Από τη Victoria Beckham έως την J Lo, γιατί η Hermès Birkin είναι η it bag των διασημοτήτων

«Η τσάντα Hermès Birkin δεν είναι απλώς μια τσάντα, είναι ένα σύμβολο», λέει ο Jesper Richardy, ιδρυτής του Emporium Time’s Up της Κοπεγχάγης, του οποίου το πελατολόγιο περιλαμβάνει και την ίδια την Jane Birkin. Η Sophie Hersan, συνιδρύτρια και διευθύντρια μόδας της πλατφόρμας αποστολών μόδας Vestiaire Collective, η οποία έχει δει αύξηση 185 τοις εκατό στο ενδιαφέρον για τις τσάντες Birkinφέτος, συμφωνεί: «Είναι σαν το απόλυτο σύμβολο της κοινωνικής ανάτασης». Θεωρεί το αυξανόμενο φαν κλαμπ υψηλού προφίλ της Birkin, το οποίο περιλαμβάνει τις Kardashian-Jenners, Victoria Beckham, J Lo και Lady Gaga, που βοήθησε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει μία από τις πιο επιθυμητές τσάντες στον κόσμο. Πώς, όμως, η λειτουργική, δερμάτινη τσάντα πέτυχε να είναι συνώνυμο της υπερπολυτέλειας;


Η μυθική ιστορία της Hermès Birkin: Δημιουργήθηκε το 1984 και η Birkin δεν θα είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας χωρίς μια τυχαία συνάντηση … σε ένα αεροπλάνο. Σε μια πτήση που τυχαία βρισκόταν η ηθοποιός η Jane Birkin και ο Jean-Louis Dumas , ο χαρισματικός, εκλιπόντας επικεφαλής του οίκου HermesΈτυχε να συνταξιδέψουν αεροπορικώς και τότε ήταν που έγινε η αρχή και η Birkin δάνεισε το όνομά της στην εμβληματική τσάντα. Στη πτήση μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, η τραγουδίστρια η ηθοποιός ρίχνει το περιεχόμενο της Hermès τσάντας της, γεμάτη μέχρι το πάνω, την οποία μαζεύει ο Jean-Louis Dumas. «Μου είπε ότι καλύτερα να βάλω τα προσωπικά μου αντικείμενα στις κλειστές τσέπες μου», είχε πει η Τζέιν Μπίρκιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο L’Officiel το 2010. «Απάντησα: «Αν ο Hermès βάλει τσέπες…». Μου απάντησε: «Είμαι ο κύριος Hermès και θα σας βάλω τσέπες». Ένα μήνα αργότερα, ο Jean-Louis Dumas της στέλνει μια τσάντα Μπίρκιν και την ρωτά αν το αξεσουάρ μπορεί να φέρει το όνομά του. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά σε όλους.

Απίστευτα κομψή αλλά και πρακτική, κάθε Birkin δημιουργείται από έναν τεχνίτη της Hermès, ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε δύο χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσει το επίπεδο τεχνογνωσίας που απαιτείται για την τελειοποίηση μιας τσάντας από την Hermès (ενώ απαιτούνται έξι χρόνια εκπαίδευσης για να κατακτήσει κάποιος τα πολλά διαφορετικά μοντέλα της Birkin). Πάνω από 12 έως 18 ώρες στο γαλλικό εργαστήριο του Οίκου, ο κατασκευαστής πρέπει να ολοκληρώσει την επεξεργασία στο δέρμα και το μέταλλο, πριν ράψει τα κομμάτια μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική ραφής της Hermès. Η εσωτερική τσέπη, τα φερμουάρ και ο ιμάντας ώμου φτιάχνονται στη ραπτομηχανή και το φινίρισμα γίνεται στο χέρι χρησιμοποιώντας χειροκίνητες ράβδους. Η Birkin μπορεί να ξεκίνησε μέσω μιας τυχαίας συνάντησης, αλλά η εκτέλεσή της είναι μια αληθινή, απαράμιλλη δεξιοτεχνία – καθιστώντας τη έτσι αποκλειστική.

«Είναι δύσκολο να βρεις απευθείας από την Hermès – και έχει ένα τίμημα που δεν είναι για όλους», λέει ο Richardy (7.000 £ και πάνω). Η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Rewind Vintage Affairs, Claudia Ricco, σημειώνει ότι «η παράλειψη της ουράς έχει επίσης ένα τίμημα».


Οι τρέχουσες τάσεις αυξάνουν επίσης τις λίστες αναμονής για ορισμένα στυλ Birkin. «Αυτή τη στιγμή, όλοι θέλουν μια μικρή τσάντα, αλλά αυτό αλλάζει…» λέει ο Ricco. «Στη Rewind, συμβουλεύουμε πάντα τους πελάτες και τους συλλέκτες μας να αγοράζουν «εκτός σεζόν» και όχι όταν κάτι είναι στο αποκορύφωμά του. Αποκτάτε καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής αγοράζοντας έξυπνα. Όλα τελικά επιστρέφουν στη μόδα».

«Όταν ένας πωλητής ανεβάζει μια τσάντα Birkin προς πώληση στην πλατφόρμα, η Vestiaire Collective υπολογίζει την αξία της, χάρη σε έναν προηγμένο αλγόριθμο, ο οποίος βασίζεται στις παγκόσμιες πωλήσεις της», λέει ο Hersan για την τιμολόγηση κάθε μοναδικής έκδοσης Birkin. Στην Vestiaire, τα κομμάτια που έχουν πουληθεί παραμένουν επίσης ορατά. Ο Richardy αναφέρει το eBay, το Drouot και το 1stDibs ως καλά σημεία επαφής για υποψήφιους αγοραστές νεότερων Birkins. Αλλά, λέει, «οι vintage τσάντες είναι πιο δύσκολες, καθώς όλα συνδέονται με τη σπανιότητα, τη ζήτηση και την κατάσταση». Συνιστά να συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο αντιπρόσωπο vintage, για βοήθεια σχετικά με τον έλεγχο ταυτότητας και την αποτίμηση.»


Η αγορά μιας Birkin θα πρέπει να θεωρείται ως μια επενδυτική αγορά που θα διαρκέσει μια ζωή και μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά. Για τις διασημότητες, ωστόσο, «το μότο είναι όσο περισσότερο τόσο καλύτερο», λέει ο Ricco. «Τους αρέσει να εμφανίζουν ντουλάπες γεμάτες ολόκληρες συλλογές σε όλα τα μεγέθη και χρώματα, όχι μόνο μία ή δύο». Να είστε βέβαιοι, παρά την πανταχού παρουσία της τσάντας Birkin στα χέρια διασημοτήτων, «είναι σίγουρα ένα “σύμβολο κατάστασης” που απαιτεί προσοχή όποτε φορεθεί», προσθέτει ο Ricco. Ποτέ δεν έχουν ξεφύγει από τη μόδα –και δεν πρόκειται ποτέ– και έχουν ιστορικά αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου λόγω της κληρονομιάς τους. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο αξίζει να εξοικονομήσει κανείς χρήματα για να αποκτήσειι ένα πραγματικά σύγχρονο κειμήλιο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα