Η ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Γρουσούζης» (1952) με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή ήρθε τρίτη σε εισπράξεις από τις 22 ελληνικές παραγωγές της χρονιάς εκείνης.
Η ταινία με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι διαδραματίζεται στην παλαιά Πλάκα της Αθήνας τη δεκαετία του 1950 και επικεντρώνεται στον Αγαθοκλή, έναν γκρινιάρη και με τη φήμη του «γρουσούζη» καφετζή, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό καφενείο γεμάτο με τεμπέληδες θαμώνες.
Ο Γιώργος Τζαβέλλας, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος απέφευγε να αγγίξει ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και ηθικής προκατάληψης, έγραψε και σκηνοθέτησε μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη. Η ταινία θίγει κοινωνικά ταμπού της εποχής, όπως το στίγμα των εξώγαμων παιδιών. Ο Αγαθοκλής βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο βρέφος έξω από το μαγαζί του και, προς έκπληξη όλων, αποφάσισε να το υιοθετήσει. Η γυναίκα που ανέλαβε να φροντίσει τo βρέφος ήταν η ίδια η μητέρα του παιδιού, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει.
Στην ταινία ο αξέχαστος κωμικός, Ντίνος Ηλιόπουλος, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Ορέστης Μακρής είχε κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του με τον «Μεθύστακα.
Δείτε την μαρκίζα κινηματογράφου για τις ανάγκες της ταινίας:










