Η Κατερίνα Γιατζόγλου ανέβηκε στην Δρακόλιμνη και μας μεταφέρει όλη την μυθική ατμόσφαιρα.
Τις Δρακολίμνες θα τις συναντήσετε στην Ήπειρο και το τοπίο είναι εξωπραγματικό θυμίζοντας κάτι απο σειρά εποχής, όπως το Game of Thrones.
Ως Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες Δρακόλιμνες είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η αλπική λίμνη Γκιστόβα του Γράμμου, οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο, κοντά στις πηγές του Αχελώου.
Όρος Τύμφη
Η εκεί Δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ., το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η έκτασή της περίπου 8 στρέμματα, ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2.377 μ.), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2.436 μ.), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.), η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. Η διαδρομή που ξεκινάει από το μικρό Πάπιγκο είναι συναρπαστική, αλλά και επίπονη για κάποιον που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία (διαρκεί σχεδόν 11 ώρες πήγαινε-έλα), ωστόσο αν έχεις καλή φυσική κατάσταση μπορείς να το δοκιμάσεις. Η ομορφιά του τοπίου που σου αποκαλύπτεται όταν φτάσεις, σε ανταμείβει! Μπορείς να διανυκτερεύσεις ή και να κάνεις στάση στο καταφύγιο της Αστράκας για να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις για την Δρακόλιμνη.
Όρος Σμόλικας
Η εκεί Δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μ., Δ της κορυφής του Σμόλικα (2.637 μ.), του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Στη δρακόλιμνη του Σμόλικα απαντώνται επίσης αλπικοί τρίτωνες.
Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.
Ένα περιβάλλον που μπορείς να το επισκεφτείς μόνο με πεζοπορία ωστόσο παρά την δυσκολία της πρόσβασής του είναι πολυσύχναστος!
Δρακόλιµνη Τύµφης (ή Γκαµήλας)
Σε υψόµετρο 2.100 µ. στο όρος Τύµφη και µε βάθος που δεν ξεπερνά τα 3 µ. οφείλει τη δηµιουργία της στους τελευταίους παγετώνες πριν από 10.000 χρόνια! Ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο, µε µόνιµο νερό και τους χαρακτηριστικούς τρίτωνες (ένα σπάνιο αµφίβιο σαν σαύρα). Θα φτάσετε µετά από 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, ενώ απέχει 1 ώρα από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας.
Ο μύθος πίσω από τη Δρακόλιμνη
Υπάρχουν τρεις Δρακόλιμνες: του Σμόλικα, της Τύμφης (Γκαμήλα) και του Γράμμου.
Σύμφωνα με ένα μύθο, στις Δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης ζούσαν δύο Δράκοι. Οι Δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν ο ένας στον άλλο πέτρες. Ο μύθος εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, το γιατί οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες και οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.
Σύμφωνα με άλλο θρύλο, ένα βράδυ βγήκε από τα νερά της Δρακολίμνης τού Σμόλικα ένα μεγάλο άγριο κριάρι, που πρώτη φορά το έβλεπαν οι γύρω βοσκοί. Το κριάρι βέλαξε, καλώντας τα πρόβατα που έβοσκαν στο βουνό γύρω από τη λίμνη, και τότε όλα έτρεξαν ξοπίσω του. Τότε κι’ εκείνο πήδησε μέσα στη Δρακόλιμνη και τα νερά κατάπιαν τα κοπάδια των τσοπάνηδων, που απόμειναν μονάχοι να κλαίνε την ξαφνική συμφορά τους. Το μεγάλο εκείνο κριάρι ήταν ο Δράκος της λίμνης τού Σμόλικα, πού είχε επιθυμήσει αρνίσιο κρέας. Από τότε, οι Σαρακατσάνοι αποφεύγουν να βοσκούν τα κοπάδια τους κοντά στις Δρακόλιμνες.
Ο θρύλος του Αλή Πασά. Σύμφωνα με αυτό το θρύλο, οι Δράκοι δεν επιτρέπουν να αναμειχθεί στις λίμνες τους κανένας άλλος και βομβαρδίζουν με άγριο χαλάζι εκείνον πού θα επιχειρήσει να το κάνει. Οι κάτοικοι στα Ζαγόρια διηγούνται, ότι ο Αλή Πασάς. τον Ιούλιο τού 1814, θέλησε να ανεβάσει πάνω στη Δρακολίμνη της Γκαμήλας δύο βάρκες, δύο μονόξυλα, από τη λίμνη των Ιωαννίνων. Κατόρθωσε να φέρει τις βάρκες του ως την κορυφή των Ζαγοριών, αγγαρεύοντας άντρες και γυναίκες της περιοχής. Η μια βάρκα όμως καταστράφηκε και διαλύθηκε επί τόπου και από τότε ή κορυφή εκείνη ονομάζεται Μονόξυλο. Την άλλη την ανέβασαν ως το χωριό Ροδόβολη. Ξαφνικά ξέσπασε απροσδόκητα τρομερή καταιγίδα με βροχή, κεραυνούς και χοντρό χαλάζι, που αναποδογύρισε τις τέντες τού Πασά και κατέστρεψε τη βάρκα. Τόσο πολύ τρομοκρατήθηκε ο Αλή Πασάς από τη φοβερή εκείνη χαλαζοθύελλα, ώστε καβάλησε αμέσως το άλογό του και μέσα από στενά μονοπάτια κατρακύλησε ως το Σκαμνέλι. Μόλις εγκατέλειψε το βουνό αμέσως η καταιγίδα σταμάτησε και ο ουρανός καθάρισε. Εκείνος όμως δεν τόλμησε να ξαναγυρίσει. Λίγο διάστημα αργότερα, κάποιος Φάλαρης προσπάθησε κι’ αυτός ν’ ανεβάσει βάρκα στη μια Δρακολίμνη. Αλλά και αυτός δέχθηκε επίθεση σφοδρότατης χαλαζοθύελλας. Από τότε κανείς ποτέ, δεν επιχείρησε να ανεβάσει βάρκα στις Δρακολίμνες, οι οποίες παραμένουν απομονωμένες και ανεξερεύνητες.
Διαμονή στο υπέροχο ξενοδοχείο «Μικρό Πάπιγκο 1700». Δες το Instagram account εδώ.
Για να επισκεφθείς την Δρακολίμνη Τύμφης επικοινώνησε με το Αlpine_zone και rafting.gr
Πάρε πληροφορίες από το σάιτ εδώ.
Δείτε επίσης