Search
Close this search box.

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο «μετρ του τρόμου» φοβόταν τα πάντα

Τον αποκάλεσαν «μετρ του τρόμου» και μέχρι και σήμερα, όλοι υποκλίνονται στο σκηνοθετικό του ταλέντο. Ωστόσο, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο άνθρωπος που ζωντάνεψε στο πανί, όσα τρόμαζαν το κοινό, φοβόταν τα πάντα. Ακόμη και τα πιο περίεργα πράγματα, όπως τα αυγά!

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ υπήρξε για πάντα παντρεμένος με την σύζυγό του, Άλμα Ρεβίλ, όμως, η σχέση τους ήταν εξαιρετικά περίεργη, όπως ότι είχαν κάνει μόνο μια φορά έρωτα στη διάρκεια του γάμου τους.

Η γυναίκα της ζωής του

Η Άλμα Ρεβίλ γεννήθηκε μία ημέρα μετά τον Χίτσκοκ. Γνωρίστηκαν στα κινηματογραφικά στούντιο και παρά το γεγονός ότι του άρεσε πολύ, πήρε τέσσερα ολόκηρα χρόνια στον σκηνοθέτη για να της ζητήσει να βγουν.

Η Ρεβίλ, εκτός από γυναίκα του, έγινε η μούσα του, η έμπιστη συνεργάτιδά του και σύμβουλός του. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν την αποχωριζόταν ποτέ στα γυρίσματα των ταινιών του. Ήταν πάντα εκεί παρούσα για να τον εμψυχώσει, να τον συμβουλεύσει, να του πει έναν καλό λόγο, να διορθώσει το σενάριο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τσάρλι Τσάπλιν έλεγε ότι “Ο Χιτσκοκ έχει τέσσερα χέρια. Δυο από αυτά είναι η Άλμα’’.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούσαν πολλές φήμες γύρω από την ερωτική ζωή του σκηνοθέτη. Λέγεται πως ο ίδιος είχε μεγαλώσει με τις αυστηρές αρχές και ιδέες της καθολικής οικογένειάς του. Το σεξ το θεωρούσε ως μια αυστηρά συζυγική υποχρέωση μεταξύ ετερόφυλών με σκοπό την αναπαραγωγή και οποιαδήποτε απόλαυση από το σεξ σε έκανε αυτόματα ‘’ανήθικο’’.

Ο ίδιος ο Χίτσκοκ είχε παραδεχτεί πως με τη σύζυγό του έκαναν μόνο μία φορά σεξ και σε αυτή τη μοναδική προσπάθεια απέκτησαν την κόρη τους, Πατρίσια. Όσο για τις σεξουαλικές του ορέξεις, λέγεται πως τις ικανοποιούσε σαν ηδονοβλεψίας. Αν και την ίδια στιγμή, κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για ερωτικές σχέσεις με τις γραμματείς του, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν.

Φοβόταν τα αυγά

Και αν η ερωτική ζωή του “μετρ του σασπένς” αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο, εντύπωση προκαλούν οι φοβίες που είχε σε όλη του τη ζωή, ακόμη και για τα πιο απίστευτα πράγματα, όπως τα… αυγά!

“Με τρομοκρατούν τα αυγά, αυτό το άσπρο στρογγυλό πράγμα χωρίς καμία τρύπα! Έχετε δει ποτέ κάτι πιο αηδιαστικό όσο τον κρόκο ενός αυγού να σπάει και το κίτρινο υγρό να χύνεται; Το αίμα είναι ευχάριστα κόκκινο. Όμως ο κρόκος του αυγού είναι κίτρινος, αποκρουστικός. Δεν έχω φάει ποτέ”, είχε δηλώσει.

Ο φόβος για τις ταινίες του

Τον Χίτσκοκ τον αποκαλούσαν και “άρχοντα του τρόμου” και είναι απίστευτο πως ακόμη και ο ίδιος φοβόταν τις ταινίες του! “Φοβάμαι τις δικές μου ταινίες. Ποτέ δεν πηγαίνω να τις παρακολουθήσω. Δεν ξέρω πως οι άνθρωποι αντέχουν να τις βλέπουν”, είχε εξομολογηθεί σε μια συνέντευξή του, προκαλώντας εντύπωση.

Φοβόταν τους αστυνομικούς

Εδώ που τα λέμε, η φοβία για τους αστυνομικούς είναι κάτι που πολλοί ως παιδιά είχαν αισθανθεί. Μεγαλώνοντας, όμως, την απέρριψαν. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον φόβο που ένιωθε στη θέα ενός αστυνομικού, που οφειλόταν σε ένα τραυματικό βίωμα που είχε ως παιδί.

Ήταν 5 χρόνων όταν ο πατέρας του τον έστειλε σε ένα αστυνομικό τμήμα με ένα σημείωμα. Ο αστυνομικός αφού το διάβασε, τον κλείδωσε σε ένα κελί λέγοντας πως «Αυτά παθαίνουν τα άτακτα αγόρια». Ο πατέρας του ήθελε να δώσει ένα “μάθημα” στον μικρό γιο του, επειδή εκείνος παρά ήταν ήσυχος και μοναχικός.

Ωστόσο, η μέθοδος του πατέρα του, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Χίτσκοκ είχε εξομολογηθεί για τη φοβία του αυτή: “Με τρομοκρατούν οι αστυνομικοί. Τους φοβάμαι τόσο, που το 1939, όταν έφτασα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αρνήθηκα να οδηγήσω αυτοκίνητο από φόβο μήπως με σταματήσουν αστυνομικοί και μου δώσουν καμιά κλήση. Και μόνη η ιδέα ότι θα μπορούσα να βρεθώ σε ανάλογη περίπτωση με τρομοκρατούσε. Δεν αντέχω η ζωή μου να έχει σασπένς. Όλοι μου έλεγαν ότι θα ξεπερνούσα το φόβο μου αν άνοιγα το υποσυνείδητό μου και έφερνα στην επιφάνεια το περιστατικό που με οδήγησε σ’ αυτή την ψύχωση. Θυμήθηκα λοιπόν πως όταν ήμουν πολύ μικρός, ο πατέρας μ’ έστειλε σ’ έναν αστυνομικό μ’ ένα σημείωμα. Αυτός το διάβασε και με έκλεισε σ’ ένα κελί λέγοντάς μου “Για να δεις τι παθαίνουν τα κακά παιδιά”. Ο πατέρας μου ήθελε να μου δώσει ένα μάθημα. Δυστυχώς, το γεγονός ότι έβγαλα στο φως αυτό το περιστατικό δε με απάλλαξε από τον τρόμο μου. Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να μου σηκώνουν όρθιες τις τρίχες”.

Διαβάστε επίσης

Share: