Κατερίνα Γιατζόγλου: Το μυστικό “κλειδί” για να είσαι ευτυχισμένος

Το παρακάτω editorial γράφτηκε από την Κατερίνα Γιατζόγλου, πριν από 16 χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Το “μυστικό κλειδί”

Στις μέρες μας, η πιο δύσκολη λέξη είναι η “ευτυχία”. Διαφωνείτε; Η ανικανότητα των λίγων έχει βυθίσει όλη τη χώρα σε κατάθλιψη. Το μοναδικό “όπλο” που έχουμε είναι το πείσμα. Πείσμα για μια καλή ζωή, πείσμα για ευτυχία.

Θα μου πείτε πώς μπορεί να συμβεί αυτό, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω…

Μπορεί! Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν θέλω”, έλεγε η γιαγιά μου η Ρουμάνα. Ο Καζαντζάκης έγραψε: “Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγραφίζεις το παράδεισο και μπαίνεις μέσα του”. Μην το βλέπετε ουτοπικό, το έχω κάνει. Και, πιστέψτε με, έχω μείνει χρόνια στην κόλαση!

Για να είσαι ευτυχισμένος, απαιτείται να αναζητάς τα καλά πράγματα. Ο ένας βλέπει την ωραία θέα, ενώ ο άλλος το βρόμικο τζάμι του παραθύρου. Εσύ αποφασίζεις τι θα δεις και αποφασίζεις τι θα σκεφτείς. Η ζωή ΔΕΝ είναι τέλεια. Όσο λέμε: “Θα γίνω ευτυχισμένος όταν…” κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Πολλοί από εσάς ζουν τη ζωή λες και κάποια μέρα θα ανέβουν σε ένα λεωφορείο που θα γράψει ΣΤΑΣΗ: ΕΥΤΥΧΙΑ και απλώς θα κατέβουν σε αυτή και και θα πουν μέσα τους (παίρνοντας μια βαθιά ανάσα): “Να’ μαι επιτέλους ευτυχισμένος”. Οι Ινδοί λένε: “Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, γίνε ευτυχισμένος“.

Ο καθένας μας περνά περιόδους, όπου η ζωή φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη – όταν μας εγκαταλείπουν, όταν δεν πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, όταν χάνουμε τη δουλειά μας, όταν χάνουμε κάποιον πολύ αγαπημένο. Σε τέτοιες περιόδους, όλοι έχουμε αναρωτηθεί πώς θα επιβιώσουμε ως την επόμενη εβδομάδα. Με κάποιον τρόπο, πάντα τα καταφέρνουμε! Πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε το αύριο, το μέλλον, όχι σαν ναρκοπέδιο προβλημάτων, αλλά σαν πηγή ζωής, ευκαιριών, θαυμάτων και αγάπης.

Θα μου πείτε τώρα: τι σας λέω, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στους περισσότερους. Ναι, συμφωνώ. “Τα πάντα ρει”, είπε ο Ηράκλειτος, όλα μεταβάλλονται. Αυτό είναι που κάνει τη ζωή τόσο απρόβλεπτη, αλλά και τόσο όμορφη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να αφήσουμε τα πράγματα να… φύγουν.

Επειδή, το έχω κάνει, γι’ αυτό και σας το λέω. Γίνεται. Είναι το μυστικό κλειδί για το κυνήγι της ευτυχίας. Το άλλο κλειδί είναι ότι δεν μπορείς να κουβαλάς την πορεία μίας ημέρας το άγχος για μια ολόκληρη ζωή. Δεν είναι εφικτό. Γιατί, πολύ απλά είμαστε “σχεδιασμένοι” για να ζούμε 24 ώρες την ημέρα. Όχι, περισσότερο.

Είναι μάταιο να ανησυχούμε σήμερα για τα προβλήματα του αύριο και μιας ολόκληρης ζωής. Δεν είναι εύκολο. Θέλει μεγάλη πειθαρχεία, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη και priceless. Εγώ, θα έλεγα να το δοκιμάσετε. Και γιατί όχι, άμεσα… δηλαδή τώρα!

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα