Η Κλαυδία πήγε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και με την συγκινητική «Αστερομάτα» της για τις χαμένες πατρίδες και την εντυπωσιακή εμφάνισή της, κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση στην Eurovision 2025.

Το βράδυ του Σαββάτου διεξήχθη ο μεγάλος τελικός, και σε μια χρονιά άκρως ανταγωνιστική με ενδιαφέρουσες συμμετοχές, η Ελλάδα με την Κλαυδία κατάφερε να «μαγέψει» την Ευρώπη, κατακτώντας την καλύτερη θέση για τη χώρα μας με 231 βαθμούς συνολικά, μετά την ίδια θέση που κατακτήσαμε το 2013 με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη.

Η εμφάνιση της Κλαυδίας

Μεγάλη νικήτρια της φετινής Eurovision αναδείχθηκε η Αυστρία που ήταν κι ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η δεύτερη θέση του Ισραήλ, το οποίο βγήκε πρώτο στις ψήφους του κοινού με 297 βαθμούς. Την τριάδα συμπλήρωσε η Εσθονία με το «Εσπρέσο Μακιάτο».

Η εμφάνιση της Αυστρίας

Η πρώτη δεκάδα του μεγάλου τελικού διαμορφώθηκε ως εξής:

  1. Αυστρία – 436 βαθμοί
  2. Ισραήλ – 357 βαθμοί
  3. Εσθονία – 356 βαθμοί
  4. Σουηδία – 321 βαθμοί
  5. Ιταλία – 256 βαθμοί
  6. Ελλάδα – 231 βαθμοί
  7. Γαλλία – 230 βαθμοί
  8. Αλβανία – 218 βαθμοί
  9. Ουκρανία – 218 βαθμοί
  10. Ελβετία – 214 βαθμοί

Το «αντάρτικο» της ισπανικής τηλεόρασης για την Παλαιστίνη

Η ισπανική δημόσια τηλεόραση ξεκίνησε τη μετάδοση του τελικού της Eurovision προβάλλοντας μήνυμα για τη Γάζα, παρά τις απειλές της EBU για ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα αναφερόταν: «Όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή». Το μήνυμα προβλήθηκε με άσπρα γράμματα, σε μαύρο φόντο, στην αρχή της μετάδοσης του τελικού της Eurovision 2025.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais: «Το RTVE ξεκινά τη μετάδοση της Eurovision με αυτό το μήνυμα, παρά τις απειλές του διαγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο στο δίκτυο εάν οι σχολιαστές του αναφέρουν τη σύγκρουση στη Γάζα». Οι σχολιαστές του RTVE ενημέρωσαν το κοινό πως η EBU, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έστειλε επιστολή με την οποία προειδοποιεί την ισπανική ραδιοτηλεόραση RTVE για πιθανές «ποινικές κυρώσεις» εάν επαναληφθούν αναφορές στον πόλεμο στη Γάζα. Αφορμή ήταν σχόλια των παρουσιαστών κατά τη μετάδοση του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision, την Πέμπτη.