Μαρκ Τσάπμαν: Απορρίφθηκε για δωδέκατη φορά το αίτημα του δολοφόνου του Τζον Λένον για αποφυλάκιση

Είχε ζητήσει την αποφυλάκισή του για ακόμα μια φορά. Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν, ωστόσο παραμένει στη φυλακή, καθώς απορρίφθηκε για δωδέκατη φορά το αίτημά του για αποφυλάκιση υπό όρους.

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, 67 ετών σήμερα, έκανε αίτημα αποφυλάκισης με όρους για δωδέκατη φορά από τότε που ξεκίνησε τη φυλάκισή του το οποίο όμως (πάλι) απορρίφθηκε. Ο άνδρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του τραγουδιστή Τζον Λένον εμφανίστηκε ενώπιον μιας επιτροπής αποφυλάκισης στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το Υπουργείο Διορθώσεων και Κοινοτικής Εποπτείας της πολιτείας, όπως μετέδωσε το ABC News . Όμως, όπως συνέβη στο παρελθόν, η διοίκηση τον έκρινε ακατάλληλο για αποφυλάκιση.

Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε το 1981 σε ποινή που κυμαινόταν από 20 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη και φυλακίστηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Wende της Νέας Υόρκης. Σκότωσε τον Τζον Λένον στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Ο άνδρας πυροβόλησε πέντε φορές τον τραγουδιστή καθώς επέστρεφε στο σπίτι με τη σύζυγό του Γιόκο Όνο γύρω στις 10:50 μ.μ. στο κτήριο της Ντακότα, που βρίσκεται στην άκρη του Central Park.

Η Γιόκο Όνο κατά της αποφυλάκισής του
Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν από τον Δεκέμβριο του 2000 που είχε το διακίωμα υποβάλλει ανεπιτυχώς αίτηση κάθε δύο χρόνια για την αποφυλάκισή του, η οποία παρά την υποδειγματική στάση στη φυλακή από το 1994, απορρίπτεται. Από το 2014, πολλές επιστολές με τις οποίες αρνούνταν την αποφυλάκισή του έχουν σταλεί στην επιτροπή επιτήρησης που είναι συζητώντας την αποφυλάκισή του. Ένα από αυτά είχε υπογραφεί από το χέρι της Yoko Ono. Η χήρα του Τζον Λένον εξέφρασε τον φόβο της ότι ο Μαρκ Τσάπμαν θα επιτεθεί σε αυτήν ή στους γιους της με τον Τζον Λένον, Τζούλιαν και Σον. Υπογράμμισε επίσης την πιθανότητα οι ακραίοι οπαδοί των Beatles να ήθελαν εκδίκηση για τη δολοφονία του John Lennon επιτιθέμενοι στον δολοφόνο του.

Το 2020, όταν έκανε ξανά αίτηση για αποφυλάκιση , εξήγησε στην επιτροπή ότι είχε σκοτώσει το αστέρι των Beatles για «δόξα». «Εκείνη την εποχή, είπα στον εαυτό μου ότι είχε όλα αυτά τα χρήματα, ότι ζούσε σε ένα υπέροχο διαμέρισμα και ότι ζούσε από τη μουσική (…). Με έκανε να ζηλεύω και να θυμώνω σε σύγκριση με τον τρόπο που ζούσα. Υπήρχε ζήλια», εκμυστηρεύτηκε στον δικαστή, ελπίζοντας να αφεθεί τελικά ελεύθερος. «Όλα ήταν μόνο για τη δόξα, τίποτα περισσότερο. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ήξερα ότι ήταν λάθος, αλλά το έκανα για τη δόξα. Μόνο η δόξα. Ήταν τόσο γνωστός, απίστευτα γνωστός. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ήταν στην κορυφή της λίστας μου».

Έχοντας επίγνωση της βλάβης που προκάλεσε, ο Μαρκ Τσάπμαν είχε ζητήσει ξανά συγγνώμη για το έγκλημά του. «Είναι το χειρότερο έγκλημα που μπορείς να διαπράξεις, να το κάνεις σε έναν αθώο άνθρωπο. Ήταν οικογενειάρχης αλλά και ίνδαλμα. Και τον σκότωσα… (…). Εννοώ ότι καταλαβαίνω τι εγωιστική πράξη ήταν αυτή. Και λυπάμαι για τη στεναχώρια που προκάλεσα. Το σκέφτομαι συνέχεια», πρόσθεσε ο Τσάπμαν, που σήμερα αυτοχαρακτηρίζεται ως «αφοσιωμένος χριστιανός». Παρά τα λόγια αυτά, η δικαιοσύνη είχε τότε εκτιμήσει ότι η απελευθέρωση του δολοφόνου «θα ήταν ασυμβίβαστη με την ευημερία της κοινωνίας». Θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση τον Φεβρουάριο του 2024.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin