Search
Close this search box.

“Αυτοβελτίωση” από το χτες στο σήμερα

Καθημερινά ερχόμαστε σε πολλαπλές συγκρούσεις με τον εαυτό μας αναζητώντας τις αιτίες που μας οδηγούν σε λάθη και γεμίζουν την ψυχή μας ανησυχία και θλίψη. Οι αρχαίοι ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για τη σπουδαιότητα την εσωτερικής ισορροπίας και της ηθικής, ως βασικό συστατικό μιας ευτυχισμένης ζωής.

Ζούμε στη χώρα που έδωσε τον πρώτο σπόρο της Δυτικής Φιλοσοφίας και πολλές φορές θα τύχει να μιλήσουμε για τους αρχαίους, για τη σπουδαιότητα των λόγων τους, για το πόσο περήφανοι νιώθουμε. Όμως, αλήθεια, πόσο συχνά διαβάζουμε τα έργα τους;

Το βιβλίο ήταν πάντα ένα μέσο διαφυγής, που σαν ένας καλός φίλος μπορεί να σε συμβουλέψει. Διαβάζοντας έργα αρχαίων φιλοσόφων είναι σαν να παίρνεις τη γνώση κατευθείαν από την πηγή, ανόθευτη.

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε αυτοβελτίωση, οι αρχαίοι το ονόμαζαν «ευ ζην».  Οι πολύτιμες συμβουλές τους έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες η ζωή του ανθρώπου μπορεί να γίνει αρμονική και ευτυχέστερη. Θα εκπλαγείς με το πόσο κατανοητός και εύστοχος είναι ο τρόπος γραφής τους, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη διαχρονικότητα των λόγων τους. 

Διαλέξαμε λοιπόν 7 τίτλους βιβλίων και δημιουργήσαμε τη σειρά της αυτοβελτίωσης, όπου μεγάλες φυσιογνωμίες της φιλοσοφίας μιλούν για τα χαρακτηριστικά της καλής ζωής.

https://www.kaktos.gr/el/seira-autoveltiosi.html

Πλούταρχος

Τα έργα του Πλουτάρχου, εκτός από σπουδαία πηγή αρχαιογνωσίας, αποτελούν και ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο του ευ ζην. Ο μεγάλος ιστορικός & φιλόσοφος έχει συγκεντρώσει τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν έναν άνθρωπο στο να διατηρεί υγιείς τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Για να διατηρεί κανείς όμως ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις,  θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του. Ο εντοπισμός και η εξομάλυνσή των ελαττωμάτων μας μπορούν να φέρουν τη γαλήνη στον εσωτερικό μας κόσμο.

Η ζωή μας κρίνεται στην τριβή με τους άλλους ανθρώπους.  Η σωστή αγάπη προς την οικογένειά μας και η σοφή επιλογή των φίλων μας βοηθούν στο να καλλιεργηθεί  στην ψυχή μας η αρμονία και το αίσθημα της καλοσύνης.

Πώς ξεχωρίζουμε όμως τους καλούς φίλους και με ποια κριτήρια τους επιλέγουμε; Πώς αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς; Η επιτυχία και η αποτυχία ενός ανθρώπου είναι θέμα τύχης; Πόσο σοβαρό είναι το ελάττωμα της φλυαρίας και της πολυπραγμοσύνης και τι συμβαίνει στον άνθρωπο όταν εκτίθεται στο συναίσθημα της κακίας;

Ο μεγάλος φιλόσοφος δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που καλείται ο άνθρωπος να διαχειριστεί στη ζωή του και τον εγκλωβίζουνσε αδιέξοδες πορείες της σκέψης του.

Μάρκος Αυρήλιος

Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν μεγάλος ιστορικός και ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους. Ήταν ο τελευταίος από τους «Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες» και το έργο του αποτελεί ορόσημο για τη διακυβέρνηση μιας χώρας, με κύριο γνώμονα το γενικό καλό και το καθήκον. Οι 2 αυτοί τόμοι μπορούν να σε κάνουν να  σκεφτείς πώς να κρίνεις πιο σωστά τον εαυτό σου και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσεις την άσκηση κριτικής. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να είναι σε θέση να διαχωρίσει τα ωφέλιμα σχόλια από εκείνα που έχουν στόχο να βλάψουν. Σίγουρα, όταν ολοκληρώσεις το έργο του, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις τον τρόπο που μπορείς να γίνεις καλύτερος φίλος, πιο σωστός σύντροφος, πιο δίκαιος με τον εαυτό σου.

Επίκτητος

Ο Επίκτητος ήταν ο σκλάβος που έγινε φιλόσοφος.  Τα πραγματικά δεσμά δεν είχαν τη δύναμη να στερήσουν την ελευθερία του νου του. Κάπως έτσι, ο Επίκτητος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους και η διδασκαλία του έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την ηθική του διαπαιδαγώγηση.Ο τόμος 5 αποτελεί ένα εγχειρίδιο που ακολουθεί κυρίως τη μορφή αποφθεγμάτων και αφορισμών. Ο αναγνώστης εισάγεται στις βασικές αρχές της στωικής φιλοσοφίας και στον τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθεί ο άνθρωπος για να μπορέσει να κατοχυρώσει την εσωτερική του ελευθερία.

Photo cover:pixabay.com/John Hain

Διαβάστε επίσης:

Share: