Η ζωή μερικές φορές μοιάζει τρομερά με εκείνη την ταινία του 2006 που ήταν υποψήφια για Όσκαρ με πρωταγωνιστή τον Will Smith: The Pursuit of Happyness. Πολλοί από εμάς περνάμε όλη μας τη ζωή κυνηγώντας το ή τουλάχιστον προσπαθώντας να το ξαναζωντανέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε με αυτά που έχουμε. Αλλά κατά πόσο η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς; Τουλάχιστον τα μισά από αυτά που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους μας ξεφεύγουν εντελώς. Διευθυντής; Γενετική.
Μερικοί από εμάς έχουμε απλώς μια γενετική προδιάθεση να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, πιο εξωστρεφείς γενικά. Το άλλο μισό, από την άλλη, είναι στα χέρια μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το σαράντα τοις εκατό της ευτυχίας των ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών που κάνουν. Η παλιά παροιμία “τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία” διασχίζουν όλες τις γενιές, αλλά αν τα χρήματα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό, τότε τι; Τι θα γινόταν αν η άπιαστη ιδέα της ευτυχίας –και η δυνατότητα να την επιτύχετε– δεν ήταν πλέον τόσο άπιαστη;
Λοιπόν, σύμφωνα με τους καλούς ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι σίγουρα δυνατό. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες για την ευτυχία, μπορεί να έχουν ξεκλειδώσει το μυστικό της τελευταίας. Από το 1938, αυτή η έρευνα έχει παρακολουθήσει 724 άνδρες, από διάφορα οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα (από μειονεκτικές γειτονιές έως τις πιο αριστοκρατικές, ο ίδιος ο Πρόεδρος John F. Kennedy ήταν ένας από αυτούς), και αυτό από την εφηβεία τους.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 74 ετών, οι ερευνητές του Χάρβαρντ συνέλεγαν όλα τα είδη προσωπικών και υγειονομικών πληροφοριών, ερευνώντας τα άτομα και τις οικογένειές τους σχετικά με την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία κάθε δύο χρόνια. Αποτελέσματα που έχουν αποκαλύψει δύο βασικούς λόγους ευτυχίας με τα χρόνια, εκ των οποίων ο ένας είναι ελαφρώς πιο σημαντικός από τον άλλο. Και έτσι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης ευτυχίας είναι… (τύμπανα, παρακαλώ)Οι σχέσεις μας με τους άλλους
«Η προσωπική σύνδεση δημιουργεί πνευματική και συναισθηματική διέγερση που ενισχύει αυτόματα τη διάθεση, ενώ η απομόνωση την καταπνίγει», λέει ο διευθυντής της μελέτης Δρ Ρόμπερτ Γουόλντινγκερ στο Ιστολόγιο Υγείας του Χάρβαρντ . Επομένως, η ευτυχία εξαρτάται από τις στενές σχέσεις, είτε με τους συζύγους, την οικογένεια, τους φίλους και τους κοινωνικούς κύκλους. Αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την αναζήτηση.
Στόχος σας λοιπόν θα πρέπει να είναι να δυναμώσετε αυτούς τους δεσμούς και να απαλλαγείτε από το λίπος, δηλαδή τοξικά ή αρνητικά άτομα στη ζωή σας. Ένας τρόπος για να επεκτείνετε τους κύκλους σας μπορεί να είναι να παρακολουθείτε εκδηλώσεις ή να προσφέρετε εθελοντικά σε οργανισμούς που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές σας να συναντήσετε άτομα που βλέπουν τη ζωή σαν εσάς.
Το δεύτερο κλειδί για την ευτυχία, σχεδόν εξίσου σημαντικό, είναι να μάθετε να μην ανησυχείτε για τα μικρά πράγματα. Με λίγα λόγια, η τέχνη του να αφήνεσαι. Όσο περισσότερο εστιάζουμε στα πράγματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν, παρά στις πιθανότητες και στα τελικά, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Άλλες έρευνες, εκτός από τη μελέτη, επιβεβαιώνουν αυτά τα αποτελέσματα: οι ηλικιωμένοι είναι πιο ικανοί να ξεχάσουν τις προηγούμενες αποτυχίες τους.
«Τείνουν να συνειδητοποιούν ότι η ζωή είναι σύντομη και είναι πιο πιθανό να δίνουν περισσότερη προσοχή σε αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους τώρα», λέει ο Δρ Waldinger. Όταν είσαι μεγαλύτερος, έχεις περισσότερες ευκαιρίες να επιστρέψεις σε δραστηριότητες που συνδέεις με την ευτυχία», προσθέτει. Σκεφτείτε λοιπόν όλα εκείνα τα πράγματα που σας έφερναν χαρά ως παιδί – χορεύοντας, ζωγραφίζοντας – και χρησιμοποιήστε τα.
Phot cover:pixabay.com/fancycrave1/people
Διαβάστε επίσης: