Ρίχνοντας μια ματιά στο ελληνικό box office με τις πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες, θα δείτε και μία ταινία του Ανδρέα Μπάρκουλη που οι περισσότεροι, ειδικά οι νεότερες γενιές δεν την γνωρίζουν καν.
Πρόκειται για την ταινία «Στα Σύνορα της Προδοσίας» που φιγουράρει στην 8η θέση του ελληνικού box office και μαζί με τις «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» και τη «Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά» είναι οι μοναδικές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τις ταινίες που έχουν κόψει μέχρι σήμερα τα περισσότερα εισιτήρια.
Και μπορεί οι υπόλοιπες τρεις με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη να είναι γνωστές σε όλους, το φιλμ «Στα Σύνορα της Προδοσίας» το θυμούνται μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας θεατές που πρόλαβαν να το δούνε στο σινεμά, αφού μετά την πτώση της Χούντας, δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά στην τηλεόραση.

Η ταινία με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Κώστα Πρέκα, την Ίλυα Λιβυκού και τη Βέρα Κρούσκα κυκλοφόρησε στα χρόνια της δικτατορίας, και συγκεκριμένα το 1968. Τα «Σύνορα της Προδοσίας» αναφέρονταν ως θρίλερ κατασκοπείας, ωστόσο θεωρήθηκε πως ήταν ακόμα ένα προϊόν προπαγάνδας του καθεστώτος και για το λόγο αυτό, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν προβλήθηκε ξανά στην ελληνική τηλεόραση.
Η υπόθεση
Ένας μυστικός πράκτορας των Σοβιετικών, που δουλεύει στην KGB, ο Γκεόργκι Δημητρίεβιτς, έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες για μια μυστική βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ. Συναντάει μια δασκάλα από ένα γειτονικό χωριό, της οποίας ο ξάδελφος είναι ο ταγματάρχης της ελληνικής αντικατασκοπείας, ο Κωνσταντίνος Δήμου. Ο ταγματάρχης αναλαμβάνει την αποστολή να βρει και να συλλάβει τον επικίνδυνο κατάσκοπο. Τελικά, ο ταγματάρχης της ελληνικής αντικατασκοπίας θα συλλάβει τον κατάσκοπο και στη δίκη του στρατοδικείου θα αποκαλυφθεί ότι είναι αδέλφια και κατά την περίοδο του Εμφυλίου μεταφέρθηκε σε σοβιετικό στρατόπεδο ως θύμα του «παιδομαζώματος».
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ταινία
- Την παραγωγή ανέλαβε ο Τζέιμς Πάρις, ο εκλεκτός παραγωγός της χούντας. Μάλιστα, για τις ανάγκες της ταινίας τού παραχώρησαν μέχρι και το κτίριο της Βουλής (!) ώστε να γίνουν κάποια από τα γυρίσματα.
- Η ταινία κλείνει με εικόνες από στρατιωτική παρέλαση, με τον ένστολο (φοράει στολή ΕΣΑ) Ανδρέα Μπάρκουλη να παρελαύνει στο Σύνταγμα. Μάλιστα, το καθεστώς έδωσε εντολή να κλείσουν οι δρόμοι για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της σκηνής.
- Η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1968.
- Η ταινία γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Εκείνη τη χρονιά, η ταινία ήρθε δεύτερη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 101 που προβλήθηκαν κόβοντας 711.051 εισιτήρια. Την πρώτη θέση κατέκτησε η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» με 750.380.
- Είναι η τέταρτη πιο εμπορική ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
- Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1968, η ταινία κέρδισε το βραβείο αρτιότερης παραγωγής, σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού ρόλου (Κώστας Πρέκας) και β’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού), ενώ απέσπασε Βραβείο β’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού) στο Φεστιβάλ Cambridge Boston (Η.Π.Α.) το 1969.