Μια απολαυστική στιγμή από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου επανέφερε η Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης» του 1965.
Με αφορμή τη «Λέξη της Ημέρας: Σχολαστικότητα», η Finos Film στάθηκε σε μία από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές της ταινίας. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, απόλυτα προσηλωμένος στο καθήκον του, αρνείται να παρεκκλίνει από αυτό, όσο κι αν η Ρένα Βλαχοπούλου προσπαθεί να τον μεταπείσει. Η μεταξύ τους χημεία, οι ατάκες και οι εκφράσεις τους μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα μικρό μάθημα κωμωδίας.
Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη σκηνή με τον θίασο των Μαίρης Αρώνη, Ντίνου Ηλιόπουλου και Διονύση Παπαγιαννόπουλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία πίσω από τη σκηνοθεσία. Ο Γιάννης Δαλιανίδης δεν υπέγραψε επίσημα την ταινία, καθώς εκείνη τη σεζόν είχε ήδη γυρίσει πολλές παραγωγές και δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί στους τίτλους ακόμη μίας. Έτσι, ως σκηνοθέτης αναγράφεται ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ένας από τους μοντέρ της Finos Film.
Ξεχωριστή είναι και η σύνδεση της ταινίας με την ίδια τη Finos Film. Η πολυκατοικία όπου τοποθετήθηκε το σπίτι των χαρακτήρων που υποδύονταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Βλαχοπούλου βρισκόταν στην οδό Χίου 52, στο Μεταξουργείο. Ακριβώς απέναντι, στην οδό Χίου 53, στεγάζονταν τα γραφεία της Finos Film μέχρι το 2012.
Δεκαετίες αργότερα, οι σκηνές της Βλαχοπούλου με τον Ηλιόπουλο εξακολουθούν να διατηρούν αναλλοίωτο το χιούμορ και τον ρυθμό τους, θυμίζοντας γιατί οι δύο ηθοποιοί παραμένουν από τις πιο αγαπημένες μορφές του ελληνικού σινεμά.










