Search
Close this search box.

Η αδελφή της Άννας Καλουτά, Μαρία, στα νιάτα της σε μια σπάνια φωτογραφία

Τη θεατρική περίοδο 1925-26, η Μαρίκα Κοτοπούλη αποφάσισε να ανεβάσει τη “Στοργή” του Μπατάιγ. Στο έργο υπάρχουν δύο μικροί ρόλοι παιδιών (ο γιός και η κόρη του ρόλου που έπαιζε η ίδια), που έπρεπε στην πιο δραματική σκηνή να πουν δύο φράσεις. Και τότε διάλεξε τα Καλουτάκια, την 9χρονη Μαρία για το ρόλο της Κολέτ και την 7χρονη Άννα, για το ρόλο του Ζακ. Κι έτσι πήραν το βάπτισμα του πυρός στο θεατρικό σανίδι.

Τα παιδιά- θαύματα θα εξελιχθούν σε χαριτωμένες δεσποινίδες, σε ωραίες νεαρές κυρίες και τελικά σε γοητευτικές γυναίκες. Συνεχίζουν να γοητεύουν το κοινό παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ η Άννα συχνά κάνει και καθήκοντα χορογράφου. Από το Βαριετέ του Αττίκ θα περάσουν για επτά χρόνια στο θέατρο «Μακέδο» και στη συνέχεια για άλλα δύο στο θέατρο «Σαμαρτζή».

Το 1941 η Άννα και Μαρία Καλουτά αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να ηγηθούν δικών τους θιάσων. Καταπιάστηκαν επιτυχώς με το δύσκολο είδος της επιθεώρησης, με οπερέτες και με το μουσικό θέατρο και συνεργάστηκαν με ηθοποιούς, όπως ο Ορέστης Μακρής, ο Κυριάκος Μαυρέας, ο Μάνος Φιλιππίδης, ο Μίμης Κοκκίνης, και ο Κούλης Στολίγκας.

Το 1952 γίνονται συνθιασάρχες με τον Ν. Σταυρίδη, σε μια εποχή που οι αδελφές Καλουτά ανοίγουν τα φτερά τους και για το εξωτερικό. Επί δεκαπέντε χρόνια έκαναν περιοδείες ανά τον κόσμο απευθυνόμενες στο διεθνές κοινό και όχι μόνο στους κατά τόπους Έλληνες ομογενείς. Αρχικά στο Παρίσι (Salle de Gaveau), μετά Νότια Αφρική, Ν. Ζηλανδία, Νέα Υόρκη (Κάρνεγκι Χολ), Σικάγο, Ντιτρόιτ και Λονδίνο (Palace Theatre). Θα φτάσουν να συνεργαστούν με τον Μορίς Σεβαλιέ, την Ιμα Σουμάκ, την Μιστενγκέτ, τον Τίνο Ρόσι, την Λίλιαν Χάρβεϊ, ενώ στα ενδιάμεσα των ταξιδιών τους επανέρχονται για εμφανίσεις στην Αθήνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 οι δύο αδελφές, καταξιωμένες πλέον, έβαλαν όλες τις οικονομίες τους για να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο, το εντυπωσιακό θέατρο «Άννα – Μαρία Καλουτά» που εγκαινιάστηκε το 1961 στην πλατεία Κολιάτσου. Εκεί ανεβάζουν, μεταξύ άλλων, διασκευασμένη και την αριστοφανική «Λυσιστράτη» το 1963. Έκαναν δικές τους παραγωγές και συνεργάστηκαν με ηθοποιούς όπως η Ρένα Ντορ, ο Αλέκος Λειβαδίτης, ο Τάκης Μηλιάδης και η Μπέττυ Μοσχονά. Δεν κατάφεραν όμως να σημειώσουν επιτυχίες και η οικονομική καταστροφή τους τις οδήγησε να πουλήσουν το θέατρο, έχοντας συνάψει μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε να το εκμεταλλεύονται για αρκετά ακόμα χρόνια.

Κι αν η Μαρία μετά τον γάμο της αποσύρεται από την ενεργό δράση το 1967, η Άννα συνέχισε ακάθεκτη με περιοδείες και συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις ως και τη δεκαετία του ’80. 

Δείτε τη Μαρία Καλουτά σε μια σπάνια φωτογραφία:

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα