Search
Close this search box.

Ο τελευταίος κληρονόμος των Ρομανόφ, της «καταραμένης» Ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας

Ποιος είναι ο τελευταίος κληρονόμος των Ρομανόφ, της «καταραμένης» Ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας;
Διαγραμμένοι εδώ και καιρό από τα βιβλία της ιστορίας στη Ρωσία, οι Ρομανόφ ξαναβρίσκονται στο φως της δημοσιότητας με την ανακοίνωση του αρραβώνα του Τσαρέβιτς, του Μεγάλου Δούκα Γεωργίου, περήφανου τελευταίου εκπροσώπου της δυναστείας του.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία έγραψε το τελευταίο της κεφάλαιο στη βία και την αιματοχυσία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου εστεμμένου Τσάρου της, Νικολάου Β’ . Αυτοκράτορας και μορφή του οίκου των Ρομανόφ, ο τελευταίος εκτελέστηκε στις 17 Ιουλίου 1918, από τους Μπολσεβίκους και αμέσως μετά την αλλαγή του πολιτεύματος. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Νικόλαος Β’ χρειάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο, προτού συλληφθεί και στη συνέχεια εκτελεστεί εν ψυχρώ από τους άντρες του επαναστάτη Γιακόφ Γιουρόφσκι. Το ίδιο βράδυ, ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια πυροβολήθηκε: ο αυτοκράτορας, αλλά και η σύζυγός του αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Φεντόροβνα , οι τέσσερις κόρες τους Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία και ο γιος τους Αλεξέι.

Η εικόνα των Ρομανόφ έχει αποκατασταθεί από τότε στη Ρωσία. Ο Νικόλαος Β’ και η οικογένειά του αγιοποιήθηκαν το 2000 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως μάρτυρες, και θεωρήθηκαν, από τη δικαιοσύνη της χώρας, ως θύματα του μπολσεβικισμού, το 2008.

Σήμερα, οι τελευταίοι κληρονόμοι των Ρομανόφ κουβαλούν περήφανα την οικεία αλλά και εθνική ιστορία της δυναστείας τους. Συγκεκριμένα ο Μέγας Δούκας Γεώργιος της Ρωσίας , το τελευταίο μέλος μιας οικογένειας, κάνει ακόμα κόσμο να ονειρεύεται… Ειδικά από τη στιγμή που ο Τσαρέβιτς ανακοίνωσε τον αρραβώνα του, με την Ιταλίδα Ρεμπέκα Βιρτζίνια Μπεταρίνι , κόρη διπλωμάτη.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια βραδιάς στη Γαλλική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Και οι δύο γαλλόφιλοι, εργάζονταν τότε στη βελγική πρωτεύουσα, ως λομπίστες των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Μέγας Δούκας George και η Rebecca Bettarini είχαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κοινούς φίλους και γνώριζαν ο ένας τον άλλον χωρίς να έχουν ήδη δει ο ένας τον άλλον. Πρώτοι έγιναν φίλοι, έπειτα έγιναν γρήγορα εραστές.

Από αγάπη, η Rebecca Bettarini ασπάστηκε την ορθόδοξη θρησκεία και από τότε μετονομάστηκε σε Victoria Romanovna. Ο θρησκευτικός αρραβώνας ευλογήθηκε όχι μακριά από τη Μόσχα, στο μοναστήρι Ipatiev. Ο γάμος θα γίνει το φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες υγιεινής. Ο Μέγας Δούκας Γεώργιος σχεδιάζει επίσης να οργανώσει αυτές τις γιορτές στη Μόσχα. Θα ήταν η πρώτη για την οικογένειά του μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Ο αγώνας της Μεγάλης Δούκισσας

Οι απόγονοι των Ρομανόφ έχουν πράγματι απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την πατρίδα τους, εξαναγκασμένοι σε εξορία. Έτσι, ο τελευταίος αυτός διάδοχος γεννήθηκε το 1981 στη Μαδρίτη, όπου η μητέρα του, η Αυτοκρατορική Υψηλότητα Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα, διαμένει μέχρι και σήμερα. Ήταν επίσης στην ισπανική πρωτεύουσα που βαφτίστηκε, παρουσία πολλών εστεμμένων, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Χουάν Κάρλος , ή ακόμα και του Κωνσταντίνου Β’ της Ελλάδας που είναι νονός του. Ο Μέγας Δούκας πέρασε επίσης ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Γαλλία, στο Saint-Briac-sur-Mer, πριν πάει για σπουδές στην Αγγλία, στην Οξφόρδη.

Για πολύ καιρό δεν μπορούσε να γνωρίσει την αγαπημένη του Ρωσία. «Προσπάθησαν να διαγράψουν την ίδια μας την ύπαρξη από τα βιβλία της ιστορίας. Μετά το 1985 και την περεστρόικα, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Με τη συμφωνία του Μπόρις Γέλτσιν, ο παππούς μου και η γιαγιά μου, ο Μέγας Δούκας Βλαντιμίρ και η Μεγάλη Δούκισσα Λεωνίδα, μπόρεσαν να ξαναδούν την πατρίδα τους το 1991, μετά από πρόσκληση του δημάρχου του Λένινγκραντ, που ήταν και πάλι η Αγία Πετρούπολη. Ήταν η αρχή μιας αργής διαδικασίας που είδε κυρίως την ταφή των Ρομανόφ με το όνομα μάρτυρες, μια χειρονομία που εκτίμησα», είπε ο Μέγας Δούκας σε συνέντευξή του στο Paris Match. Ένα μεγάλο έργο στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η μητέρα του, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα, που θεωρούνταν επικεφαλής του ρωσικού αυτοκρατορικού οίκου. Ήταν αυτή που αγωνίστηκε συγκεκριμένα για να επιτύχει την αποκατάσταση του Νικολάου Β’ από τη ρωσική δικαιοσύνη το 2008.

Σήμερα, ο Τσαρέβιτς ξαναβάζει τους Ρομανόφ στο προσκήνιο των ΜΜΕ, στη Ρωσία αλλά και στην Ευρώπη, με την είδηση του αρραβώνα του, αλλά και με τη δράση του. Έχει πράγματι επενδύσει πολύ στο αυτοκρατορικό ίδρυμα, το οποίο δημιούργησε το 2013, και το οποίο βοηθάει τα αυτιστικά παιδιά και υποστηρίζει την έρευνα για τον καρκίνο.

Αν και τώρα είχε καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο , ο Τσαρέβιτς αρνήθηκε να εμπλακεί στη ρωσική πολιτική. Μένει μόνο να δούμε αν θα είναι καλεσμένος στον γάμο ο Βλαντιμίρ Πούτιν…

Δείτε επίσης

Share: