Search
Close this search box.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης άργησε μισό αιώνα – Το έργο που είχε καταντήσει ανέκδοτο

Το Μετρό Θεσσαλονίκης που είχε καταντήσει ανέκδοτο για το πότε θα ανοίξει, εδώ και 38 χρόνια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ καθυστέρησης, σήμερα ξεκινάει, με τη συμπρωτεύουσα να μπαίνει σε μία νέα εποχή.

Σήμερα, θα γίνουν τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης, του πιο σύγχρονου σε όλη την Ευρώπη και μετά την τελετή από τον Κυριακό Μητσοτάκη, οι πύλες θα ανοίξουν κι επίσημα για το κοινό και μέχρι και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου οι μετακινήσεις των επιβατών θα είναι δωρεάν. Από την Τετάρτη 4/12 θα ισχύει εισιτήριο 0,60 ευρώ, το ίδιο για το Μετρό και τα αστικά λεωφορεία, το οποίο είναι μειωμένο κατά 30 λεπτά από τα 0,90 ευρώ που στοιχίζει σήμερα στα αστικά. Το κόστος της μηνιαίας κάρτας διαδρομών θα ανέρχεται σε 16 ευρώ.

Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, που παραδίδεται σήμερα, έχει μήκος 9,6 χιλιομέτρων, από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 13 σταθμούς και ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί 17 λεπτά. H εκτίμηση είναι ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως.

Διαθέτει 18 υπερ – αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, αλλά με συνοδό, και αυτόματες θύρες.

Στα τέλη του 2025 θα παραδοθεί σε χρήση η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά, με επιπλέον 5 σταθμούς, ενώ στους σχεδιασμούς είναι και η επέκταση προς τις δυτικές και βόρειες συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πλάνα από τον εντυπωσιακό σταθμό Βενιζέλου, εκεί όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και τα αρχαία ευρήματα που έχουν τοποθετηθεί εν είδη μουσείου μέσα στον ίδιο τον σταθμό του μετρό.

Το έργο που άργησε… 38 χρόνια

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, εδώ και δεκαετίες αποτελούσε το πιο σύντομο… ανέκδοτο λόγω των πολυετών καθυστερήσεων της κατασκευής, δημιουργώντας απίστευτα προβλήματα στο πολύπαθο κέντρο της πόλης και στον εμπορικό κόσμο, δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές των πολιτών.

Από τις πρώτες ενέργειες για την κατασκευή του μέχρι τα σημερινά εγκαίνια, έχουν μεσολαβήσει για την ακρίβεια σχεδόν 50 χρόνια. Το μετρό Θεσσαλονίκης κόστισε 3 δισ. ευρώ, μαζί με την επέκταση στην Καλαμαριά που αναμένεται να δοθεί για χρήση μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η κατασκευή της βασικής γραμμής, έφερε στην επιφάνεια περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.

Πριν περίπου 50 χρόνια και συγκεκριμένα το 1976, ξεκίνησε η πρώτη πρωτοβουλία για την κατασκευή του μετρό από τον τότε νομάρχη Κωνσταντίνο Πυλαρινό. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό κωδικός «μετρό Θεσσαλονίκης». Η τότε πρόταση του συγκοινωνιολόγου Προφυλλίδη προέβλεπε δύο γραμμές, με δύο διακλαδώσεις η καθεμιά.

Μεσολάβησαν 10 χρόνια μέχρι το 1986 ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η πρώτη απόπειρα κατασκευής του μετρό, όταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ο Σωτήρης Κούβελας και με προοπτικής ολοκλήρωσης το 1995. Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το 1988 στο τμήμα μεταξύ Πλατείας Σιντριβανίου και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων –η λεγόμενη «τρύπα του Κούβελα»- με την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία να περιορίζεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Ωστόσο, τα έργα πάγωσαν το 1989 λόγω δυσκολίας χρηματοδότησης και ξαναπήραν μπρος με την υπογραφή συμβάσεων το 2006, συναντώντας ωστόσο εμπόδια εκ νέου, με αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρωθεί 18 χρόνια αργότερα.

Μία από τις αιτίες των καθυστερήσεων ήταν ο σταθμός Βενιζέλου, όπου τα έργα ανεστάλησαν για πολλά χρόνια, λόγω του εντοπισμού αρχαιοτήτων και τις σχετικές προσφυγές στο ΣτΕ.

Share: