Το γύρο του διαδικτύου κάνεις τις τελευταίες ώρες ένα εντυπωσιακό βίντεο, όπου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, «ζωντανεύει» η Κνωσός του 1700 π.Χ., την περίοδο της ακμής του Μινωικού πολιτισμού.
Η ψηφιακή αναπαράσταση παρουσιάζει το Ανάκτορο της Κνωσού όπως εκτιμάται ότι ήταν στην αρχαιότητα: ένα εκτεταμένο συγκρότημα με περισσότερα από 1.000 δωμάτια, χωρίς οχυρωματικά τείχη, αλλά με ιδιαίτερα προηγμένες υποδομές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην κοινωνική οργάνωση της εποχής, καθώς στο βίντεο αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν πολιτισμό που δεν κυβερνιόταν από βασιλιάδες αλλά πιθανώς από αρχιέρειες, στοιχείο που τον διαφοροποιεί από άλλους αρχαίους πολιτισμούς.
Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Μινωικός πολιτισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο μεγάλες καταστροφές: μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη και στη συνέχεια εισβολή πολεμιστών από την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονότα που συνέβαλαν στην παρακμή του.









