Αύγουστο ήρθε στη ζωή και Αύγουστο έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1934 και σαν σήμερα στις 8 Αυγούστου του 2004 έφυγε από τη ζωή.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, το “λεβεντόπαιδο” από τον Πειραιά, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς στο θέατρο και ο απόλυτος σταρ στον κινηματογράφο. Μαθητής του Μινωτή και αργότερα του Σολωμού, ξεχώρισε από πολύ νέος στο Εθνικό Θέατρο, παίζοντας σε σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, και έγραψε αμέσως στον κινηματογραφικό φακό. Έτσι, πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής και ζεν πρεμιέ.
Και μπορεί για τη ζωή του να γνωρίζουμε πολλά – ειδικά για το κομμάτι του μεγάλου έρωτα που έζησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και μέχρι σήμερα συγκινεί το κοινό – όμως υπάρχουν και κάποιες ιστορίες από τη ζωή του που δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό.
Τον προόριζαν για αρχιμανδρίτη
Οι γονείς του Παπαμιχαήλ ήθελαν ο γιος τους να σπουδάσει υφαντουργία στην Αγγλία, καθώς είχε κερδίσει μία υποτροφία. Η μητέρα του η κυρά-Λένη, όπως την αποκαλούσε ο μεγάλος ηθοποιός, τον προόριζε για αρχιμανδρίτη, όπως ήταν ο αδελφός της. Αλλά ο Δημήτρης δεν της έκανε το χατίρι. Αν και χρόνια αργότερα, υποδύθηκε στον κινηματογράφο τον Παπαφλέσσα, τον ηρωικό Αρχιμανδρίτη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον στιγμάτισε
Το 1941 και σε ηλικία 7 χρόνων, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έζησε τον βομβαρδισμό του Πειραιά, που έμελλε να τον στιγματίσει για πάντα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί, το πρώτο του όνειρο ως παιδί, ήταν να γίνει πιλότος και να βομβαρδίσει τους Γερμανούς, όπως έκαναν κι εκείνοι. Ο πόλεμος δυσκόλευε την κατάσταση και οι γονείς του, τον έστειλαν στο Κρανίδι τον τόπο καταγωγής τους, όπου έζησε για δύο χρόνια, μέχρι να τελειώσει ο Πόλεμος.
«Γεννήθηκα στον Πειραιά. Η δική μου γενιά είναι η γενιά του πολέμου. Μεγαλώσαμε σε δύσκολες συνθήκες, μέσα σε καταστροφές και βομβαρδισμούς. Παρ’ όλες τις κακουχίες, όμως, όλα τότε ήταν διαφορετικά. Υπήρχε η επικοινωνία της γειτονιάς κι οι αυλές των σπιτιών ήταν πάντα γεμάτες. Οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί και ήταν όμορφα» είχε εξομολογηθεί σε μία από τις συνεντεύξεις του ο ηθοποιός.
Η μεγάλη αγάπη για τον Πειραιά
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν για όλους το «λεβεντόπαιδο του Πειραιά». Ο ηθοποιός αγάπησε πολύ την πόλη του. Την έκανε μέχρι και τραγούδι. «Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια, φτώχεια καλή καρδιά μα και γκρίνια… Κάτω στον Πειραιά στο μουράγιο, είπα να σκοτωθώ μα τον άγιο…», τραγουδουσε.
Αλλά ασχολήθηκε και με τα κοινά, καθώς από το 1986 έως το 1990 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού. Το 1986 κατείχε τη θέση του αντιδημάρχου.

Μια άγνωστη ιστορία με την Αλίκη
Η σύζυγος του Αλέκου Σακελλάριου, Τίνα σε μια παλαιότερη συνέντευξή της, είχε αποκαλύψει ένα άγνωστο σκηνικό ανάμεσα στην Αλίκη και τον Δημήτρη, στα παρασκήνια θεατρικής παράστασης.
«Μου είχε πει ο Αλέκος Σακελλάριος πως σε μία θεατρική παράσταση που είχε γράψει ο ίδιος, η Αλίκη Βουγιουκλάκη κάθε βράδυ φώναζε τον διευθυντή του θεάτρου και ρωτούσε: “Κύριε Χέλμη πόσα εισιτήρια έκανα σήμερα;”, για να την ακούει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ που ήταν στο διπλανό καμαρίνι και να τρελαίνεται» ανέφερε η Τίνα Σακελλάριου.

«Δεν φτάνει που χωρίσαμε, μου πήρες και τη γυναίκα μου»
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος θυμήθηκε και ένα τραπέζι που είχε κάνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο σπίτι της και το πείραγμα που δέχθηκε από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
«Μετά τις πρεμιέρες που κάναμε, η Αλίκη ήθελε να μας καλέσει και να μας κάνει το τραπέζι. Σε αυτά τα τραπέζια ήταν και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με την δεύτερη γυναίκα του, η οποία είχε γίνει κολλητή με την Αλίκη. Οπότε ήταν έξαλλος και κάποια στιγμή της λέει, “ρε Αλίκη δεν φτάνει που χωρίσαμε, μου πήρες και την γυναίκα μου;”» θυμήθηκε ο Γιώργος Χατζηνάσιος.









