Πρίγκιπας Φίλιππος

90 χρόνια πρέπει να περάσουν για να ανοιχτεί η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιππου!

Γιατί πρέπει να μείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια η η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιπου; Η διαθήκη του Φιλίππου, του εκλιπόντος συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ θα σφραγισθεί και θα παραμείνει έτσι για τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάσισε δικαστήριο στο Λονδίνο!

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το BBC, στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα και η αξιοπρέπεια της μοναρχίας. Μάλιστα αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.  Η ακρόαση της αίτησης για τη σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε μυστικά τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου Μακ Φάρλαν, τον ανώτερο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια. Στο πλαίσιο της διαδικασίας παρουσιάστηκαν επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον δούκα, αλλά και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης και η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 16/9.

Αναφερόμενος σε αντίστοιχες αποφάσεις του παρελθόντος, ο δικαστής είπε ότι το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη είχε σφραγιστεί ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος του Τεκ, ο νεότερος αδερφός της βασίλισσας Μαρίας που πέθανε το 1910.

Ο σερ Άντριου δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει στο εσωτερικό του τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου ούτε είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Πρόσθεσε δε ότι «ο βαθμός της δημοσιότητας που θα προκαλούσε πιθανή δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα αλλά και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας». 

Σύμφωνα με τον νομικό και εμπειρογνώμονα σε θέματα της βασιλικής οικογένειας Μάικλ Λ. Νας και συντάκτη των βασιλικών διαθηκών στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, ο νομικός αυτός μηχανισμός επινοήθηκε αφότου ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του, την κόμισσα του Κίλμορι.

Η αποσφράγιση

Σύμφωνα με το BBC, θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί. Ο σερ Άντριου είπε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των βασιλικών αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από τυχόν εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.

Θα αποφασίσουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι κάποιες διαθήκες ενδέχεται να μην δημοσιευτούν ποτέ, ούτε καν εν μέρει. Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοθέτη για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και η σφράγιση διατηρούνται σωστά. Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει να αποσφραγίζει την πρώτη από τις διαθήκες.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει κάποια στιγμή στο μέλλον να δημοσιεύσει μια λίστα με τα ονόματα στους 30 φακέλους που διατηρεί στο χρηματοκιβώτιό του. Ένα όνομα που δεν θα περιλαμβάνεται πάντως είναι αυτό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, καθώς η διαθήκη της δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας της φυλασσόταν για τους γιους της μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin