ΗΠΑ: «Πανικός» για νέο τραπεζικό κραχ – Το απίστευτο email που έλαβαν όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank

Η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία από εκείνη των Lehman Brothers συγκλονίζει τη Silicon Valley Bank. Η Silicon Valley Bank (SVB) ήταν η πρώτη τράπεζα για όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της περιοχής. Ο λόγος πίσω από την αποτυχία της ωστόσο έγινε γρήγορα εμφανής: η απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας.

Το πρόβλημα της SVB
Η ιστορία είναι γνωστή στην Αμερική. Εν ολίγοις, η SVB ήταν πολύ συντηρητική. Είχε τόσα πολλά χρήματα που τα επένδυσε σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου . Ο ισολογισμός της αυξήθηκε από 70 δισεκατομμύρια σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρόνο μηδέν, γεγονός που εξηγείται από το γεγονός ότι οι κύριοι πελάτες της SVB είναι νεοφυείς εταιρείες. Αυτοί είχαν λάβει τόσα πολλά χρήματα από επενδυτές μεταξύ 2019 και 2021 που η τράπεζα είχε πάρα πολλές καταθέσεις.

Ωστόσο, η SVB έψαχνε για ένα περιθώριο και εκείνη την εποχή επέλεξε με σύνεση τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα για ποσό 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποσύρει κατά μέσο όρο 1,5%, ενώ δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα σε αποταμιευτές και κατόχους τρεχούμενων λογαριασμών.
Αλλά το 2022, τα επιτόκια έχουν εκραγεί. Αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα ομόλογα έχουν χάσει την αξία τους. Τελικά, ποιος θέλει να αγοράσει ομόλογα με σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις; Όλα αυτά δεν έχουν σημασία, γιατί στο τέλος της περιόδου, αυτά τα ομόλογα θα αποπληρωθούν πλήρως. Κανένα πρόβλημα έως ότου πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρειάζονται χρήματα στην αρχή της ανάπτυξής τους, έμαθαν ότι υπάρχει έλλειψη μετρητών στην SVB…

Η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει τα προαναφερθέντα ομόλογα, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτό προκάλεσε «τρέξιμο στην τράπεζα».

Η παντελής έλλειψη επικοινωνίας με τους επενδυτές
Σύμφωνα με τον αναλυτή του CNBC Jim Cramer , αυτή η κατάσταση οφείλεται σε κακή επικοινωνία και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ήταν μια κρίση ρευστότητας, όχι μια κρίση φερεγγυότητας. Η τράπεζα δεν εξέδωσε επίσημο δελτίο τύπου που να δείχνει ότι αναζητούσε κεφάλαια για να επιλύσει προσωρινά αυτό το ζήτημα, ούτε γνωστοποίησε ξεκάθαρα στην ίδια την οικονομική κοινότητα.

Παντελής έλλειψη επικοινωνίας με τους πελάτες
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τράπεζα απέτυχε επίσης να επικοινωνήσει με τους πελάτες της, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία επικοινωνία. Πρέπει να συμβιβαστoύν με αυτό το μήνυμα στον ιστότοπο, το οποίο λέει ότι δεν μπορούν καν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Χωρίς email, χωρίς τηλέφωνο…

Η “ψηφιακή εγγενής” έκδοση
Καθώς έφτασε το 2023, αυτό δεν ήταν μια φυσική «τραπεζική πορεία», αλλά μια ψηφιακή. Δεν υπάρχουν ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, μόνο χιλιάδες πελάτες προσπαθούν να συνδεθούν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους! Συγκρίνετε αυτό με την κατάρρευση της Northern Rock Bank το 2007, όπου οι «ψηφιακοί μετανάστες» έκαναν ακόμα τεράστια ουρά…


Το mail που έλαβαν οι πελάτες της τράπεζας
Εν τω μεταξύ, οι πελάτες της τράπεζας έλαβαν μια επιστολή σχετικά με αυτό, όχι από την SVB αλλά από την Stripe, ένα είδος χρηματοοικονομικού μεσίτη και εταιρεία παροχής υπηρεσιών που τους σύστησε αρχικά στην SVB. Η Stripe έσπευσε να προτείνει μια νέα τράπεζα και έναν νέο λογαριασμό.

Ακολουθεί το email, ακριβώς όπως το έστειλε η εταιρεία και το δημοσίευσε η εταιρεία QelviQ που ήταν επίσης πελάτης της τράπεζας:

“Γεια σας,

Τη Silicon Valley Bank ανέλαβε η FDIC σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και μας λυπεί να βλέπουμε το κλείσιμο μιας τράπεζας που συνεργάστηκε με πολλούς από εσάς.
Εάν επηρεάζεστε από το κλείσιμο της SVB και πρέπει να ανοίξετε έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε.
Επιλογή τραπεζικού εταίρου
Συνεργαστήκαμε με τραπεζικούς συνεργάτες φιλικούς προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Mercury (mercury.com/partner/atlas) και η Novo (novo.co/a/stripe-atlas) για να εξασφαλίσουμε στις εταιρείες Stripe Atlas πρόσβαση κατά προτεραιότητα για εγγραφή.
– Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε τράπεζα όπως η JP Morgan Chase, η Bank of America, η Wells Fargo ή η PNC και συχνά η προσωπική σας τράπεζα προσφέρει επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις εταιρείες Atlas να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Έχουμε δημιουργήσει μια αποκλειστική διεύθυνση email για να σας βοηθήσει με ερωτήσεις που σχετίζονται με το SVB: svb@stripe.com.
Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, απλώς απαντήστε σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

– Η ομάδα Stripe Atlas

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα