Search
Close this search box.

O Ντίνος Ηλιόπουλος με τον Μίμη Φωτόπουλο και έναν μικρό θαυμαστή τους – Η φωτό από τη Λέσβο

Φέτος, στις 4 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τον χαμό του Ντίνου Ηλιόπουλου, ενός τεράστιου καλλιτέχνη που υπήρξε ένα ολόκληρο είδος υποκριτικής από μόνος του. Είχε το σπάνιο χάρισμα να μιλάει σιγά και να ακούγεται πιο δυνατά απ’ όλους. Δεν φώναζε για να προκαλέσει το γέλιο· το άφηνε να γεννηθεί φυσικά, μέσα από το ρυθμό, τη σιωπή, την αμηχανία και το αδιόρατο βλέμμα. Στην υποκριτική του δεν υπήρχε επίδειξη – μόνο ουσία. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να περπατήσει σε μια γραμμή ανάμεσα στο χιούμορ και τη μελαγχολία χωρίς να γείρει ποτέ από τη μία πλευρά.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ποιητής του μινιμαλισμού. Μπορούσε να κάνει μια σκηνή αξέχαστη μόνο με το βλέμμα του προς το ταβάνι ή με το τρόπο που έστριβε μια γωνία και δεν θα μπορούσε ποτέ να “ανήκει” σε μια εποχή, γιατί ήταν πάντοτε λίγο πιο μπροστά – και λίγο πιο βαθιά. Αν οι άλλοι ηθοποιοί μιλούσαν στις καρδιές του κοινού, εκείνος τους μιλούσε στη συνείδηση. Και το έκανε με χάρη, με λεπτότητα και –πάνω απ’ όλα– με ήθος. Δεν διεκδίκησε ποτέ να γίνει “θρύλος”. Ίσως γιατί ήξερε πως το πραγματικό μεγαλείο δεν φωνάζει, δεν διαφημίζεται. Εκείνος ανήκε στους ανθρώπους που άφηναν το αποτύπωμά τους όχι μόνο πάνω στη σκηνή αλλά και μέσα μας. Γι’ αυτό και δεν ξεχνιέται. Γιατί δεν ήταν απλώς κομμάτι του ελληνικού σινεμά ή θεάτρου, αλλά κομμάτι της ίδιας της ψυχής μας. Όπως οι ήρωες των παραμυθιών που εμφανίζονται για λίγο, κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο — και ύστερα, χωρίς θόρυβο, φεύγουν.

Στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο Άρης Λουπάσης στο Instagram, βλέπουμε τον Ντίνο Ηλιόπουλο με τον αγαπημένο του φίλο και συνάδελφο Μίμη Φωτόπουλο και ένα μικρό θαυμαστή τους στην Αγιάσο της Λέσβου, όπου εμφανίζονταν στον κινηματογράφο “Όλυμπο” στα πλαίσια μια μεγάλης περιοδείας που πραγματοποιούσαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 1954 αποφάσισαν να συγκροτήσουν δικό τους θίασο και για τα επόμενα τρία χρόνια ανέβασαν με τεράστια επιτυχία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων στις Αθηναϊκές σκηνές, αλλά και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις ώστε να έρθουν σε επαφή με το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να τους απολαύσει από κοντά στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα