Η εφαρμογή που θα ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι γυναίκες ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο από τους άνδρες για τις δουλειές του σπιτιού. Ακόμη και όταν τα δύο μέλη της οικογένειας είναι εργαζόμενα, η γυναίκα είναι αυτή που πάλι επωμίζεται το βάρος για τις δουλειές του σπιτιού, με όλα τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Στην Ισπανία – που ως ώρα έχουν δείξει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα αλλά και σε βασικά ζητήματα ισότητας -, η υφυπουργός ισότητας Άνχελα Ροντρίγκεθ, ανακοίνωσε τα σχέδια σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γενεύη.

Η ισπανική κυβέρνηση, θέλοντας να ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι, αναπτύσσει μια δωρεάν εφαρμογή που θα καταγράφει πόσο χρόνο ξοδεύει κάθε μέλος του νοικοκυριού σε οικιακές εργασίες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ισότητας της χώρας για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων.

«Αυτό που μας λένε οι έρευνες είναι ότι οι γυναίκες ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού από ό,τι οι άνδρες», δήλωσε η Ροντρίγκεθ, η οποία πρόσθεσε ότι η εφαρμογή θα επιτρέπει σε κάθε μέλος ενός νοικοκυριού να εισάγει τον χρόνο που ξοδεύει στις δουλειές του σπιτιού.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται έρευνα του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου της Ισπανίας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, το 45,9% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλειονότητα των οικιακών εργασιών, έναντι ποσοστού 14,9% των ανδρών.

Η Ροντρίγκεθ τόνισε ότι όλα τα είδη των εργασιών θα πρέπει να θεωρούνται δουλειές του σπιτιού, όπως για παράδειγμα τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

«Όλες αυτές τις δουλειές, το ψυχολογικό φορτίο, τα επωμίζονται σχεδόν πάντα οι γυναίκες, σύμφωνα με τις έρευνες», δήλωσε.

Η εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι το καλοκαίρι, θα απευθύνεται σε ζευγάρια, γονείς με παιδιά και συγκατοίκους.

Διαβάστε επίσης

Share: