Search
Close this search box.
@youtube

Παγκόσμια ανησυχία για τη ζωή της Ναργκίς Μοχαμαντί – Έκκληση στο Ιράν να την αποφυλακίσει από την επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης

Ώρες αγωνίας για τη Ναργκίς Μοχαμαντί, τη βραβευμένη Ιρανή με Νόμπελ Ειρήνης, η οποία νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες σε νοσοκομείο του Ιράν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη μέσα στη φυλακή.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες δήλωσε στο Reuters πως οι ιρανικές Αρχές πρέπει να αποφυλακίσουν τη Ναργκίς Μοχαμαντί, ώστε να μπορέσει να λάβει επειγόντως θεραπεία από την ιατρική ομάδα που την παρακολουθεί καθώς η ζωή της παραμένει σε κίνδυνο.

Η Μοχαμαντί, που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν το 2023, διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο στη Ζανζάν έπειτα από δραματική επιδείνωση της υγείας της, μεταξύ των οποίων δύο επεισόδια πλήρους απώλειας συνείδησης και σοβαρή καρδιακή κρίση. Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν «αναπόδραστη ανάγκη αφού οι γιατροί της φυλακής έκριναν πως η κατάστασή της δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί επί τόπου» ανέφερε το Ίδρυμά της.

Η 54χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί κέρδισε το Νόμπελ, ενώ βρισκόταν στη φυλακή για την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάργησης της θανατικής ποινής στο Ιράν. Καταδικάστηκε ξανά σε φυλάκιση 7,5 ετών, αφού συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, επειδή κατήγγειλε τον θάνατο ενός δικηγόρου, του Χόσροου Αλικόρντι. Ο εισαγγελέας Χασάν Χεματιφάρ είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους ότι έκανε προκλητικά σχόλια στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Αλικόρντι.

Η ακτιβίστρια, που έχει υποβληθεί σε τρεις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζει «απευθείας και άμεση» απειλή στο δικαίωμά της στη ζωή, ανέφερε η οικογένειά της. «Ζητάμε να αποσυρθούν αμέσως όλες οι κατηγορίες και οι ποινές που της έχουν επιβληθεί για την ειρηνική εργασία της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα να ακυρωθούν χωρίς όρους», συμπλήρωσαν.

Share: