Μινιόν: Ανοίγει ξανά στην καρδιά της Αθήνας το θρυλικό πολυκατάστημα και «ξυπνά»γιορτινές αναμνήσεις…

Το θρυλικό πολυκατάστημα, Μινιόν ανοίγει ξανά και γιορτινές αναμνήσεις «ξυπνούν» στους λίγο μεγαλύτερους Αθηναίους…
Ένα θρυλικό πολυκατάστημα που έγραψε ιστορία στον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και συνδέθηκε άρρηκτα με τις παλαιότερες γενιές, «ζωντανεύει» και πάλι στην πρωτεύουσα μετά από πολλά χρόνια!
Ένα πολυκατάστημα που ξυπνά όμορφες μνήμες στους… παλιούς και συνδέθηκε με τις γιορτινές αγορές των οικογενειών -και όχι μόνο- ανοίγει ξανά στην Αθήνα.

Πρόκειται για το Μινιόν, το θρυλικό πολυκατάστημα που είχε πρώτο την ιδέα να φέρει έναν Άγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να φωτογραφίζεται μαζί τους!

Τώρα το Μινιόν θα γίνει και πάλι ένα σύγχρονο, πολυώροφο πολυκατάστημα, το οποίο θα βάλει και αυτό το λιθαράκι του για να αναβαθμιστεί εκ νέου η Ομόνοια, να γίνει δηλαδή, σε ένα μεγάλο βαθμό, όπως τη δεκαετία του 1980.
Το νέο Μινιόν αναμένεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, μέσα στο 2023, όπως αναφέρει το womantoc.gr.

Ωστόσο, ο ιδρυτής του, ο Ιωάννης Γεωργακάς, δεν θα είναι εκεί για να το δει, καθώς απεβίωσε το 2002 σε ηλικία 90 ετών.

Η ιστορία του Μινιόν

Το Μινιόν (συνήθως γραμμένο με κεφαλαία ως ΜΙΝΙΟΝ) ήταν ένα πολυκατάστημα στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας.

Ακμή
Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εμπρησμός 1980
Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Επαναλειτουργία (1983-1998)
Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε (βλέπε: Ο.Α.Ε.). Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά. Είχε 9 ορόφους αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Αποτελούνταν από τους εξής εννέα ορόφους:

Ισόγειο : Σχολικά είδη, καλλυντικά, δημιουργία σφραγίδων, προσκλητηρίων κτλ (Type Center), δισκοπωλείο.
1ος : Βιβλιοπωλείο, γραφείο ταξιδιών (Mini Tours), φωτοτυπίες, αναψυκτήριο, γραφείο φύλαξης, γραφείο ανακοινώσεων.
2ος : Ανδρικά είδη.
3ος : Γυναικεία είδη.
4ος : Αθλητικά.
5ος : Είδη Σπιτιού, κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια.
6ος : Είδη Σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, Τμήμα Υπολογιστών (Altec, Apple).
7ος : Παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, εποχιακά (Καλοκαίρι : Είδη κατασκήνωσης, Φθινόπωρο: Σχολικά, Χειμώνας: χριστουγεννιάτικα, Άνοιξη: είδη αποκριάς). Υπήρχε επίσης μία μεγάλη απομίμηση ελέφαντα.
8ος : Όροφος εκδηλώσεων με θέατρο, γιορτές παιδιών υπαλλήλων, χώρος παιχνιδιού με πισίνα με μπαλάκια, μίνι αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς, αναψυκτικά, τοστ, μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη ρίψη κερμάτων.
9ος : Εστιατόριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Mini Grill) καθώς και ένα μίνι ενυδρείο.


Μετά το 1998

Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα. Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος , αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο σε αυτή τη φάση ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια και ουσιαστικά κενό και ύστερα από διαγωνισμό του 2016 είχε καλυφθεί με ένα έργο ζωγραφικής.

Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις από επενδυτικά σχήματα.

Η επιλεχθείσα αρχιτεκτονική πρόταση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Τα προσχέδια στο παραπάνω ποστ είναι πρόταση χωρίς να σημαίνει ότι είναι αυτή που θα υλοποιηθεί. Ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί με την έκδοση της άδειας.

Δείτε επίσης

Share: