαμά μου στο μουσείο Παλάτσο Πίττι και βλέπαμε τον Μικελάντζελο. Καθόμασταν στα παγκάκια κι επειδή η μητέρα μου ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος μπορούσε να βλέπει έναν πίνακα γύρω στη μία ώρα.
Εγώ δίπλα της, λοιπόν, για να καθίσω και να μην με ψάχνει στους διαδρόμους του μουσείου – πώς να καθίσει ένα παιδί 3, 4 ετών – μου εξηγούσε η μητέρα μου τις ιστορίες για τους πίνακες. Και θυμάμαι να μου λέει: «Κάτσε και μη μιλάς – εγώ έκανα κι ένα σωρό ερωτήσεις – γιατί πρέπει να το δεις με τα δικά σου μάτια επειδή ο καθένας ξεχωριστά, βλέπει στον κάθε πίνακα αυτό που είναι ο ίδιος».
Έτσι, μεγάλωσα, στις μεγάλες πινακοθήκες, σε μουσεία, όπως στο Λούβρο στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη που γνώρισα το έργο του Πικάσο. Αυτή ήταν η παιδική μου ηλικία και αυτά ήταν κατά κάποιο τρόπο τα… παιχνίδια μου.
Και όταν ενηλικιώθηκα, στα 18 μου, «γνώρισα» και τον Νταλί, την ξεχωριστή αυτή ιδιοφυία της Τέχνης, την παγκόσμια και διαχρονική. Μετά, πήγαινα σε εκθέσεις του στο Παρίσι, στην Ισπανία, πήγα αργότερα -πολύ μεγαλύτερη- στο σπίτι του στη Μονμάρτη, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Μουσείο.
Και τώρα, πήγα στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου εδώ και λίγες ημέρες παρουσιάζεται – μετά το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις του κόσμου – μία συγκλονιστική, διαδραστική έκθεση για τον κόσμο του Νταλί, η «Dali Cybernetics – The Immersive Experience».
Μία έκθεση που σε «βάζει» μέσα στο μυαλό του Νταλί, ο οποίος ήταν μία πολυδιάστατη προσωπικότητα και τόσο ακραίος σε όλα του που «φλέρταρε» με την… καλλιτεχνική σχιζοφρένεια, την οποία δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να διαχειριστεί.
Ο θαυμαστός κόσμος αυτού του πρωτοπόρου καλλιτέχνη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου με τον πιο εξαιρετικό τρόπο! Παρακολουθούμε την πορεία των επιρροών του Νταλί, από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόυντ ολοένα και περισσότερο προς τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική.
Θα περιηγηθείτε στους διαδρόμους της έκθεσης και θα δείτε γνωστά έργα του Καταλανού ζωγράφου, με επεξηγήσεις σε πίνακες πληροφοριών, με χρονική σειρά, παράλληλα με τις φάσεις της ζωής του.
Και θα έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε στο διάσημο αυθεντικό καναπέ Dalilips, της εταιρίας Barcelona Design, και να τραβήξετε αναμνηστικές φωτογραφίες σε ένα ειδικά φωτισμένο Photo booth.
Πληροφορίες
Από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου (για περιορισμένο χρόνο παρουσίασης)
Ωράριο Έκθεσης (έως 30/11/2024)
Δευτέρα: Κλειστά (εκτός αργιών και πρωινών για σχολεία και groups)
Τρίτη έως Παρασκευή: 9.30 π.μ. – 1.30 μ.μ.
Παρασκευή: 2.30 μ.μ. – 7.30 μ.μ.
Σάββατο και Κυριακή: 9.30 π.μ. – 7.30 μ.μ.
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Ταύρος 17778 Αττική
Διαβάστε επίσης: