Πήλιο: Ανακαλύψτε ένα πανέμορφο «πέτρινο» χωριό χτισμένο στις πλαγιές του βουνού

Το Πήλιο είναι ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Όποια στιγή και να βρεθείτε έχει να σας προσφέρει μοναδικές εικόνες και εμπειρίες! Το Πήλιο έχει πολλά χωριά, ορεινά ή παραθαλάσσια, δημοφιλή ή εντελώς άγνωστα, όλα όμως πανέμορφα. Εδώ δεν θα πάμε σε κάποιο από τα πολύ δημοφιλή χωριά όπως η Μακρινίτσα, η Πορταριά και η Τσαγκαράδα αλλά σε ένα κρυμμένο “διαμάντι” που είναι άγνωστο στους πεισσότερους αλλά πανέμορφο. Πρόκειται για έναν πετρόκτιστο οικισμό, στις πλαγιές του βουνού, τις Πινακάτες.

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου είναι οι Πινακάτες, που αποτελούν το «μυστικό» του τόπου, που, σε συνδυασμό, με όλα όσα μπορείτε να κάνετε και να δείτε στην περιοχή γίνεται ένας ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός!

Είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, σε υψόμετρο 580 μέτρα, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν “πινακάς”, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν “πινάκια”.

Βασικό χαρακτηριστικό του τόπου η πηλειορίτικη αρχιτεκτονική στην πιο αυθεντική της μορφή, με τα σπίτια να ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή ομορφιά τους.

Απομονωμένο χωριό για πολλά χρόνια, ζούσε στην σκιά των διάσημων κοντινών του οικισμών, ωστόσο κατάφερε με την ομορφιά του τοπίου, την γραφικότητα, την φιλοξενία αλλά και τις νοστιμότατες τοπικές γεύσεις που σερβίρονται στις ταβέρνες του να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα κοντοσταθείτε δίπλα στις μαρμάρινες κρήνες με τα κρυστάλλινα νερά, κάτω από τα πλατάνια ενώ θα απολαύσετε καφέ και φαγητό στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, έτσι και στις Πινακάτες, ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι γεμάτος στροφές. Το χωριό βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Βυζίτσα, και είναι 350 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το κατάφυτο τοπίο με το χωριό να αγκαλιάζεται από τα έλατα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin