Η Νάταλι Πόρτμαν, η οποία στα φετινά Όσκαρ είναι υποψήφια ως συμπαραγωγός της ταινίας Arco, διεκδικώντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, σχολίασε τις υποψηφιότητες στις υπόλοιπες κατηγορίες, τονίζοντας πως γι’ ακόμη μία χρονιά η Ακαδημία «σνόμπαρε» τις γυναίκες σκηνοθέτες.
Η 44χρονη ηθοποιός έκανε την κριτική της μιλώντας στο Variety, σημειώνοντας αρχικά: «Πολλές από τις καλύτερες ταινίες που είδα φέτος έγιναν από γυναίκες» και πρόσθεσε: «Βλέπεις τα εμπόδια σε κάθε επίπεδο, όταν τόσες πολλές δεν αναγνωρίζονται την περίοδο των βραβείων. Ανάμεσα στο Sorry Baby, το Left-Handed Girl, το Hedda και το The Testament of Ann Lee. Εννοώ, εξαιρετικές ταινίες φέτος, που πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν και αγαπούν, αλλά δεν λαμβάνουν τις διακρίσεις που τους αξίζουν».
Στη συνέχεια, η Νάταλι Πόρτμαν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με την ολοκλήρωση μίας ταινίας, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται από μία γυναίκα. «Κάθε βήμα της διαδρομής είναι πιο απαιτητικό και μετά, όταν τελικά βγεις προς τα έξω και όλα πάνε καλά, η ταινία δεν λαμβάνει την προσοχή που θα έπρεπε. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε, για να καταλήξει: «Όμως με χαρά, με πολλή χαρά, δουλεύοντας η μία με την άλλη· είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία το να βρίσκεσαι σε μια κοινότητα γυναικών στο πλατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε πως πράγματι στην κατηγορία «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» στις υποψηφιότητες συναντάμε μόνο μία γυναίκα, την Κλόι Ζάο για το «Άμνετ», που είναι υποψήφιο και για «Καλύτερη Ταινία», ενώ στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας υπάρχει μόλις μία συμμετοχή με γυναίκα σκηνοθέτιδα. Ο λόγος για το The Voice of Hind Rajab της Kaouther Ben Hania.









