Τον Ιούλιο του 1990 η Αλίκη Βουγιουκλάκη κατέβαινε στην Επίδαυρο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της στην «Αντιγόνη».
Τέσσερα χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ακόμα μια εμφάνισή της στο Αργολικό Θέατρο ως «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού. Τότε, η επιλογή αυτή δεν είχε ξενίσει τους κριτικούς και το κοινό, όμως η αναμέτρησή της με την τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή δεν θα είχε την ίδια τύχη.
Αν και στο πλευρό της βρισκόταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης, οι καλλιτεχνικοί κύκλοι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι «η ξανθιά γατούλα» είχε τις δυνατότητες και το μέγεθος ενός τέτοιου ρόλου.
Μερικά χρόνια αργότερα, σε μια εμφάνισή της στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά, η ίδια έχει μιλήσει για εκείνη την εμπειρία: «Θα σας απαντήσω, τώρα που πέρασε πολύς καιρός από τότε. Όταν είχα παίξει την Αντιγόνη στην Επίδαυρο υπήρξε ένας σφοδρός και ανελέητος πόλεμος. Πρέπει να έχεις θεριό μέσα σου για να το αντέξεις. Φαίνεται πως έχω μέσα μου ένα θεριό και άντεξα. Η καρδούλα μου το ξέρει πως άντεξα. Υπέφερα τότε πολύ. Είπα όμως μέσα μου, δε θα λυγίσεις. Δεν λύγισα και να’ μαι εδώ στο “Μπράβο” να με ρωτάτε και να σας απαντώ».









