«Θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω, στο πιο ψηλότερο βουνό. Ν’ ακούγεται στην ερημιά, ο πόνος μου με την πενιά». Η Καίτη Γκρέυ ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, όμως, το θρυλικό «Βουνό» και το «Ποτέ τη μάνα μην πικράνεις» είναι τα δύο που οι στίχοι τους έμοιαζαν να περιγράφουν τη ζωή της θρυλικής Ελληνίδας τραγουδίστριας.
Γιατί πίσω από τον μύθο Καίτη Γκρέυ, με τις αμέτρητες επιτυχίες, τη δόξα, τη φήμη – τη δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια – κρύβονταν τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε, οι κακοποιητικές σχέσεις, ο πόνος, η φτώχια, η απελπισία. Η Καίτη Γκρέυ που πέθανε σήμερα το πρωί στα 100 της χρόνια, είχε μια γεμάτη ζωή που τα είχε όλα και η ίδια ποτέ δεν έκρυψε τα βάσανα που πέρασε.
Και όλο αυτόν τον πόνο που πέρασε, ακόμα και όταν ήταν φτασμένη τραγουδίστρια, τον εξέφρασε ανεπανάληπτα μέσα από τα τραγούδια της.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Η μικρή Αθανασία, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν μόλις ενός έτους όταν η οικογένειά της, που είχε ήδη τρία παιδιά και δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα, αποφάσισε να δώσει εκείνη και τον έναν από τους αδελφούς της για υιοθεσία. Το μωρό ταξιδεύει από την Σάμο στον Πειραιά, στα Ταμπούρια, όπου κατοικούν οι θετοί γονείς της οι οποίοι αποφασίζουν να τού δώσουν ένα νέο όνομα: Αγγελική Καλαϊτζή.
Το ηλικιωμένο ζευγάρι κάνει ότι μπορεί για να μεγαλώσει καλά η μικρή. Ο θετός πατέρας της όμως φεύγει ξαφνικά από τη ζωή όταν εκείνη είναι 7 ετών και η θετή μητέρα της βγαίνει στο μεροκάματο. Η Κικίτσα, όπως την φώναζαν, μένει μόνη στο σπίτι καθώς δεν μπορεί να πάει στο σχολείο αφού δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα. Η βιολογική μητέρα της δεν τα έδινε επειδή δεν τής επέτρεπαν να την βλέπει.
Μέχρι που μια μέρα η βιολογική μητέρα της Γκρέυ εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά της ως «θεία» της για να της αποκαλύψει αργότερα τη σκληρή αλήθεια. Όταν ξεκινά ο πόλεμος η θετή μητέρα της Γκρέυ την στέλνει για ασφάλεια να μείνει στην Σάμο μια θεία της. Μια γυναίκα σκληρή που βασάνιζε το 11χρονο κορίτσι. Έφτασε, μάλιστα στο σημείο να θέλει να την «πουλήσει» σε έναν Ιταλό. Το κορίτσι αρνείται πεισματικά. Τελικά ένας άλλος Ιταλός, που την βρίσκει κρυμμένη στο τζάκι, θα την σώσει από τους βομβαρδισμούς και θα την φυγαδεύσει στην Αίγυπτο, μέσω Τουρκίας. Κάπου εκεί, κοντά στο όρος Σινά, θα ζήσει για λίγο καιρό η μικρή Αγγελική, δουλεύοντας στα συσσίτια, μέχρι που ένας νεαρός Έλληνας τής υπόσχεται να την βοηθήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα με την προϋποθέση πως όταν γυρίσει κι εκείνος θα παντρευτούν. Η Κικίτσα θα μπει στο καράβι του γυρισμού, αλλά ο γάμος με εκείνον τον νεαρό δεν θα γίνει ποτέ.
Οι κακοποιητικοί γάμοι και η μητρότητα
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έμεινε με τη βιολογική της μητέρα, όμως, τα χρόνια ήτα δύσκολα κα φτωχικά. Έτσι, όταν ένας γείτονας, πάνω από 20 χρόνια μεγαλύτερός της, ζητά το χέρι της 14χρονης τότε τραγουδίστριας, η οικογένειά της δίνει την συγκατάθεσή της παρά τη θέληση της. Ο γάμος θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για εκείνη, με κακοποιήσεις, ζήλιες, όμως, θα αποκτήσει τα δύο παιδιά της, για τα οποία έδωσε μεγάλο αγώνα να τα μεγαλώσει, αλλά και να τα κρατήσει κοντά της.
Όταν χώρισε από τον πρώτο σύζυγό της, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, έναν χρυσοχόο. Ούτε αυτός ο γάμος όμως μακροημέρευσε…
Η τραγουδίστρια που ερμήνευε με άνεση και ανδρικά τραγούδια
Όταν μπήκε στη ζωή της το τραγούδι, το 1953 όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι με τη φωνή της που μαγνήτιζε τους πάντες. «Το δικό σου το μαράζι» που θα αποτελέσει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία της Καίτης Γκρέυ. Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως οι: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.
Τη δεκαετία του ‘60 το άστρο της θα λάμψει. Τα τραγούδια της πουλάνε τρελά, γίνεται πρώτο όνομα στις μαρκίζες και η πιο ακριβοπληρωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια. Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Για ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας. Εκεί γνώρισε τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο έρωτας με τον Ανδρέα Μπάρκουλη
Για τον έρωτά της με τον Στέλιο Καζαντζίδη δεν υπάρχει κάτι που να μην το γνωρίζουμε. Ωστόσο, η Καίτη Γκρέυ έζησε κι έναν άλλον μεγάλο έρωτα, με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον οποίο γνώρισε το 1959, μετά τον χωρισμό της με τον Καζαντζίδη.
«Με πήγε σε μια ερημιά και εκεί μου εξομολογήθηκε, για πρώτη φορά πως ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί μου. Έτσι ξεκίνησαν όλα», έχει διηγηθεί η εμβληματική τραγουδίστρια για τον αξέχαστο ηθοποιό, ο οποίος την είχε ζητήσει από τη μάνα της, όπως της είχε υποσχεθεί. .
Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε, αλλά χώρισαν δύο χρόνια μετά. Μάλιστα, σχεδόν 15 χρόνια μετά επανασυνδέθηκαν και σκόπευαν να παντρευτούν με κουμπάρους τον Κώστα Ρηγόπουλο και την Κάκια Αναλυτή, όμως, ούτε και η δεύτερη φορά είχε τύχη και Καίτη Γκρέυ – Ανδρέας Μπάρκουλης χώρισαν οριστικά. Έμειναν, όμως, καλοί φίλοι.